O plimbare la pas prin centrul Oradiei poate fi o desfătare. O mulţime de clădiri de patrimoniu, bogate în decoraţii şi încărcate de istorie, dau oraşului un aer aparte şi, cu fiecare nouă faţadă reabilitată, centrul străluceşte şi mai tare.
Deşi îi laudă pe proprietarii care dovedesc respect faţă de oraş şi îşi renovează clădirile, specialiştii avertizează că în Oradea se conturează un fenomen nedorit: tot mai multe clădiri sunt zugrăvite doar în galben, ceea ce ar fi o dovadă a lipsei de creativitate din partea specialiştilor care coordonează reabilitările. Dacă tendinţa se păstrează, Oradea ar putea ajunge să strălucească atât de tare încât... va fi greu de privit!
Galben de Schonbrunn
În 1782, împărăteasa Maria Tereza implementa un program imperial de urbanizare. Printre altele, suverana a decretat ca toate clădirile cu funcţiuni publice să fie zugrăvite în galben, astfel încât oamenii să le poată identifica uşor. Primul imobil vopsit a fost chiar palatul vienez atât de îndrăgit de Maria Tereza, devenit celebru inclusiv pentru culoarea lui: Schonbrunn.
Aşa a ajuns galbenul favorit în rândul arhitecţilor, faima păstrându-i-se şi în Oradea zilelor noastre astfel că mulţi specialişti optează pentru această culoare când nu ştiu cum ar trebui să zugrăvească o clădire fără să dea greş.
Orice proiect de reabilitare a unei clădiri din centrul istoric trebuie să primească girul Primăriei şi al Direcţiei pentru Cultură. Când vine vorba de alegerea culorii în care se vopseşte clădirea, arhitecţii trebuie să propună prioritar culoarea originală. Dacă nu o cunosc şi nici nu o pot afla, sunt obligaţi să propună o nuanţă din paletarul de culori pentru clădiri din centrul istoric, aprobat de aceleaşi două instituţii.
Pe toate străzile
Deşi paletarul conţine zeci de variante, de la nuanţe de gri la albastru ori chiar roz, mulţi arhitecţi aleg galbenul, gândindu-se că aşa nu li se vor refuza proiectele. Cel mai recent s-a întâmplat în cazul Casei Poynar, din intersecţia Pieţei Ferdinand cu strada Nicolae Grigorescu. O parte a faţadei a fost dezvelită recent, arătând o reabilitare impecabilă a monumentului, pictat în galben-portocaliu la parter şi la primul nivel, iar la etajele superioare în galben-crem.
În apropiere, pe strada Republicii, la nr. 11, Casa Bartsch, aflată în proprietatea Episcopiei Ortodoxe, a fost şi ea zugrăvită în galben-lămâie în 2012, când i-au fost reabilitate faţadele.
O altă clădire care a primit culoarea galben e Biserica Reformată Oraşul Nou, la intersecţia străzilor Primăriei şi Jean Calvin. Până la reabilitarea demarată în acest an, biserica era verde, dar acum străluceşte în galben de la temelie până în vârfurile turnurilor. Tot galbenul a fost ales şi pentru casa parohială a Catedralei Greco-Catolice Sfântul Nicolae, situată vizavi de biserică şi reabilitată tot în acest an.
Nicio surpriză
Tendinţa de "îngălbenire" a centrului Oradiei a fost observată inclusiv de specialişti. "Este o abordare greşită, iar o autoritate trebuie să dicteze o viziune de ansamblu. Altfel, în câţiva ani poate ne vom plimba printr-un centru aproape complet galben", avertizează Cristian Puşcaş (foto), unul dintre cei patru arhitecţi orădeni atestaţi pentru reabilitarea clădirilor monument istoric.
Chiar dacă, teoretic, nu greşesc în alegerile lor, arhitecţii şi proprietarii care promovează exclusiv galbenul, fără să ţină seama de cromatica imobilelor din jur, riscă să plictisească turistul. "Din punct de vedere cromatic, galbenul are caracter de surpriză. Generalizându-l, dispare orice surpriză", explică Puşcaş.
Se caută soluţii
Cine poate întoarce tendinţa de mono-cromizare? Greu de stabilit... Ultimii care au un cuvânt de spus sunt specialiştii Direcţiei pentru Cultură, care avizează proiectele de reabilitare în forma finală, dar de cele mai multe ori aceştia primesc o singură variantă de proiect, pe care fie o aprobă, fie o resping. "Arhitecţii vin cu o singură propunere de culoare, convenită cu proprietarul, iar dacă proiectul respectă paletarul şi ghidul de reabilitare întocmit de Primărie, îl avizăm", spune şeful Direcţiei, Lucian Silaghi.
Acesta adaugă că a observat şi el tendinţa de uniformizare cromatică a clădirilor din centru, care ar putea aduce deservicii aspectului ansamblului arhitectural. "Sigur că nimeni nu îşi doreşte un centru doar galben. Trebuie gândită o soluţie", crede Silaghi. Până când va apărea această soluţie, rămâne ca arhitecţii să-şi demonstreze măiestria în colorarea oraşului, aşa cum au făcut-o şi predecesorii lor...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.