URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Martie 2022, 12:41

Grădina copiilor speciali: Elevii de la CSEI nr. 1 Oradea se pregătesc să cultive legume și fructe (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Am intrat în prima lună de primăvară și, chiar dacă temperaturile încă sunt scăzute, grădinarii se pregătesc de muncă. La fel fac și elevii Centrului Școlar de Educație Incluzivă nr. 1 Oradea, care vor cultiva legume și fructe chiar în curtea școlii.

Ajutați de voluntari

Vineri, elevii au pregătit bacurile de permacultură, în care vor sădi ei înșiși plantele. Bacurile sunt niște cutii mari, de lemn, în care grădinarii vor pune folie de solar, pământ, compost, cartoane și ziare, ca substrat pentru rădăcini.

După lecțiile din clase, elevii au ieșit în curte și, alături de profesori și de mai mulți voluntari, au vopsit bacurile, dar și structura unei viitoare grădini verticale pe care o vor sădi tot ei, pe un perete, și mobilierul confecționat din paleți de lemn, pe care se vor odihni într-o zonă de relaxare din curtea școlii, de asemenea recent amenajată.

Pe lângă elevi și profesori ai școlii, au mai participat voluntar cinci elevi de la Colegiul Național Mihai Eminescu (Maria Carla Călugăr, Alexia Prack, Alessia Baiduca, Ioana Haș, Daria Hasan) și patru studenți ai Facultății de Științe Socio-Umane din Oradea, specializarea Psihopedagogie specială (Elena Costinoaia, Antonia Avram, Andreea Nintaș, Monica Varga).

Cum îi ajută grădinăritul

Activitatea de vineri face parte din proiectul „Grădina copiilor speciali”, derulat de CSEI nr. 1 Oradea, prin care profesorii vor să-i ajute pe cei aproximativ 200 de elevi ai unității de învățământ să învețe ce înseamnă educația ecologică urbană, reciclarea deșeurilor, grădinăritul sustenabil și protecția mediului.

În luna decembrie, elevii au învățat despre importanța colectării separate a deșeurilor și au refolosit hârtii și plastic pentru a face noi obiecte, iar la final cele mai inventive creații au fost premiate. De asemenea, în ianuarie elevii au confecționat pahare din pastă de hârtie și ghivece din flacoane sau cutii de conserve, în care apoi au sădit semințele plantelor pe care le vor sădi ulterior în curte.

Pentru copiii cu cerințe educaționale speciale, cum sunt cei care învață la CSEI nr. 1 Oradea, aceste activități nu aduc doar un plus de cunoaștere, ci le dezvoltă și diverse abilități de viață independentă, îi ajută să-și îmbunătățească motricitatea și aptitudinile cognitive și sociale, competențele de observație directă, logica și gândirea critică.

„Copiii vor învăța noi lucruri, se vor juca, vor deveni mai încrezători, se vor simți bine cultivând și îngrijind plantele. Tuturor copiilor le place să petreacă timpul afară, să sape, să se murdărească și să privească plantele cum cresc. Grădinăritul îi încurajează pe copii să mănânce sănătos, să devină mai responsabili, să comunice și să-și dezvolte abilitățile matematice. Din acest motiv, acest proiect va deveni un instrument de învățare grozav”, au transmis profesorii implicați în acest proiect.

„Grădina copiilor speciali” este coordonată de profesoara Paula Balint, iar din echipa de implementare mai fac parte profesori Adriana Cioca, Liliana Vidican, Maria Gligor, Ramona Vidican, Gabriela Ban și Anca Tirla. Proiectul face parte din programul educațional Plantropolis, susținut de Russmedia România, VPK Packing Salonta, Asociația Grund Community și implementat de Fundația Comunitară Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON