URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 02 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria vrea să înlocuiască actualul sistem al parcărilor de domiciliu, imperfect, cu unul catastrofal, care va crea în mod cert haos. Adică să nu mai aibă fiecare orădean locul lui, ci să existe un abonament în baza căruia omul să vâneze locurile rămase libere când vine de la serviciu.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.
21 Noiembrie 2022, 12:00

GrecoFM: Un liceu din Oradea și-a făcut un radio intern, iar în pauze elevii aud muzică, interviuri sau anunțuri (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În fiecare pauză, pe holurile Liceului Greco Catolic Iuliu Maniu, nu mai este liniște. Nu pentru că elevii ar face hărmălaie, ci pentru că în școală a început să emită un radio intern, GrecoFM, administrat chiar de liceeni. Din difuzoarele anume montate pe holuri, se aude muzică, dar și anunțuri ori interviuri cu profesorii școlii.

Ideea acestui proiect este veche, însă acum a ajuns să fie implementată cu sprijinul Asociației „Iuliu Maniu” a părinților din școală, care a atras o finanțare nerambursabilă de la Primăria Oradea.

„Nu este un radio propriu-zis, cu licență de emisie și cu frecvență, ci un sistem cu un circuit intern. În pauze, se difuzează muzică și anunțuri pentru elevi, care înlocuiesc circularele prin care obișnuiam să le facem diverse anunțuri”, a declarat pentru BIHOREANUL viceprimarul Antonia Nica, până de curând director al Liceului Greco-Catolic.

Investiția a costat 25.175 de lei (din care 18.000 de lei au reprezentat finanțarea municipalității, iar 7.175 de lei a fost contribuția Asociației „Iuliu Maniu”) și a constat în achiziția echipamentelor necesare pentru asigurarea sonorizării în corpurile A și B ale școlii, unde învață elevii de gimnaziu și cei de liceu, precum și în curtea școlii. De asemenea, în cadrul proiectului intitulat „Sunetul școlii”, s-a format și o echipă a Consiliului Elevilor, care în pauză merge la „butoane”.

Radioul școlii a fost lansat pe 14 noiembrie, iar prima melodie care a răsunat în Liceul Greco-Catolic a fost celebra „We will rock you” de la Queens. Fosta directoare a școlii le-a cerut un singur lucru elevilor: ca 10% din timpul de emisie să fie ocupat de muzică non-comercială și educativă, fie ea clasică ori religioasă.

„Elevii au un program săptămânal bine stabilit, astfel încât, în fiecare zi, pauză de pauză, să asculte muzică de calitate, iar în pauza mare o rubrică specială: mesajul școlii, vocea liceenilor, proful sau profa săptămânii, vocea gimnaziului, invitatul săptămânii și ce facem în weekend. Elevii din echipa de radio se îngrijesc de fiecare rubrică în parte”, a explicat pentru BIHOREANUL Anca Mihociu, președinta Asoaciației „Iuliu Maniu”.

Nu este prima inițiativă muzicală în Liceul Greco-Catolic. Pe holurile școlii, elevii au la dispoziție un pian și două pianine, la care în pauze se înghesuie să cânte. De asemenea, profesorii le-au amenajat o mică zonă de relaxare, cu canapele, pentru spectatori. „Dacă au asemenea preocupări în pauze, nu mai au timp să facă altceva nepotrivit”, a explicat Nica.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
MTM
In anii '90 era și la Viteazu, Saguna, nu mai țin minte dar cred ca și la Eminescu sau Economic, era un trend care a trecut dar a fost frumos.
Postat 21 Noiembrie 2022, 16:45 de Sandu2100
nu e ceva nou
asa ceva aveam in Gojdu in 1997 deja, deci nu e nimic wow
Postat 21 Noiembrie 2022, 16:15 de MTM
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON