URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 31 IULIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când cu Pasajul Magheru, s-a constatat că cei care vin de pe Ady Endre, trec prin centru pe Iosif Vulcan, ajung în Piaţa Libertăţii şi nu mai pot intra în pasaj, ci trebuie să facă obligatoriu dreapta, pe podul Dacia. Acesta este şi motivul pentru care strada Andrei Şaguna, de lângă Parchet, a devenit cu două sensuri. Acum, primarul Florin Birta propune ca aici să se dea mai multă atenţie pietonilor şi bicicliştilor, ceea ce înseamnă, practic, că traficul ar avea loc în principal prin Piaţa Libertăţii.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Nu-i prima oară când Bolojan vrea să rezolve probleme gingașe cu metode... inginerești. Ideea trecerii actorilor și instrumentiștilor pe contracte de muncă pe durată determinată, pentru „eficientizarea” actului cultural, reflectă un reflex al stilului managerial cu iz dictatorial care l-a făcut celebru - dar, fără îndoială, și eficient - pe fostul edil al Oradiei.
Zic şi eu
Adrian Cris
Veste proastă pentru orădeni: Termoficare, care abia a înlocuit producția de energie termică pe bază de cărbuni cu cea pe gaz, mult mai puțin poluantă și mai eficientă, va trebui să plătească o sumă enormă pentru a-și cumpăra așa numitele certificate verzi, care îi dau dreptul să polueze. În cazul în care cele 60 de milioane lei necesare nu vor fi date de Guvern (din banii tuturor românilor), nota de plată o vor achita orădenii fie direct, prin inevitabila scumpire a gigacaloriei, fie indirect, prin subvenționarea de către Primărie (ceea ce înseamnă că o suportă toți locuitorii orașului, indiferent că sunt sau nu clienți ai Termoficare).
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Creatorii de filme şi cărţi de anticipaţie care au lansat scenarii cu epidemii globale ce loveau omenirea (un exemplu recent este "Contagion", din 2011, pe care multă lume l-a descoperit după izbucnirea crizei Covid) nu şi-au putut imagina că, într-o situaţie reală, oamenii vor refuza în număr mare leacul descoperit de cercetători. Dar viaţa bate filmul!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Zborurile externe au fost reluate pe Aeroportul din Oradea. Ce părere aveţi despre destinaţiile operate de Ryanair (Milano, Bologna, Londra, Dusseldorf)?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
După 2 ani în care nu s-au organizat concursuri de admitere în magistratură, recent situaţia a fost deblocată şi se aşteaptă anunţurile oficiale pentru reluarea acestora. În concret, în urmă cu aproximativ 2 ani, Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale prevederile legale care reglementau concursurile de intrare în magistratură, pe motiv că toate condiţiile de accedere erau prevăzute în regulamentele Consiliului Superior al Magistraturii, şi nu în lege.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Meningita West Nile este o boală infecţioasă transmisă la om prin înţepăturile de ţânţari, transmiterea directă de la om la om nefiind posibilă. Rezervorul de virus este reprezentat de păsările migratoare care sunt înţepate de ţânţari.
31 Ianuarie 2021, 08:36

Fundația Ruhama anunță demararea proiectului "Un start bun prin educația ante-preșcolară"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comunicat de presă

30 Ianuarie 2021

Un start bun prin educaţia antepreşcolară. "Investiţia în educaţia timpurie este cea mai rentabilă investiţie în educaţie"

Fundaţia Ruhama anunţă demararea proiectului "Un start bun prin educaţia ante-preşcolară", proiect co-finanţat din Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020, cod MySMIS 134575, şi demarat la data de 16 decembrie 2020 cu finalizare în 16 iunie 2023, cu o valoare totală de 3.886.702,95 RON, din care valoarea cofinanţării UE este de 3.834.664,07 RON.

Proiectul este iniţiat de Fundaţia Ruhama, având parteneri Şcoala Gimnazială Nr.1 Chijic, Şcoala Gimnazială nr.1 Hotar şi Şcoala Gimnazială "Puiu Sever" Ineu, judeţul Bihor.

Proiectul "Un start bun prin educaţia antepreşcolară" vizează creşterea participării la învăţământul antepreşcolar a 54 de copii de 0-2 ani (3 ani neîmpliniţi la data intrării în program), din satele a 3 comune (Copăcel, Ţeţchea şi Ineu), în care se vor înfiinţa  grupe de educaţie antepreşcolară, implicând părinţii/reprezentanţii legali ai copiilor în vederea înţelegerii importanţei intervenţiei timpurii la dezvoltarea copiilor. În Oradea se va derula componenta de formare profesionala continuă în domeniul educaţiei timpurii, adresându-ne unui grup de aproximativ 26 de cadre didactice provenite din diferite lo-calităţi ale judeţului Bihor. Programul va asigura formarea de educatori puericultori pentru învăţământul antepreşcolar.

Obiectivul general al proiectului este îmbunătăţirea accesului şi a ratei de participare la educaţia antepreşcolară a copiilor de până la 3 ani, în Regiunea Nord Vest a României, demers necesar pentru a reduce şi a preveni abandonul şcolar timpuriu şi preşcolar, cu accent pe copiii din mediul rural şi a celor aparţinând minorităţii roma. 

Conform studiului de impact "Finalităţile şi efectele introducerii educaţiei timpurii în sis-temul românesc de educaţie", realizat de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului- Direcţia Generală Management Învăţământ Preuniversitar, "investiţia în educaţia tim-purie este cea mai rentabilă investiţie în educaţie(…) învăţarea timpurie favorizează oportunităţile de învăţare de mai târziu. Deprinderile şi cunoştinţele dobândite devreme favorizează dezvoltarea altora ulterior, iar deficienţele de cunoştinţe şi deprinderi pro-duc în timp deficienţe mai mari, oportunităţi de învăţare ratate sau slab valorificate." 

Date de contact: Fundaţia Ruhama, str. Universităţii nr.4, Oradea | 0259 456 180 | office@ruhama.ro| www.ruhama.ro

Lider: Fundația Ruhama | 0259 456 180 | office@ruhama.ro| www.ruhama.ro; Parteneri: Școala Gimnazială Nr.1 Chijic, Școala Gimnazială nr.1 Hotar, Școala Gimnazială „Puiu Sever” Ineu,  Județul Bihor
Proiectul „Un start bun prin educație antepreșcolarăCod SMIS 2014+:134575; Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020

 

Comunicat Ruhama

(advertorial)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.1443 RON
  • 1 EUR = 4.9209 RON
  • 1 HUF = 0.0137 RON