URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Februarie 2017, 12:41

Grevă, pensii şi salarii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Angajaţii de la CET au făcut un pui de grevă, cerând salarii mai mari. Mulţi puteau să se pensioneze, dar au fost rugaţi să rămână pentru că nu există oameni calificaţi. Să le dai un salariu mai mic de 2.000 lei mi se pare nedrept. Când ai o "jucărie" de 50 milioane euro pe mână trebuie să te gândeşti de două ori dacă oamenii care o exploatează sunt plătiţi ca nişte specialişti sau ca nişte necalificaţi.

De fapt, când este vorba de salarii şi pensii, haosul este total în România. Nu doar că există diferenţe scandaloase între salariile de mizerie şi pensiile nesimţite, dar apar diferenţe aiuritoare şi între oamenii care au aceeaşi calificare, şi între cei pensionaţi acum 25 de ani ori anul trecut.

Scăpată de sub control, situaţia va face ca sistemul de pensii şi salarii să explodeze. Nu se poate să scoţi un militar la pensie la vârsta de 45 de ani şi să-i dai pensie de 10.000 lei, în timp ce un medic lucrează până la 65 de ani şi primeşte 2.000 lei. Păi, să mă scuze onor tovarăşul Gradu’, dar care-s marile lui merite, de are pensie de 5-8 ori mai mare decât un medic, un inginer, un frezor sau un electrician? Dacă vrem să se facă dreptate, trebuie să se aplice peste tot principiul contributivităţii. Adică să primeşti pensie după cât ai contribuit în perioada cât ai fost salariat.

Dezmăţul acesta cu pensii neruşinate şi salarii umflate populist în sistemul bugetar se va întoarce repede împotriva tuturor şi vom ajunge ca grecii. Cu deosebirea că noi nu avem turismul lor, care să ne scoată din foame.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Ne conduc repetentii, incompetentii, hotii, prostii... Firesc ca e haos peste tot!
Cazul cet-ului. Un management cat de cat cu capul pe umeri ar fi anticipat multe din problemele care vor apare in exploatarea avionului. Ar fi pregatit o echipa de tineri, chit ca i-ar fi tinut un an, doi in State, in Germania, in Ungaria, oriunde, pana ar fi stiut ultimul surub al magaoaiei. Se incheia un contract cu tinerii unde s-ar fi prevazut salariile, avantajele, obligatiile, tot. Asa, platim inca o data pretul avionului pe mentenanta. Chiar nu intereseaza pe nimeni conditiile din contractul de mentenanta?! Un iobag avea mai multe avantaje in relatia cu nobilul decat are primaria/cl/cet in relatia cu cei ce asigura mentenanta. Am spus-o si o repet, nimic nu a fost facut in mandatele bitinezului asa cum ar fi trebuit, la timp si de calitate! De ,,calitate" si garantate pe zeci de ani sunt doar datoriile in care ne-a inglodat prostia, incompetenta condimentate cu megalomanie, totul made pnl!
Postat 22 Februarie 2017, 15:07 de pinonel
Sansa de desteptare!
Sunt de acord cu ideea articolului, de fapt, cred ca e prima data cand vad un articol care pune problema corect: romanul trebuie sa se destepte in al 24 -lea ceas si sa ceara dreptate in sistemul de salarizare si pensionare, nu mai dane si noua cutare procent. Aceasta ultima metoda duce la marirea discrepantelor, nedreptatilor intre salariile mici si cele mari (nesimtite).Acuma e momentul, cand se pune problema adoptarii legii unice de salarizare. Trebuiesc adoptate criterii de salarizare bine elaborate , unice pentru toti salariatii, cum ar fi, de ex.,:calitatea muncii, importanta muncii, etc. Deci:dreptate, dreptate,... !
Postat 22 Februarie 2017, 11:01 de bumbu
Schimbare!?
Din pacate subscriu la cele mentionate in articol. Insa din nefericire oamenii care au lucrat in MApN, MAI au toti pensii umflate si mai mult decat atat - considera acest fapt NORMAL. Cu atat mai aberant este faptul ca un inginer care sia- rupt coatele prin scoala si a facut o pregatire solida sa aiba un venit mai mic decat un tablagiu in armata care nu a facut mai nimic pentru tara decat sa pretinda ca a aparat-o. Dar problema nu e cine are si cine nu are. Problema vine de la cine face aceste legi - oameni care sunt alesi si pusi in functii de popor. Asa ca e dula zicala - unde nu-i cap, vai de picioare. Insa pana una, alta, sistemul de pensii din Romania va deveni falimentar in conditiile in care inca se pleaca din tara. Nu vor fi suficienti tineri care sa plateasca taxe, sau ei vor fi taxati si mai la sange in viitorul apropiat pentru a mentine sistemul. O alta problema la pensii e ca foarte multe au fost si sunt aranjate. Oamenii au iesit la pensie inainte de varsta pe diverse motive, astfel impovarand sistemul. Din nou oamenii care au facut-o, au fost "alesii poporului". Deci raul trebuie taiat de la radacina - asta daca vor oamenii schimbare. Altfel putem toti sa stam sa ne plangem unul la altul pentru ca nimic nu se va schimba. Din '89 nu s-a schimbat mare lucru in Romania. Poate numai ciorapii si guvernantii. Hai noroc1!
Postat 21 Februarie 2017, 21:45 de linux4ever
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON