URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Iunie 2023, 13:03

Greva profesorilor continuă: „Acest protest extrem este și despre viitorul educației”

Greva profesorilor continuă: „Acest protest extrem este și despre viitorul educației” Inquam Photos / Octav Ganea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sindicaliștii din educație au transmis duminică, printr-un comunicat de presă, că sunt nemulțumiți de OUG pentru creșterea salariilor profesorilor și că vor continua greva. Ei au cerut din nou Guvernului ca salariul unui debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, dar au precizat și că „acest protest extrem este și despre viitorul educației”. 

„Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, în numele salariaților din învățământ ale căror drepturi și interese le reprezintă, cer în continuare Guvernului și partidelor aflate la guvernare să-și asume printr-un act normativ articolul scos din Legea Învățământului Preuniversitar și care nu a fost inclus nici în textul OUG 53/2023, ci doar în Nota de fundamentare a ordonanței, potrivit căruia salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic. Această atitudine a Guvernului României este interpretată ca o neasumare a Executivului de a aplica principiul menționat mai sus în noua lege a salarizării”, se arată în comunicatul co-semnat de Simion Hancescu și Marius Ovidiu Nistor.

Potrivit sindicaliștilor, salariații din învățământ aflați în grevă sunt nemulțumiți și de „promisiunea Guvernului de a aplica ipotetica grilă de salarizare pentru învățământ în maximum trei ani, solicitând scurtarea acestei perioade. Menționăm că și majorările salariale prevăzute în OUG 53/2023 au fost respinse de federațiile sindicale, după consultarea membrilor de sindicat aflați în grevă, aceștia considerând sumele prea mici”. 

„După cum am spus încă de la început, această grevă nu este doar pentru salarii. Acest protest extrem este și despre viitorul educației, despre percepția pe care o are societatea asupra meseriei de dascăl. Însă, modul în care Guvernul și liderii partidelor politice aflate la guvernare au gestionat evenimentele ce s-au desfășurat începând cu 10 mai 2023 (primul miting organizat de angajații din învățământ) și până în prezent ne face să credem că, după ce se va încheia această grevă, vor reveni la vechile obiceiuri, adică: vor continua să nu investească în educație și în angajații din învățământ”, se precizează în poziția sindicatelor.

În fine, sindicaliștii din Educație le transmit un mesaj clar guvernanților: „Avem nevoie de educație, iar educația are nevoie de finanțare! Nu ne mai certați, nu ne mai trimiteți la clase! Schimbați-vă discursul și asumați-vă că educația va fi, începând de astăzi, prioritate națională!”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
19 Comentarii
Eram
Eram și am avut dreptate. Dovadă știrile ce vin de peste tot. Am ținut și atunci cu oamenii, n-am vrut să sufere. Și țin și cu profesorii chiar dacă mulți s-au lăsat păcăliți cu vaccinul de guvernele astea "bune". Chiar dacă cei din jurul nostru greșesc, nu văd, nu înțeleg imaginea globală, asta nu ne împiedică pe noi ceilalți să nu rămânem oameni, să nu avem compasiune. Cu cât vremurile sunt mai dure cu atât vom trebui să fim mai uniti. Cea mai bună investiție într-o firmă sau societate este investiția în resurse umane. Investind in profesori vom investi în copii! Bani sunt! Nu am dubii cu privire la asta. Și hor fi și pt alte categorii. Salarii mărite înseamnă consum mărit înseamnă economie care se mișcă. Simplu.
Postat 06 Iunie 2023, 01:09 de georgemarian
"EVOLUŢIA DEFICITULUI BUGETAR IN SISTEM ESA 2010 în perioada 2004-2021" - sursa ministerul de finante al Romaniei
https://mfinante.gov.ro/documents/35673/150083/EvdeficitbugetarsistemESA2010perioada2004-2021.xls
Postat 06 Iunie 2023, 00:59 de excalibur
Stii cum se intimpla cu islamistii care se detoneaza sau pun de cite un atentat?
E RADICALIZAT. Ce presupune asta? Omul e excedat de toate metodele pacifiste, sa fie bine sa nu fie rau. Eu sunt la virsta cind "timpul nu mai are rabdare". Am strigat "jos comunismul, jos ceausescu" la momentul respectiv, acu' 33ani. Nu am fost inteligent nici atunci, nici radicalizat. Am votat pina in 1996, fiasco cdr, dupa care nu am mai girat pe nimeni. Sunt sigur ca nu esti de acord nici cu asta. Nici nu trebuie, vremea inteligentei si bunului simt e trecuta. Am lucrat inginer intr-o fabrica 20 de ani, a murit in mina mea (nu pe mina mea). E vorba de perioada 2004-2008. Dupa 2012, am decis ca nu ma mai alearga nimeni. N-a fost usor. Mi-am autoimpus o recesiune, o restrictie, o contractie, ca o asceza mistica. Mie si familiei. Culmea e ca nu e obligatoriu sa mori, sa disperi ca te asteapta extinctia. Viata are metodele ei de perpetuare. La inceput mi-a fost groaza, era prin 2009-2012. Ce-o sa facem? Cum supravietuim? Austeritatea a fost solutia pentru noi. Nu ma alerga nici o banca, intr-adevar. Nota bene. Am fost un Robinson Crusoe naufragiat in volbura capitalista. Deci nu ma suspecta de inteligenta, la fel cum si eu iti intorc favoarea. Nu tu erai in pandemie antivaccinistul radicalizat pe aici? Iar ca sa te ajut sa intelegi punctul meu de vedere, imagineaza-ti o corabie in deriva, cambuza aproape goala. Pe vremea aia depindeai de cum bate vintul, se murea de foame la propriu si se ajungea chiar la canibalism. Esti capitan. Cum procedezi? Pai faci rationalizarea alimentelor disponibile si a lichidelor. Cum imparti? Pe baza de diplome, rang social, sex, virsta, rudenie? Nu, imparti egal, acorzi fiecaruia o sansa de supravietuire. Asta e problema, nu aveti CONSTIINTA dezastrului. O s-o aveti.
Postat 06 Iunie 2023, 00:47 de excalibur
Pt excalibur - din nou
Te-am suspectat de inteligenta dar nu ai. Nici bune intentii din cate se vede. Vii cu o teorie care nu produce nimic concret, palpabil Ce vina au dascalii că guvernanți au vandut resursele, au distrus industriile si tara nu mai produce și ca de incompenenti ce is se imprumuta? Nu tu i-ai votat acolo sus? Daca esti asa smecher de ce nu ne faci o grevă cu scopul ca posturile de senator / deputat și de ce nu si presedinte sa fie luate pe concurs?! Că participăm toti. De abia atunci vei vedea schimbare. Dar cum lumea nu e o utopie și nu cei mai buni elevi ajung sus, ba chiar din contra, ar fi cea mai mare prostie sa ne impotriv unor categorii de oameni care de bine de rau tot mai produc valoare. Problema nu este ca medicii au salarii mari, au chiar mici as spune problema este că nu toți prestează la nivelul salariului. Profesorii in schimb au salarii mici. Și salariul pe economie minim este foarte mic raportat la nevoile pertinente. Încurci grav borcanele. Daca ai fi tu presedinte cât le-ai da: 50 lei brut la profesori, 100 la medici? Ești sub orice critica. Oamenii ca tine, cu o gandire prostească, invidioasă, distrug societatea romanească. De ce nu te-ai făcut tu profesor dacă e așa ușor și se câștigă așa bine după spusele tale? Hai să te văd! Poți și de-acuma. Facultatea te așteaptă!
Postat 06 Iunie 2023, 00:11 de georgemarian
Asta am scris...
Tara asta merge inainte cu deficite de cca 4% pe an. La un PIB de 250 miliarde €, iese cam 10 miliarde pe an... Banii astia nu exista, deci se imprumuta. Deocamdata suntem pe la 50% datorie externa. Stam bine. Profesorii trebuie ajutati sa ne ingroape mai tare si mai repede...
Postat 05 Iunie 2023, 23:56 de excalibur
Din nou , iarasi...
... Am scris asta mai deunazi. Suntem asmutiti intr-o societate concurentiala, intr-o competitie continua, aproape pe viata si pe moarte, de pe bancile scolii. Sunt de acord cu faptul ca profesorii merita salarii mai mari, DOAR pentru ca sunt alti paraziti care incaseaza mult mai mult si intorc societatii mult mai putin. Noi avem nevoie de un moment in care sa ne oprim si sa punem frina. Nicidecum sa continuam delirul. De la cine sa astepti un dram de ratiune, inteligenta, pragmatism, solutii pentru marasm? De la dascali? Nicidecum.De la medici, cu salarii 10-15.000 lei? Nu. Poate de la politisti, ca ei sunt pe la 5-6000 in mina. Ai vazut deficitele din 2019 incoace? 46 mld in 2019, 98mld in 2020, 84 mld in 2021. Toti sunt bani papati de bugetari, 1.500.000 de bugetari. Un dezmat bugetar , prin comparatie cu veniturile de 1500-2000 lei ai majoritatii "oamenilor muncii". Asta e distorsiunea capitalista. 10% din omenire detine 90% din asset-uri/bogatie. Asta am resusit si noi , un raport de 1:16 intre venitul minim si venitul presedintelui. Pe baza de meritocratie, desigur. Deci, nu dau dreptate profesorilor. Nu e destul de remunerata meseria de dascal, romania e o tara libera, capitalista, piata muncii e deschisa. Singurul beneficiu al grevei ar fi dinamitarea intregii structuri a statului roman si recladirea ei pe baze de normalitate, dar in nimicnicia lor , profesorii vor doar bani, sa intre in criza ce urmeaza cu 1000 lei net in plus. Si fii convins ca 1000 lei in plus nu va ridica nivelul invatamintului romanesc, precum nici salariile medicilor marite acum 3 ani nu a schimbat nimic. Dimpotriva... Am dansat in chiloti pe masa, e timpul sa mergem la culcare.
Postat 05 Iunie 2023, 23:54 de excalibur
Pt Excalibur
Da, performanta trebuie sa fie masurabila, si este. Sigur ca probabil criteriile de evaluare trebuie sa fie mai clare. Dar sa nu uităm că profesorul, ca și in alte meserii, lucrează cu materialul clientului (părintelui). Dacă de exemplu te duci la frizer și ai chelie dar tu frei să te tundă să-ti faci freza pe dreapta nu se poate. Așa e in orice domeniu. Un copil de 5, cu insistente il ridici poate spre 7 dar niciodata nu va fi de 10. Și tot așa. Vrei ca profesourl să aibă "energie", "forta"? Toata lumea vrea. Dar profesorul ca sa aiba energie, forta etc. trebuie să mănânce mâncare bio, nu poate traı dın conserve și pateuri cu gelatină. Trebuie să meargă la stomatolog regulat, îi trebuie analize periodice, trebuie să aibă niște haine și încălțăminte decente. Profesorul mai are si copii, mai face cu ei temele și el la rândul lui, mai are soț / soție, părinți care poate trebuie intreținuți / bolnavi, rate și facturi de tot felul. Profesorul ca oricare altcineva este un om, cu probleme complexe, cu oboseală etc. Este expus permanent la viruși și răceli aduse de copii, are alergii, intoleranțe alimentare etc. Și ca să dea randament trebuie recompensat pe măsură, trebuie să se poată repara / însănătoși periodic. Are nevoie de odihnă. etc. Pe scurt: trebuie plătit bine, mulțumitor să facă meseria nu pt bani, ci din plăcere, cu bucurie. Nu vb de 10.000 euro/lună. Au cerut măcar în plus. Ți se pare mult? Sigur, trăsăturile / problemele de mai sus sunt definitorii pt orice angajat și orice angajat de la stat sau privat care prestează o muncă trebuie plătit mulțumitor. Așadar interesul nostru, al tuturor, ar trebui să fie ca atât profesorii, medicii, administrațiile etc. cât și cei din privat etc ar trebui să fie plătiți bine. Profesorii PLĂTIȚI PROST nu vor da rezultate mai bune. Asta e clar. Haideți să fim suportivi pt toate categoriile sociale că bani sunt, fiți fără grijă. Oricum guvernanții prăpădesc banii pe nimicuri, mai bine să-i ia cine merită. Și da, fiecare angajat trebuie evaluat, CORECT și PERIODIC și TRANSPARENT!
Postat 05 Iunie 2023, 17:10 de georgemarian
@george, ai si tu dreptate, toata lumea are dreptate
Nivelul scolii s-a dus la vale demult. Un dulgher meserias iti face un acoperis ca lumea chiar daca materialul nu e perfect. Ia fiecare grinda in parte si ii alege fata optima, cherteaza si imbina. Performanta unui dascal ar trebui sa fie masurabila in numarul de elevi pe care ii poate scoate din ignoranta si reuseste sa-i propulseze mai departe. Nu te limitezi la 2-3 virfuri si abandonezi 25. Pentru asta trebuie forta, nervi, iscusinta, pedagogie. Iti trimiti plodul la scoala de stat ca sa devina om, in acceptiunea generala. Ca parinte, nu cred ca e problema mea sa reglementez activitatea didactica. Pe scurt, ti-l predau "blank", e datoria ta sa-l "formatezi" si sa inscrii cit mai multe informatii pe "hardisk". Serviciul e platit. Prepaid. Nu e mecenat sau sponsorizare. Au tot facut reforme fara numar. Rezultatele sunt in descendenta.Pretentiile in ascendenta. Un business oneros care nu mai are legatura cu vocatia. Cupiditate, viata buna,vacante, vouchere. Nu lucrezi in ploaie, frig, caldura, job sigur, pina la pensie. Nu mai pun la socoteala afterschool, meditatii, care submineaza invatamintul public din interior.
Postat 05 Iunie 2023, 01:01 de excalibur
Rolul părinților
Un copil care are stă pe Facebook, Instagram, Tik Tik și alte cele, 2-3 sau mă multe pe zi, stă din vina cui? Un copil care este plin de mofturi, fițe, este obraznic in clasă, nu muncește educațional acasă, este așa din vina cui? 90% din comportament este produsul părinților și anturajele. Impactul școlii este foarte mic. Școala oferă informații generale sau specifice, care da, trebuie să le ofere după standarde dar și după bani. Nu se poate pune in carca profesorilor totul. Părinții sunt primii responsabili de monitorizarea și cizelarea comportamentului copiilor, verificarea anturajelor, limitarea copilului etc. Responsabilitățile dascălilor sunt limitate. Sigur că sunt și persoane care nu-si fac treabă: atât profesori cât și părinți. Primii ar trebui sa fie verificați riguros de sistem. Cei de-al doilea vor culege ce au semănat, vor vedea roade doar dacă au alocat timp și pasiune creșterii copiiilor. Dacă și părinții stau pe Facebook toată ziua și la filme și la meciuri și la pescuit și etc. dar așteaptă de la profesori să le livreze somități le-aș recomanda să dea de pământ cu telefonul și tv-ul.
Postat 04 Iunie 2023, 23:28 de georgemarian
FURTUL MILIARDULUI de EURO, autor Citu.
FURTUL MILIARDULUI de EURO, autor Citu.Daca se investeau banii ,1MILIARD de euro,in EDUCATIE ,in salariile profesorilor ,nu aveam aceasta criza acum.GHINION a girat acest pt Citu si acest "Imprumut" .
Postat 04 Iunie 2023, 22:45 de spaima_trepadusilor
Pana la pensii speciale!!!
Eu sper ca profesorii sa continue greva pana cand vor primi pensii speciale! Pentru ca sunt constitutionale, toti contribuabilii au dreptul la pensii speciale!
Postat 04 Iunie 2023, 21:37 de fvgit
@excalibur
Nu știu dacă puteai expune mai bine problema. Cred ca suntem tara cu cei mai multi asistati sociali (bugetarii sunt asistati social si ei). Pai daca se desteapta scolile private si scad costurile, majoritatea vor opta pentru astfel de scolarizare. Si atunci ei devin redundanti. La fel se.pot externaliza multe servicii azi umplute de bugetari. Ia da-le la Big3 ANAFu si alte structuri de stat pe finante, sa vezi performanta apoi. Externalizeaza militia la firme de paza reale (nu alea pline de bătrâni care abia isi misca oasele) sa vedem rezultate. Si asa mai departe. Se poate, dar e mai usor de tinut degeaba atatia bugetari fara un indicator de performanta care sa le dicteze venitul. 3000 pe an sunt bonuri de vacanta.... Altii au salariu mai mic de atata pe luna. Si sa nu uitam, ei lucreaza cu jumate de norma. Nu ajung banii? Sunt alternative pentru restul de 4 ore pana la norma plus alea 5 luni in total din 12!? cat au vacante. Alea sunt complet nelucrate deci ar putea face bolt, uber, glovo, munca nu e rusinoasa. Oricum in privat numai ca necalificati pot merge. Dar si privatii ar avea optiuni, sa reduca darile la bugetul de stat. Si atunci ajunge statul in faliment si singura solutie va fi sa reduca bugetarii. Dar corb la corb nu-si scoate ochii, prefera recesiune si criza financiara.
Postat 04 Iunie 2023, 18:13 de poiu
@ georgemarian
La guvernare sunt oamenii scoliti de voi profesorii. De peste 30 ani profesorii au fost primii care si-au batut joc de invatamant. Diplome false, copii trecuti prin scoala fara sa merite, raportari eronate si false, lucrari false, doctorate false, cercetari false, carti scrise de dragul banilor, manuale de toata jena concepute pentru bani, programe scolare de dragul banilor, angajari pe pile, promovari pe pile, ministri falsi, amestecul politicului in scoli etc. Societatea in care traim e construita de noi si cu acordul nostru. Ne meritam soarta. Generatii de sacrificiu au fost si vor mai fi. Diplomele nu au si nu vor mai avea valoare. Diploma este un rau necesar deocamdata. Da, a punctat bine escalibur referitor la asta.
Postat 04 Iunie 2023, 17:46 de scarbit
Se pregatesc de greva si ceilalti paraziti...
Bogatii vor avea bani sa își țină copii in scoala. Meditații la greu. Scoli in tari străine. Orice fel de scoala. Banii cică nu aduc fericirea dar cei care știu ce sa facă cu ei au alte perspective in viața. Săracii care nu își permit au doua direcții: ori realizează unde se afla si se apuca frumos de o meserie nereglementata ori ajung sa urle prin piete si sa ingroase marea masa a viitorilor beneficiari de venit minim garantat. Dat fiind faptul ca piata se contracta foarte mult din cauza presiunilor globaliste, scoala pe viu isi vor mai permite doar bogatii, cum dealtfel s-a intimplat si in pandemie cind in Elvetia de exemplu i-au chemat pe toti la colegiul de bogati, i-au tinut doua saptamani in carantina si dupa aia toata lumea scoala si laboratoare pe viu. Scoala online a fost pentru pu;# ime si astia care ati crezut gogoasa cu digitalizarea si online-ul ati inghitit gogoasa pana la cotor. Copiii au pierdut timp pretios in evolutia lor stand acasa timp in care bogatii v-au dat tifla si si si-au tinut copiii prin scoli. Asa ca faptul ca sistemul bolnav se duce in cap mai repede si copiii sunt lasati in pace fiecare pe drumul lui e o veste exceptionala si sutin greva si balamucul care urmeaza pentru ca acest balamuc e spre binele nostur, al tuturor.
Postat 04 Iunie 2023, 15:57 de excalibur
Aristocratizarea învățământului
Exista doua categorii de profesii. Unele reglementate și altele nereglementate. Profesiile reglementate sunt cele pentru care ai nevoie de o diploma de licența și alte certificări pentru a le practica: medicina, drept, inginerie, arhitectura, economie. Pentru astea e nevoie de scoala grea. Și scoala grea e și scumpă. Înseamnă bani grei și susținerea familiei. In medicina de exemplu nu vor mai avea acces decât bogatii. Pana la 30 de ani dacă nu ai bani serioși de acasă pentru a subzista ești degeaba. Cei cu posibilități materiale vor avea bani sa își țină copiii la meditații pentru a avea acces in aceste profesii. Ăștia se duc la scoala doar pentru casting de profesori cu care sa lucreze in particular. Faima liceelor cu ifose e data de banii părinților care baga bani grei in meditații in primul rând, in al doilea rand mediul format din copii înzestrați care socializează între ei. A doua categorie de profesii, cea mai numeroasa, este cea nereglementată, categorie in care nu ai nevoie de nicio diploma ca sa profesezi. Marketing, vânzări, IT se afla la loc de frunte. In astea contează in primul rând Abilitățile. Ce știi sa faci concret și cât de competitiv ești in raport cu piața. Cât de autodidact ești. In domeniul asta e prea putina nevoie de profesori. Aici e nevoie de mentori de la care furi meserie. Mentorii nu se agita prin piețe după salarii, ei înșiși sunt niște profesioniști desăvârșiți și generoși cu a împarți ceea ce știu cu cei care vor sa învețe. Mentorii ii găsești pur și simplu atunci când ești pregătit de o noua treapta. Tot in ramura profesiilor nereglementate se găsesc și meseriile care nu presupun scoli înalte dar presupun enorm de multă munca și învățătura. Zugravi, instalatori, bucătari, mecanici auto. Pentru astea e nevoie de ceva cursuri și de enorm de multă practica pentru a rezulta un profesionist desăvârșit. Cu cât aceasta criza din învățământ va continua cu atât va fi mai bine pentru ca lumea are astfel șansa sa se trezească și sa realizeze fiecare pe unde e și sa o apuce pe drumul pe care trebuie și i se potrivește. Cu cât ipocrizia diplomelor și a școlii se va isprăvi și se va face țăndări mai repede cu atât fiecare își va vedea in mod concret de drum in raport cu cât poate. Sa nu realizezi unde te afli im mod realist e o dovada de inadaptare și doară știți ce a spus Darwin despre inadaptati? Lucrurile se schimba din temelii și pe genul cine se trezește devreme departe ajunge la fel se întâmpla și cu cei care se trezesc acum și realizează care e treaba, anume o polarizare socială crâncenă.
Postat 04 Iunie 2023, 15:51 de excalibur
Aristocratizarea învățământului
[ https://www.activenews.ro/opinii/Magdalena-Radu-Aristocratizarea-invatamantului-182400 ] ... Vestea ca greva profesorilor continua e cât se poate de buna. Cu cât lucrurile vor escalada spre cocktailuri in Piața Victoriei și nu de băut, cu cât se va lasa cu șantaj si scos mai multă lume in strada cu atât mai bine. Cu cât acest sistem de învățământ bolnav se va duce in cap mai repede cu atât ne vom vedea fiecare de ale noastre in mod concret și vom sti unde suntem și ce avem de făcut. Atâta timp cât am rezistat un an fără scoala - sa nu spuneti ca scoala online e scoala, da? - putem rezista bine-merci fără și in continuare. Cariera in orice domeniu nu este obligatorie, așadar dacă te plangi ca angajatorul te plătește sub nivelul pretentiilor sau nevoilor, deoarece trăim intr-o lume liberă, poți merge sa cauți altceva de lucru sau sa urmezi visul de aur al romanului, sa pleci in străinătate. Asta pentru ca angajatorul are ca politica de stat distrugerea învățământului dar lumea încă nu a aflat chestia asta și se agita in speranța ca profesorii vor mai avea vreodată parte de respectul de care aveau parte in comunism. Nu se va mai întâmpla asta, cel puțin nu in timpul vieții noastre, nu pe tura noastră cum ar veni. Politica naționala de distrugere a învățământului se subscrie unei politici globale care are acest scop.
Postat 04 Iunie 2023, 15:49 de excalibur
georgemarian
Tu consideri ca acești sindicaliști și profesori își fac datoria fata de copii pe care ii formează pentru viitor. Când un viitor dascăl ia nota 5 la definitivat și va preda unui copil. Părerea mea este ca nu. Dar despre sporurile pe care le primesc pe lângă salar de ce nu se spune nimic. OARE??????
Postat 04 Iunie 2023, 15:24 de Acela
Mergem pina la capat
Tara asta merge inainte cu deficite de cca 4% pe an. La un PIB de 250 miliarde €, iese cam 10 miliarde pe an. [ https://mfinante.gov.ro/documents/35673/150083/EvdeficitbugetarsistemESA2010perioada2004-2021.xls ]. Banii astia nu exista, deci se imprumuta. Deocamdata suntem pe la 50% datorie externa. Stam bine. Profesorii trebuie ajutati sa ne ingroape mai tare si mai repede...
Postat 04 Iunie 2023, 14:58 de excalibur
Absolut justificat
Când ai un guvern care nu tratează educația la modul serios și nu face prioritate din ea astea sunt consecințele. Înainte cel putin cu 1 lună de grevă, guvernul a fost anunțat. A avut timp suficient să vină cu soluții. Este responsabilitatea exclusivă a guvernului pt că nu are grijă de propriii angajați și de propriii copii.
Postat 04 Iunie 2023, 13:40 de georgemarian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON