URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Martie 2015, 12:55

Gunoaie la subsol: Primăria vrea să îngroape containerele de deşeuri din centrul istoric

Gunoaie la subsol: Primăria vrea să îngroape containerele de deşeuri din centrul istoric DISCRETE. Odată îngropate, containerele pentru deşeuri vor deveni foarte discrete. La suprafaţă vor fi vizibile doar nişte recipiente mici, asemănătoare coşurilor de gunoi stradale
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din acest an, containerele de deşeuri ar putea să dispară din centrul istoric al Oradiei. Primăria are de gând să urmeze tendinţa vest-europeană, mutând aceste recipiente în subteran.

Deocamdată, planurile sunt într-o fază incipientă, din cauza costurilor mari de realizare a platformelor subterane, dar până la finalul anului ar putea deveni realitate.

Verificări în teren

După ce au constatat că există oraşe româneşti care încep să îngroape containerele de deşeuri, angajaţii Direcţiei Tehnice din Primărie au analizat oportunitatea unor investiţii similare în Oradea. Aşa au identificat amplasamente unde realizarea incintelor subterane pentru containere este aproape obligatorie. „Sunt aproximativ 50 de locaţii unde, oricum am întoarce-o, nu putem realiza ţarcuri la suprafaţă”, spune şeful Direcţiei, Mircea Ghitea.

Mare parte din amplasamentele identificate sunt în centrul istoric al oraşului, în locuri în care, din punct de vedere estetic, ţarcurile supraterane s-ar potrivi ca nuca în perete. Funcţionarii propun însă realizarea de incinte subterane şi în unele cvartale de blocuri, unde ţarcurile la sol ar contraveni chiar normelor de sănătate publică, deoarece ele trebuie puse la cel puţin 10 metri de ferestrele apartamentelor, ceea ce în unele curţi de blocuri e imposibil din cauza spaţiului redus.

Mai curat

Lista amplasamentelor pentru containerele subterane e încă în lucru, iar momentul în care  acestea vor apărea în Oradea e greu de estimat. „Amenajarea unei singure incinte subterane costă peste 12.000 euro. Cam 700.000 euro ne-ar costa toată investiţia”, spune Ghitea.

De unde vor avea banii necesari, edilii încă nu ştiu. Singura certitudine este că, odată identificată sursa de finanţare, primele care vor fi îngropate vor fi containerele din centrul istoric.

Cu siguranţă, investiţia îşi va dovedi rapid utilitatea. În primul rând pentru că, odată coborâte, containerele vor „astupa” şi mirosurile, şi mizeriile, apoi pentru că nici oamenii străzii, nici vântul nu mai pot răscoli gunoaiele. Iar oraşul ar putea fi mai curat şi, de ce nu, mai frumos...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Licitatie cu dedicatie
Iarasi va fi o licitatie cu dedicatie pentru firma de * euriteh oradea, condusa de * gherdan si acolitii lui.
Postat 17 Martie 2015, 20:22 de Mekla
Ar face dar nu stie nimeni cand trebuie facute sapaturile !!!
Acum, ca tot se sapa la adancime, sau dupa ce se pun dalele la finalul lucrarii, ca sa mai scoata niste bani pentru tura a doua de sapaturi !!!
Postat 17 Martie 2015, 14:35 de Tinas
.
asa ar trebui sa faca peste tot in oras ca sa nu mai poata umbla tiganii prin gunoaie sa le imprastie
Postat 17 Martie 2015, 12:59 de David
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON