URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Iulie 2015, 12:03

Garda de Mediu: Copacii de pe Clujului s-au tăiat legal

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce BIHOREANUL a sesizat printr-un articol că, în păduricea de pe Calea Clujului, CNADNR a comandat doborârea a zeci de arbori, pentru a face loc viitorului pasaj suprateran, fără acordul APM Bihor, comisarii Gărzii de Mediu Bihor au mers în control la faţa locului.

Potrivit unei informări semnate de comisarul-şef Viorel Ţepele şi transmisă redacţiei, proiectul cu pricina "a obţinut toate aprobările necesare". De la APM Bihor, CNADNR a obţinut avizul de mediu în 2012, când directorul de la acea vreme, Ovidiu Dăescu, a stabilit că pasajul şi şoseaua ce vor fi construite nu au un impact asupra mediului. Proiectul nu prevedea expres tăieri de arbori, chit că era evident, din planşele proiectului, că viitoarea şosea se va suprapune peste pădure.

Aşa cum şi comisarii de mediu au constatat, în zonă s-au doborât zeci de copaci în acest an. Câţi anume, echipa de control nu poate spune cu exactitate, căci între timp a fost turnat asfaltul, iar cioturile nu mai pot fi numărate.

Însă, spun comisarii, tăierile au fost legale. "SC Arl SA Cluj Napoca, în calitate de executant al lucrării, a obţinut de la Primăria Municipiului Oradea – Direcţia Tehnică autorizaţia de tăiere / toaletare arbori cu nr. 92265/06.05.2014 pentru un număr de 95 de arbori. Direcţia Silvică Bihor prin Ocolul Silvic Oradea a procedat la punerea în valoare a unui număr de 100 de arbori, ca urmare a avizului favorabil emis de ITRSV Oradea", se arată în informarea Gărzii de Mediu Bihor.

Garda mai arată că terenul cu pricina este o "perdea forestieră de protecţie", aşa că tăierile arborilor de aici nu intră sub incindenţa Legii 24/2007, care obligă primăriile să ceară avizul APM pentru tăierea unui copac sănătos, ci sunt supuse regimului silvic.

"Având în vedere că beneficiarul proiectului deţine actele de reglementare pentru efectuarea lucrărilor, iar comisarii GNM nu au constatat neconformităţi cu ocazia controlului în teren, considerăm că nu se justifică sancţionarea contravenţională a CNADNR în această speţă", mai arată informarea Gărzii de Mediu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
....De MEDIU
Dar cu Nucii taiati de pe DN1 cum ramane?Ce spune si Legea Nucului.????.Dar cu mirosul de CACAT de ieri 13.07.2015 care a invadat toata ORADEA.??????
Postat 15 Iulie 2015, 11:11 de GORON
Pai
Tot spilul e sa tai peste 80 de arbori, ca nu te-ntreaba nimeni de sanatate. Problema e cand tai 7 sau opt...
Postat 14 Iulie 2015, 13:38 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON