URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Iulie 2017, 16:12

Go, Romania! Paradă de Dacii vechi şi Polski Fiat în Piaţa Uniri din Oradea (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cei care au trecut sâmbătă după amiază prin Piaţa Unirii din Oradea au avut ocazia să vadă 15 maşini de epocă, majoritatea Dacii 1300 şi Polski Fiat, în cadrul evenimentului "Go România", care reface practic drumul pe care polonezii îl străbăteau în anii '70 - '80 pentru a ajunge pe litoralul românesc.

Maşinile, toate cu numere de Polonia, au fost împodobite cu abţibilduri şi steagurile celor două ţări. Au ajuns în Piaţă în jurul orei 14, iar timp de aproximativ o oră au putut fi admirate de curioşi sau pasionaţi.

Cea mai veche dintre ele a fost o Dacie 1300, din 1978, iar cea mai nouă din anii '80. Vedeta a fost, însă, o maşină Nysa poloneză, foarte bine întreţinută, din care răsuna muzică lăutărească românească. De altfel, au spus organizatorii maşina a fost foarte apreciată în Vama Veche, unde a zăbovit o vreme în cadrul caravanei.

"Această caravană a intrat în România în 27 iunie şi a refăcut vechiul traseu pe care miile de turişti polonezi, pe vremea comunismului, veneau către litoralul românesc. Practic, am dorit să refacem acest traseu, să reaşezăm România ca un punct de atracţie pentru polonezi şi noi sperăm ca odată întoşi acasă ei vor promova nu numai litoralul românesc, ci şi frumoasele locuri prin care s-au oprit. Pentru că s-au oprit în 8 oraşe importante: Cluj, Piteşti, Târgu Jiu, Craiova, Bucureşti, Constanţa şi Sibiu, iar Oradea este oraşul care încheie acest circuit naţional", a precizat Ioan Lucian, preşedintele Uniunii Naţionale a Patronatului din România, organizator al evenimentului.

Caravana a fost formată din 15 maşini din Polonia, care au cărat 40 de turişti polonezi. Străbătând, pe temperaturi extrem de ridicate, şoseaua Transalpina şi, la întoarcere, Transfăgărăşanul, bătrânele maşini au fost folosite la modul serios. O parte din ele s-au defectat, una s-a ales chiar parbrizul spart, având nevoie de intervenţia asigurată pe tot parcursul evenimentului de Q-Service, o companie poloneză cu punct de lucru inclusiv în Oradea.

"Toate maşinile sunt funcţionale şi toate, spun ei, au străbătut mi şii mii de km şi către alte zone, dar cert este că aceste maşini şi-au dovedit din nou fiabilitatea. Bătrâna Dacie a dovedit că nu se lasă mai prejos", a mai spus Ioan Lucian.

"Go Romania!" este un proiect gândit de Ambasada României la Varşovia, Camera de Comerţ şi Industrie Polono-Română şi Uniunea Naţională a Patronatelor din România în contextul demersurilor pentru promovarea turismului românesc în Polonia şi al turismului polonez în România.

După ce au zăbovit în Piaţa Unirii, şoferii polonezi urmau să viziteze mai multe obiective ale Oradiei, pentru ca apoi să se întoarcă acasă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Când eram
....fecior în 70-80 m-am îndrăgostit de poloneze:)))Ce-i drept a fost printre părțile bune ale fiului cel mai iubit,dar doar până la cultul personalității ,când începuse să nu fie produse ....Actuala dn1 era plină de corturi pe margini ...chiar din rfg și Franța veneau.Polonezi,cehoslovaci,estgermani cu sutele de mii
Postat 08 Iulie 2017, 19:13 de crisan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON