Și-au dorit o casă dincolo de marginea orașului ca să aibă liniște, dar nu se pot bucura de ea. Orădenii care s-au mutat în prelungirea cartierului Grigorescu, pe strada Apateului, se tem chiar și să mai stea în propriile curți. Se adăpostesc în case de cum aud bubuituri, fiindcă sunt focuri de armă pe care braconierii nu se sfiesc să le tragă în plină zonă rezidențială.
Cu puțin timp în urmă, când au ucis o căprioară în imediata apropiere a caselor, au apelat la Poliție, dar fără folos, fiind invitați să strângă ei probe pentru identificarea făptașilor. „Au reacționat ca și cum i-aș fi deranjat”, spune una dintre locatarele cartierului despre polițiști, care susțin că... nu au ce face.
„Ce oameni suntem...”
Mutată astă-toamnă în noul cartier Grigorescu II din Cihei, Florentina B. a optat pentru această zonă fiindcă e liniștită. Strada Apateului se află la câteva sute de metri de marginea către Cihei a pădurii Nojoridului. „O zonă liniștită, cu căprioare, iepuri, fazani, vulpi... În fiecare zi vedeam un grup de șase căprioare pe pajiștea unde se termină zona de case”, spune femeia.
Anul acesta a avut prima oară de-a face cu braconierii. „În ianuarie, într-o dimineață, în timp ce mă plimbam cu cățeii, m-am pomenit că sunt în raza de acțiune a unei partide de vânătoare, la nici 200 de metri de case! La începutul lunii mai, din nou s-au auzit focuri de armă. Acum mai văd o singură căprioară”. Cea mai revoltătoare a fost însă o întâmplare recentă. „Într-o seară, o vecină era cu fetița în curte și a auzit două împușcături. Doi indivizi împușcaseră o căprioară la 30 de metri de casele lor. I-au tăiat gâtul și au aruncat-o într-un jeep, înjurându-i pe cei care se uitau stupefiați”, povestește Florentina.
Șocați, oamenii n-au sunat imediat la 112, ci abia după două zile, „dar au întâmpinat tot felul de obiecții, tipic românești”, spune femeia. „La fel a fost și atitudinea unui alt vecin, ale cărui camere de supraveghere au surprins scena, inclusiv numărul de înmatriculare al mașinii braconierilor: a refuzat să arate înregistrarea”, zice femeia. „Mă minunez ce oameni suntem... Dumnezeu să ne ierte!”.
„Nu le pasă”
Vecina despre care vorbește Florentina, Bianca Vulciu, locuiește pe Apateului din primăvara lui 2022 și spune că împușcăturile sunt frecvente. „Se întâmplă cel puțin o dată pe lună. Vânătorilor sau braconierilor, pentru că nu știm dacă sunt partide de vânătoare organizate legal, nu le pasă că este zonă rezidențială și ar putea împușca din greșeală un om, un copil...”, zice femeia.
Întâmplarea care a făcut-o să apeleze la Poliție a avut loc pe 8 mai. „În jurul orei 19 am auzit o bubuitură, apoi încă una. Inițial am crezut că a explodat o butelie. Fetița era în curtea din spatele casei și am ieșit speriată. Un vecin de alături mi-a spus că a văzut doi bărbați înarmați. Apoi i-am văzut și eu, prin gardul din sârmă. Erau cam la 30 de metri și târau o căprioară. Vecinul mi-a spus că a văzut cum i-au tăiat gâtul cu un cuțit înainte s-o arunce în mașină”, povestește Bianca.
Speriați, locatarii mai multor case au ieșit în stradă. Soțul Biancăi tocmai se întorcea de la alergat și le-a spus că s-a intersectat cu braconierii care părăseau zona. „Păreau speriați”, le-a zis bărbatul.
Nici el, nici alții nu au reținut numărul de înmatriculare, ci doar că era un Grand Jeep Cherokee de culoare închisă. Ca să-l afle, au apelat la un alt vecin, care și-a montat camere de supraveghere, dar acesta n-a vrut să le arate imaginile. „Ulterior am aflat că are un prieten comun cu unul dintre cei doi vânători”, povestește Bianca.
„De ani de zile”
Femeia a sunat la Poliție pe 10 mai. Întâi la Poliția Oradea, dar pentru că strada Apateului e pe raza comunei Sânmartin a fost redirecționată către polițiștii de aici. „Am reclamat o faptă ilegală, fie braconaj, fie abuz de armă, dar mi-au spus că nu ei se ocupă. Când am sunat la Sânmartin, mi-au răspuns ca și când i-aș fi deranjat. Mi-au zis să le dau numărul mașinii, că le trebuie probe. De unde?...”, povestește Bianca.
„M-a surprins lipsa de interes a Poliției. Li se pare că braconajul sau vânătoarea într-o zonă rezidențială, unde există riscul împușcării unui om, ar fi ceva obișnuit”, spune și Florentina.
Bianca a contactat și asociația de vânătoare de care aparține zona și așa s-a lămurit că ceea ce se întâmplase a fost braconaj. „Mi-au răspuns că pentru ziua respectivă nu au eliberat nicio autorizație de vânătoare”, explică femeia.
Claudiu Pantea (foto), secretarul Asociației Pro Hunting, a confirmat BIHOREANULUI: „Pentru data de 8 mai nu am emis nicio autorizație, deci a fost braconaj”. Mai mult, precizează el, în această perioadă este interzisă vânarea căprioarelor. „De ani de zile ne confruntăm cu braconajul în zona Grigorescu și nu putem rezolva problema fără sprijinul Poliției. Nu e vorba de conducere, ci de lucrători, care nu își dau interesul. Odată am sunat la 112 să anunț că urmărim niște braconieri și mi-au spus că nu e treaba lor, că fondul de vânătoare este privat, să ne ocupăm noi”, spune Pantea.
Poliția, neputincioasă
Purtătorul de cuvânt al Poliției Bihor, comisarul-șef Alina Dinu, susține că în astfel de situații polițiștii nu pot interveni, iar asta fiindcă legea nu ar fi fost încălcată. „Legea 407/2006 privind vânătoarea nu prevede nicio limită față de imobile de la care nu poți să efectuezi vânătoarea. Scrie doar că nu se poate efectua în intravilanul construit și împrejmuit”, a transmis ofițerul din partea Serviciului Arme și Muniții, în a cărui competență intră cercetarea faptelor de braconaj.
„Dacă se vânează pe stradă, este infracțiune. Dacă se vânează în spatele caselor, nu este infracțiune”, a precizat reprezentanta Poliției, adăugând că organizatorii partidelor de vânătoare trebuie să se asigure, în schimb, că „sunt îndeplinite toate condițiile pentru exercitarea în bune condiții a vânătorii, inclusiv să protejeze participanții și alte persoane”. Pe scurt, răspunderea penală intervine numai dacă aceste condiții nu sunt îndeplinite și o persoană e împușcată.
De trei ori ilegal
Legea 407/2006 arată, însă, că „în interesul sănătății și securității publice, pe suprafețele din perimetrul intravilan construit sau împrejmuit (...) recoltarea exemplarelor din speciile de faună sălbatică (...) se realizează în condițiile (...) derogărilor aprobate de gestionarul fondului cinegetic limitrof, pe baza unui contract de prestări servicii, la solicitarea Consiliului Local sau a administratorului suprafeței împrejmuite, după caz”.
Întrucât strada Apateului, după cum atestă primarul comunei Sânmartin, Cristian Laza, face parte din perimetrul intravilan construit, în zonă se pot desfășura acțiuni de vânătoare doar pentru îndepărtarea animalelor sălbatice periculoase, de pildă a mistreților, la solicitarea autorităților locale, ceea ce n-a fost cazul. De asemenea, este clar că Asociația Pro Hunting nu a eliberat nicio autorizație de vânătoare și că la acea dată vânarea căprioarelor era prohibită.
Cu toate acestea, Poliția n-a făcut nimic ca să afle identitatea braconierilor, deși există înregistrările camerelor de supraveghere. Poate o vor face când, vorba oamenilor din zonă, se va întâmpla un accident, dar atunci vor avea de lămurit nu un braconaj oarecare, ci un omor...
BRACONIERI VIOLENȚI
Zona Grigorescu, „loc de joacă” favorit
Potrivit secretarului Asociației Pro Hunting, Claudiu Pantea, pentru că actuala legislație pedepsește mai blând braconajul, cu maximum 3 ani de închisoare, anterior limita fiind de 5 ani, iar cel mai adesea făptașii scapă cu suspendare, „oamenii legii nu consideră grave cazurile de braconaj, deși sunt infracțiuni săvârșite cu arme și pot avea urmări mortale”.
Bărbatul spune că zona Grigorescu este una dintre preferatele braconierilor, care ignoră riscurile de accidente, dar în schimb devin violenți dacă sunt urmăriți. Doi colegi ai săi au simțit-o, de altfel, pe pielea lor. În 2016, paznicii Sebastian Filip și Teodor Popovici au urmărit în zonă o mașină al cărei șofer mătura pădurea cu farurile și, împreună cu un alt bărbat, pasager lângă el, a tras cu arma, doborând un cerb. Pentru că paznicii le-au blocat mașina, unul dintre braconieri a îndreptat arma încărcată spre ei, până ce în final ambii au fost imobilizați și predați „pe tavă” polițiștilor.
Unul dintre cei doi braconieri, Ștefan Dudaș (foto), care era și proprietarul mașinii, a fost condamnat în 2018 la 1 an și 6 luni de închisoare cu executare, asta pentru că ulterior a mai fost prins braconând și în alte locuri din apropierea Oradiei.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.