URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Iunie 2023, 09:05

Gloanțe printre case: Într-un cartier din Oradea, braconierii trag cu armele în plină zi, aproape de curțile localnicilor (VIDEO)

Gloanțe printre case: Într-un cartier din Oradea, braconierii trag cu armele în plină zi, aproape de curțile localnicilor (VIDEO) PERICOL ÎN CURTE. Împreună cu micuța sa, Nina, Bianca Vulciu obișnuia să admire din curte căprioarele ce zburdau pe pajiștea din spatele casei. Din ziua în care braconierii au împușcat o căprioară la 30 de metri distanță, se teme însă să-și lase fetița singură afară, să n-o nimerească vreun glonț rătăcit
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Și-au dorit o casă dincolo de marginea orașului ca să aibă liniște, dar nu se pot bucura de ea. Orădenii care s-au mutat în prelungirea cartierului Grigorescu, pe strada Apateului, se tem chiar și să mai stea în propriile curți. Se adăpostesc în case de cum aud bubuituri, fiindcă sunt focuri de armă pe care braconierii nu se sfiesc să le tragă în plină zonă rezidențială.

Cu puțin timp în urmă, când au ucis o căprioară în imediata apropiere a caselor, au apelat la Poliție, dar fără folos, fiind invitați să strângă ei probe pentru identificarea făptașilor. „Au reacționat ca și cum i-aș fi deranjat”, spune una dintre locatarele cartierului despre polițiști, care susțin că... nu au ce face.

„Ce oameni suntem...”

Mutată astă-toamnă în noul cartier Grigorescu II din Cihei, Florentina B. a optat pentru această zonă fiindcă e liniștită. Strada Apateului se află la câteva sute de metri de marginea către Cihei a pădurii Nojoridului. „O zonă liniștită, cu căprioare, iepuri, fazani, vulpi... În fiecare zi vedeam un grup de șase căprioare pe pajiștea unde se termină zona de case”, spune femeia.

Anul acesta a avut prima oară de-a face cu braconierii. „În ianuarie, într-o dimineață, în timp ce mă plimbam cu cățeii, m-am pomenit că sunt în raza de acțiune a unei partide de vânătoare, la nici 200 de metri de case! La începutul lunii mai, din nou s-au auzit focuri de armă. Acum mai văd o singură căprioară”. Cea mai revoltătoare a fost însă o întâmplare recentă. „Într-o seară, o vecină era cu fetița în curte și a auzit două împușcături. Doi indivizi împușcaseră o căprioară la 30 de metri de casele lor. I-au tăiat gâtul și au aruncat-o într-un jeep, înjurându-i pe cei care se uitau stupefiați”, povestește Florentina.

Șocați, oamenii n-au sunat imediat la 112, ci abia după două zile, „dar au întâmpinat tot felul de obiecții, tipic românești”, spune femeia. „La fel a fost și atitudinea unui alt vecin, ale cărui camere de supraveghere au surprins scena, inclusiv numărul de înmatriculare al mașinii braconierilor: a refuzat să arate înregistrarea”, zice femeia. „Mă minunez ce oameni suntem... Dumnezeu să ne ierte!”.

„Nu le pasă”

Vecina despre care vorbește Florentina, Bianca Vulciu, locuiește pe Apateului din primăvara lui 2022 și spune că împușcăturile sunt frecvente. „Se întâmplă cel puțin o dată pe lună. Vânătorilor sau braconierilor, pentru că nu știm dacă sunt partide de vânătoare organizate legal, nu le pasă că este zonă rezidențială și ar putea împușca din greșeală un om, un copil...”, zice femeia.

Întâmplarea care a făcut-o să apeleze la Poliție a avut loc pe 8 mai. „În jurul orei 19 am auzit o bubuitură, apoi încă una. Inițial am crezut că a explodat o butelie. Fetița era în curtea din spatele casei și am ieșit speriată. Un vecin de alături mi-a spus că a văzut doi bărbați înarmați. Apoi i-am văzut și eu, prin gardul din sârmă. Erau cam la 30 de metri și târau o căprioară. Vecinul mi-a spus că a văzut cum i-au tăiat gâtul cu un cuțit înainte s-o arunce în mașină”, povestește Bianca.

Speriați, locatarii mai multor case au ieșit în stradă. Soțul Biancăi tocmai se întorcea de la alergat și le-a spus că s-a intersectat cu braconierii care părăseau zona. „Păreau speriați”, le-a zis bărbatul.

Nici el, nici alții nu au reținut numărul de înmatriculare, ci doar că era un Grand Jeep Cherokee de culoare închisă. Ca să-l afle, au apelat la un alt vecin, care și-a montat camere de supraveghere, dar acesta n-a vrut să le arate imaginile. „Ulterior am aflat că are un prieten comun cu unul dintre cei doi vânători”, povestește Bianca.

„De ani de zile” 

Femeia a sunat la Poliție pe 10 mai. Întâi la Poliția Oradea, dar pentru că strada Apateului e pe raza comunei Sânmartin a fost redirecționată către polițiștii de aici. „Am reclamat o faptă ilegală, fie braconaj, fie abuz de armă, dar mi-au spus că nu ei se ocupă. Când am sunat la Sânmartin, mi-au răspuns ca și când i-aș fi deranjat. Mi-au zis să le dau numărul mașinii, că le trebuie probe. De unde?...”, povestește Bianca.

„M-a surprins lipsa de interes a Poliției. Li se pare că braconajul sau vânătoarea într-o zonă rezidențială, unde există riscul împușcării unui om, ar fi ceva obișnuit”, spune și Florentina.

Bianca a contactat și asociația de vânătoare de care aparține zona și așa s-a lămurit că ceea ce se întâmplase a fost braconaj. „Mi-au răspuns că pentru ziua respectivă nu au eliberat nicio autorizație de vânătoare”, explică femeia.

Claudiu Pantea (foto), secretarul Asociației Pro Hunting, a confirmat BIHOREANULUI: „Pentru data de 8 mai nu am emis nicio autorizație, deci a fost braconaj”. Mai mult, precizează el, în această perioadă este interzisă vânarea căprioarelor. „De ani de zile ne confruntăm cu braconajul în zona Grigorescu și nu putem rezolva problema fără sprijinul Poliției. Nu e vorba de conducere, ci de lucrători, care nu își dau interesul. Odată am sunat la 112 să anunț că urmărim niște braconieri și mi-au spus că nu e treaba lor, că fondul de vânătoare este privat, să ne ocupăm noi”, spune Pantea.

Poliția, neputincioasă

Purtătorul de cuvânt al Poliției Bihor, comisarul-șef Alina Dinu, susține că în astfel de situații polițiștii nu pot interveni, iar asta fiindcă legea nu ar fi fost încălcată. „Legea 407/2006 privind vânătoarea nu prevede nicio limită față de imobile de la care nu poți să efectuezi vânătoarea. Scrie doar că nu se poate efectua în intravilanul construit și împrejmuit”, a transmis ofițerul din partea Serviciului Arme și Muniții, în a cărui competență intră cercetarea faptelor de braconaj.

„Dacă se vânează pe stradă, este infracțiune. Dacă se vânează în spatele caselor, nu este infracțiune”, a precizat reprezentanta Poliției, adăugând că organizatorii partidelor de vânătoare trebuie să se asigure, în schimb, că „sunt îndeplinite toate condițiile pentru exercitarea în bune condiții a vânătorii, inclusiv să protejeze participanții și alte persoane”. Pe scurt, răspunderea penală intervine numai dacă aceste condiții nu sunt îndeplinite și o persoană e împușcată.

De trei ori ilegal

Legea 407/2006 arată, însă, că „în interesul sănătății și securității publice, pe suprafețele din perimetrul intravilan construit sau împrejmuit (...) recoltarea exemplarelor din speciile de faună sălbatică (...) se realizează în condițiile (...) derogărilor aprobate de gestionarul fondului cinegetic limitrof, pe baza unui contract de prestări servicii, la solicitarea Consiliului Local sau a administratorului suprafeței împrejmuite, după caz”.

Întrucât strada Apateului, după cum atestă primarul comunei Sânmartin, Cristian Laza, face parte din perimetrul intravilan construit, în zonă se pot desfășura acțiuni de vânătoare doar pentru îndepărtarea animalelor sălbatice periculoase, de pildă a mistreților, la solicitarea autorităților locale, ceea ce n-a fost cazul. De asemenea, este clar că Asociația Pro Hunting nu a eliberat nicio autorizație de vânătoare și că la acea dată vânarea căprioarelor era prohibită.

Cu toate acestea, Poliția n-a făcut nimic ca să afle identitatea braconierilor, deși există înregistrările camerelor de supraveghere. Poate o vor face când, vorba oamenilor din zonă, se va întâmpla un accident, dar atunci vor avea de lămurit nu un braconaj oarecare, ci un omor...


BRACONIERI VIOLENȚI

Zona Grigorescu, „loc de joacă” favorit

Potrivit secretarului Asociației Pro Hunting, Claudiu Pantea, pentru că actuala legislație pedepsește mai blând braconajul, cu maximum 3 ani de închisoare, anterior limita fiind de 5 ani, iar cel mai adesea făptașii scapă cu suspendare, „oamenii legii nu consideră grave cazurile de braconaj, deși sunt infracțiuni săvârșite cu arme și pot avea urmări mortale”.

Bărbatul spune că zona Grigorescu este una dintre preferatele braconierilor, care ignoră riscurile de accidente, dar în schimb devin violenți dacă sunt urmăriți. Doi colegi ai săi au simțit-o, de altfel, pe pielea lor. În 2016, paznicii Sebastian Filip și Teodor Popovici au urmărit în zonă o mașină al cărei șofer mătura pădurea cu farurile și, împreună cu un alt bărbat, pasager lângă el, a tras cu arma, doborând un cerb. Pentru că paznicii le-au blocat mașina, unul dintre braconieri a îndreptat arma încărcată spre ei, până ce în final ambii au fost imobilizați și predați „pe tavă” polițiștilor.

Unul dintre cei doi braconieri, Ștefan Dudaș (foto), care era și proprietarul mașinii, a fost condamnat în 2018 la 1 an și 6 luni de închisoare cu executare, asta pentru că ulterior a mai fost prins braconând și în alte locuri din apropierea Oradiei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
E si vina politiei dar si a legilor prea blande cu infractorii
"Întrucât strada Apateului, după cum atestă primarul comunei Sânmartin, Cristian Laza, face parte din perimetrul intravilan construit, în zonă se pot desfășura acțiuni de vânătoare doar pentru îndepărtarea animalelor sălbatice periculoase, de pildă a mistreților, la solicitarea autorităților locale, ceea ce n-a fost cazul. De asemenea, este clar că Asociația Pro Hunting nu a eliberat nicio autorizație de vânătoare și că la acea dată vânarea căprioarelor era prohibită. Cu toate acestea, Poliția n-a făcut nimic ca să afle identitatea braconierilor, deși există înregistrările camerelor de supraveghere. Poate o vor face când, vorba oamenilor din zonă, se va întâmpla un accident, dar atunci vor avea de lămurit nu un braconaj oarecare, ci un omor... Unul dintre cei doi braconieri, Ștefan Dudaș (foto), care era și proprietarul mașinii, a fost condamnat în 2018 la 1 an și 6 luni de închisoare cu executare, asta pentru că ulterior a mai fost prins braconând și în alte locuri din apropierea Oradiei."
Postat 02 Iunie 2023, 15:32 de OrbanKula
Oamenii răi
zic ca dom' paznici erau preteni cu branconerii pănă ce a venit inflatia...
Postat 01 Iunie 2023, 16:10 de Jianu
Romania tuturor posibilitatilor
Toate autoritatile se spala pe maini si cand nu le convine ceva fac greva, iar prostii platesc taxe!
Postat 01 Iunie 2023, 14:36 de Szaby_Oradea
prea prosti
si oamenii de acolo is prosti bota. pai ei suna la politie dupa 2 zile de la vanatoare? :)) si apoi cand vaneaza aia iar in zona, tot nu suna la politie in momentul respectiv? asa e cand esti prost, poti muri impuscat in propria curte fara ca macar sa pui mana si sa suni la 112
Postat 01 Iunie 2023, 12:49 de leclick
Nu e braconaj, e supravietuire!
Daca erau pul*narii, mureau de foame ei si familiile, cine poate trai cu cinci mii (spagile, etc, nu se pun, sunt venituri ocazionale)?! Dupa anuntul surdului poate se mai potolesc, le-au aruncat un os de ros... P.S. Un singur glonte ar fi suficient sa fie gasit! Spun ,,ar fi" si ,,nu este" pt ca cei de la arme, munitii, explozivi puteau sa-i afle demult pe vanatorii", doar sa fi vrut!
Postat 01 Iunie 2023, 10:17 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON