URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 09 AUGUST 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am o mare admiraţie pentru cei care nu cred în Covid, care nu dau doi bani pe regulile stabilite de Guvern şi care au reuşit să afle, prin propriile mijloace, că Uniunea Europeană ne dă bani grei, chipurile,  pentru fiecare mort care ar fi decedat din cauza coronavirusului...
Zic şi eu
Adrian Cris
Am ajuns de unde am plecat, dar cu un preţ mare: resurse materiale şi umane irosite, doar pentru că nu vrem să purtăm o mască, să nu ne îmbulzim unii în alţii şi să ne spălăm pe mâini.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Sunt curios să văd cum o mai scoate la capăt Primăria Oradea de data asta. A vrut să găsească o soluţie pentru acoperişul parcării de pe Strada Independenţei şi, pentru a nu fi acuzată de totalitarism, a organizat concurs. A făcut un regulament (contestat de Ordinul Arhitecţilor din România), a adunat un juriu, a stabilit un termen limită şi tot ce i-a mai rămas de făcut a fost să numere punctele primite pe fiecare proiect, să facă un clasament şi să declare un câştigător. Acum mai trebuie doar să scoată castanele fierbinţi din foc cu propriile mâini.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Care este prima măsură care ar trebui luată de urgență de autorități pentru limitarea creșterii răspândirii infecțiilor cu coronavirus?De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam săptămâna trecută, Legea nr. 136/2020, cunoscută popular ca legea carantinei şi izolării la domiciliu, adoptată în urma unei decizii din 25 iunie 2020 a Curţii Constituţionale, prevede că izolarea unei persoane fără acordul acesteia se poate dispune doar pentru 48 de ore, într-o unitate sanitară sau, după caz, într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare, atunci când medicul constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). Î
08 August 2019, 17:01

Greu de ofertat: Licitaţiile pentru salubrizarea judeţului, asaltate cu cereri de clarificare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Licitaţiile pentru salubrizarea judeţului şi delegarea gestiunii staţiei de tratare mecano-biologică Oradea, postate în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice de ADI Ecolect Group (asocierea tuturor oraşelor şi comunelor din Bihor pentru gestionarea în comun a deşeurilor), au fost asaltate cu şapte cereri de clarificare depuse de tot atâţi agenţi economici.

"Un interes crescând..."

Directorul ADI Ecolect Group, Bujor Chirilă, consideră numărul mare de cereri de clarificare drept un semn bun pentru că denotă interes din partea operatorilor de salubritate.

"Am avut foarte multe solicitări de clarificări, ceea ce arată un interes crescând al operatorilor pentru delegarea serviciilor publice de salubrizare şi a gestiunii staţiei de tratatare mecano-biologică Oradea", a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, Bujor Chirilă.

Potrivit directorului, firma RER Vest a cerut suspendarea licitaţiei şi completarea a caietelor de sarcini cu mai multe informaţii.

"Am avut o contestatie depusă de RER Vest prin care solicita suspendarea procedurii şi ne cerea să facem modificări în documentaţie. La această contestaţie a venit şi o cerere de intervenţie în interes propriu din partea firmei Rosal Bucureşti", a spus directorul.

Printre neclarităţile pentru care RER Vest cerea suspendarea licitaţiei s-a numărat nelămurirea dacă operatorii sunt obligaţi să depună oferte pentru toate cele şase zone în care a fost împărţit judeţul sau pot oferta pentru una singură, precum şi modalitatea în care se va implementa principiul "plăteşti cât arunci" de taxare a populaţiei pentru deşeurile aruncate.

"Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a respins suspendarea procedurii de licitaţie, dar ne-a impus să oferim noi clarificări, ceea ce am şi făcut prin postările făcute pe SEAP", a spus Chirilă.

Clarificări necesare

Participanţii la licitaţie au la dispoziţie 40 de zile pentru depunerea ofertelor, termen care va expira pe 16 august. Conform clarificărilor făcute de organizatorul licitaţiilor, o firmă va putea depune oferte pentru una din cele şase zone, pentru mai multe, sau pentru tot judeţul.

În ceea ce priveşte modalitatea de implementare a principiului "plăteşti cât arunci", Bujor Chirilă a explicat că acesta se va implementa în primă fază în zonele de case în baza unui raport dintre volumul deşeurilor aruncate şi cel al frecvenţei de ridicare a acestora.

"Noi am stabilit unitar pubele de 120 de litri, dar, la solicitarea primarilor şi la înţelegere cu operatorii, acestea pot fi şi de 80, 60 sau 40 de litri. Omul scoate afară pubela doar când este plină. Dacă o ridic o dată pe lună îi facturez o sumă, dacă o ridic de două ori pe lună altă sumă, în funcţie de frecvenţă", a explicat directorul Ecolect.

Excepţia Oradea

Licitaţia pentru colectarea şi transportul deşeurilor menajere de la nivelul reşedinţei de judeţ este organizată separat, de Primăria Oradea, la cererea expresă a primarului Ilie Bolojan, care a insistat că Oradea are alte nevoi de salubritate faţă de zona preponderent rurală a judeţului.

În plus, în cadrul aceleiaşi proceduri, municipalitatea orădeană va atribui pe lângă transportul deşeurilor şi activităţile de salubrizare stradală şi deszăpezire.

Valoarea licitaţiei se ridică la 481 milioane lei, iar contractul de concesiune va fi semnat pe opt ani.

"Spre deosebire de zonele din judeţ, în zona de case, Oradea va folosi încă din primul an saci cu cod de bare în loc de pubele. Odată plini, aceştia vor fi scoşi afară de proprietar şi scanaţi de angajaţii operatorului pentru a putea fi facturată cantitatea transportată", a explicat Chirilă.

Operaţional din 2020

Potrivit directorului ADI Ecolect, în circa o lună, câştigătorii activităţii de colectare a deşeurilor ar trebui să fie deja cunoscuţi.

"Noi ne propunem desemnarea câştigătorilor până la jumătatea lui septembrie, dacă nu vor fi contestaţii până în 15 octombrie vom semna deja contractul. De la semnarea contractului urmează o perioadă de acomodare de trei luni în care operatorul îşi cunoaşte zona, îşi face pregătirile după care începe lucrul. Scopul nostru este ca la începutul anului viitor sistemul să fie deja funcţional", a spus Chirilă.

Încrezător în succesul proiectului, directorul le-a mulţumit "tuturor celor care de-a lungul timpului au contribuit la crearea şi implementarea acestuia".

Cu puncte de colectare

În ceea ce priveşte planurile de viitor, ADI Ecolect Group îşi doreşte amenajarea a şase centre de colectare a deşeurilor după modelul celui deschis în urmă cu doi ani de RER Vest în strada Thurzo Sandor din spatele cimitirului municipal. "Gândim ca de anul viitor să venim în completare cu câte un punct de colectare a tuturor deşeurilor, inclusiv voluminoase, în fiecare din cele şase zone. Ulterior numărul acestora ar putea creşte", a declarat Chirilă.

În aceste puncte de colectare, bihorenii ar putea depune deşeuri de la piese de mobilier la cauciucuri. Problema deşeurilor de tip moloz rezultate din demolări va trebui în schimb rezolvată independent de fiecare unitate administrativ teritorială în parte.

Gunoaie pe cinci fracţii

Cele două licitaţii pentru selectarea celor şase operatori care vor colecta deşeurile din întreg judeţul, cu excepţia municipiului Oradea, şi a firmei care va gestiona staţia de tratare mecano-biologică Oradea pentru opt ani, au fost postate pe SEAP la jumătatea lunii iulie.

Împărţită în şase loturi (Zona Metropolitană Oradea, Aleşd, Salonta, Beiuş, Marghita, Săcuieni), licitaţia pentru colectarea şi transportul gunoaielor are o valoare totală de 209 milioane lei, iar operatorii pot depune oferte pentru un lot sau mai multe.

Câştigătorii licitaţiei vor trebui să colecteze deşeurile pe cinci fracţii: hârtie şi carton, plastic şi metal, sticlă, deşeuri reziduale sau menajere şi deşeuri biodegradabile.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0751 RON
  • 1 EUR = 4.8359 RON
  • 1 HUF = 0.014 RON