URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Iulie 2022, 09:09

Furt la minut: Hoții de catalizatoare auto din Bihor dau lovituri în câteva zeci de secunde. Păziți-vă mașinile!

Furt la minut: Hoții de catalizatoare auto din Bihor dau lovituri în câteva zeci de secunde. Păziți-vă mașinile! METALE PREŢIOASE. Catalizatoarele sunt vânate de hoţi pentru conţinutul de rodiu, platină și paladiu, care pot fi recuperate. Samsarii de fier vechi le preiau cu sume între 50 şi 150 de euro, pentru ca apoi să le revândă chiar şi cu 400 de euro în centre de procesare din alte județe. Acţionând în echipe, hoții au reușit să taie o piesă în mai puţin de un minut...
Furt la minut: Hoții de catalizatoare auto din Bihor dau lovituri în câteva zeci de secunde. Păziți-vă mașinile! TAIE ŞI FUGI. Hoţii ies la „vânătoare” pregătiţi cu cric, chei și cleşte special sau flexuri alimentate din acumulatoare. Taie catalizatoarele, iar apoi dispar. Proprietarii îşi dau seama că au rămas fără ele abia când pornesc motorul şi aud zgomotul asurzitor de tobă spartă...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Înarmat cu un flex ori cu un cleşte special, unul dintre hoţi intră sub maşină. Un complice stă de pază, iar altul aşteaptă într-o maşină, cu motorul pornit, ca să-şi poată asigura cât mai repede scăparea. În 60 de secunde, piesa e tăiată şi hoţii au dispărut. 

Convertoarele catalitice au ajuns la mare căutare printre hoţi, care nu se feresc să le fure din maşinile lăsate pe stradă, în parcări, în service-uri sau depozitate în centrele de dezmembrări. Doar în ultimul an, poliţiştii s-au confruntat cu peste 20 de reclamaţii privind furtul unor astfel de piese auto, cu o pagubă totală ce depăşeşte 2,4 milioane lei...

Un filtru preţios

Convertorul catalitic este o piesă importantă, chiar vitală pentru autoturism. Este parte a sistemului de evacuare, având rolul de a micşora cantitatea de particule nocive eliminate în atmosferă, cum ar fi monoxidul de carbon, hidrocarburile ori oxizii de azot. Montat chiar înaintea tobei de eşapament, dispozitivul conţine un fagure ceramic tratat cu metale platinice - rodiu, platină, paladiu - care, printr-o serie de reacţii chimice, transformă gazele poluante în substanţe cât mai puţin toxice.

Paladiul se vinde acum cu 342,4 lei gramul, în timp ce platina costă 140,9 lei gramul, iar într-un catalizator obişnuit se găsesc aproximativ 5 grame de astfel de metale. Catalizatoarele maşinilor de mare tonaj pot avea chiar şi 15 grame. Recuperarea acestora se poate face în centre specializate, care scot bani frumoşi din revânzarea metalelor rare. În Bihor nu există însă astfel de centre autorizate, susţin autorităţile de mediu, care n-au găsit până acum nici procesatori clandestini. 

Există în schimb "samsari" care le colectează la preţuri între 50 şi 150 euro, pentru ca apoi să le revândă, chiar şi cu 400 euro, în centre de procesare de prin Mureş sau Neamţ. "Fiecare catalizator are un cod alocat de producător. În funcţie de acest cod se ştie ce conţinut de metale rare are şi care îi este valoarea. Cu cât e mai veche maşina de pe care provine, cu atât e mai mare cantitatea de metale rare şi, desigur, e mai scumpă piesa", a explicat pentru BIHOREANULadministratorul unei firme de reciclare a metalelor modul în care stabilesc procesatorii preţul dispozitivelor. 

Furt după furt

Catalizator

Sumele mari aflate în joc i-au determinat şi pe hoţii de fier vechi să abandoneze oglinzile şi jantele de aliaj şi să se reprofileze pe catalizatoare, pe care le taie chiar şi de pe maşinile parcate pe stradă. "I-am văzut pe geam, din apartament, că umblau la maşina vecinului. Am coborât să văd ce se întâmplă şi l-am alertat pe proprietar. Până am ajuns au fugit, dar au reuşit să-i taie catalizatorul. Şi de pe maşina lui, şi de pe altele două", a povestit BIHOREANULUI un orădean din cartierul Nufărul. 

Furturile au avut loc în primăvară, dar hoţii încă nu au fost prinşi, la fel cum nu au fost găsiţi nici cei care au dat iama în curtea unui service de pe centura oraşului. "Au fost în două rânduri, de Paşti şi de Rusalii. Au tăiat catalizatoarele de pe patru maşini, au spart şi un container cu piese. Am transmis Poliţiei înregistrările de pe camerele de supraveghere, sper să îi prindă. E o pagubă însemnată, unul dintre catalizatoarele furate costă 800 euro", spune patronul firmei. 

Prejudiciul păleşte, însă, faţă de cel contabilizat de proprietarul unui centru de dezmembrări. Hoţii i-au intrat în curtea firmei la începutul acestui an, în weekendul 22-24 ianuarie, şi au tăiat  catalizatoarele de pe aproape 100 de maşini, valoarea reclamată a pieselor furate ridicându-se la 99.000 lei.

Lovitură "din interior"

În perioada 3 mai - 16 iunie, o altă bandă de hoţi au devalizat o fabrică de piese auto din Parcul Industrial, de unde au luat catalizatoare auto noi, în valoare de nu mai puţin de 2,2 milioane lei.

Hoţii sunt trei fraţi de 17 ani, 22 şi 24 ani din Bratca şi un orădean de 36 ani. Au profitat de faptul că unul dintre ei, tânărul de 22 ani, era angajat ca şef de tură la fabrică. Avea ca sarcină să manipuleze piesele între hala de producţie şi depozit, iar în timpul manevrelor arunca periodic din produse şi peste gardul fabricii, de unde erau preluate de complici şi vândute în Bihor şi Timiş. 

În total, cei patru hoţi a furat 1.965 de catalizatoare, fiind dibuiţi de detectivii particulari angajaţi de conducerea firmei şi de poliţiştii Brigăzii Operaţiuni Speciale Oradea. Pe 16 iunie, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice (SICE) Bihor l-au prins în flagrant pe tânărul de 17 ani în timp ce încărca într-o maşină 49 de catalizatoare care fuseseră aruncate peste gardul fabricii de către fratele său. Atât bunurile, în valoare de aproximativ 140.000 lei, cât şi maşina folosită de tânăr au fost indisponibilizate. 

La percheziţiile domiciliare care au urmat, poliţiştii au găsit doar o sumă mică, 1.450 euro, despre care se presupune că ar proveni din vânzarea pieselor furate, banii fiind puşi sub sechestru. Restul catalizatoarelor sunt, încă, de negăsit...

Statistici

Furtul convertoarelor catalitice a devenit un fenomen nu doar în Bihor, ci şi în judeţele vecine, existând bande de hoţi voiajori care comit furturile într-un judeţ şi apoi vând bunurile în alte zone, spun surse judiciare. Poliţia Bihor nu are, însă, situaţii statistice defalcate pe componente pentru furturile de piese auto, motiv pentru care nici nu cunosc cifra exactă a cazurilor de acest fel. 

Cât despre Oradea, un "inventar" făcut la solicitarea BIHOREANULUI arată că în ultimele 12 luni, la nivelul Biroului Furturi din Autovehicule Oradea s-au înregistrat 24 de sesizări privind furturi de catalizatoare auto, au fost identificaţi 6 hoţi şi au fost trimise în faţa instanţei 13 dosare. "În prezent, sunt desfăşurate activităţi într-un dosar penal în care persoana bănuită de comiterea faptei este un tânăr din judeţul Cluj", se arată în răspunsul transmis BIHOREANULUI, fără alte informaţii suplimentare, "pentru a nu dăuna anchetei". 

Poliţiştii nu au reuşit, încă, să-i prindă pe cei care au jefuit centrul de dezmembrări auto. "În acest dosar este începută urmărirea penală in rem", se mai spune în informare. 

Cert e că preţioasele piese par să fie "cu lipici", motiv pentru care e de aşteptat ca furturile să continue. Ca atare, şoferii care aud sunetul de tobă spartă la pornire ar trebui în primul rând să se uite sub şasiu înainte să pornească la drum. Nu e exclus să fi rămas fără catalizator...


PREVENIRE
Recomandări "antifurt"

Pentru a preveni furturile, poliţiştii le recomandă şoferilor ca, în măsura posibilităţilor, să parcheze în garaje, curţi sau, dacă acest lucru nu e posibil, în zone bine iluminate şi cu supraveghere video.

Este recomandat, de asemenea, ca maşina să fie dotată cu sistem de alarmă, de preferat unul care să pornească la o simplă atingere a maşinii, cu dispozitiv antifurt pentru catalizator, pe care este bine să fie gravat şi VIN-ul maşinii (seria de şasiu), detaliu de ajutor în cazul în care piesa este recuperată de poliţişti. 

Important este, totodată, să parcaţi pe un loc plat, căci maşinile lăsate cu două roţi pe bordură le oferă hoţilor mai mult spaţiu de manevră. 

O altă recomandare ar fi protejarea catalizatorului cu un scut special ori ca acesta să fie sudat pe cadrul maşinii. Nu în ultimul rând, fiţi atenţi la persoanele necunoscute care se perindă în zona parcărilor şi anunţaţi imediat Poliţia dacă observaţi o activitate suspectă în apropierea unui autoturism, sunând la numărul de urgenţă 112.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON