URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Mai 2021, 18:35

Front de lucru. Viitorul pod peste Peţa din zona Ceyrat ar putea costa circa 3,8 milioane lei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Local a aprobat joi, la propunerea municipalităţii, indicatorii tehnico-economici ai mai multor lucrări pentru a crea noi fronturi de lucru în oraş.

Un pod peste Peţa...

Pe lista de investiţii se numără construirea unui pod nou peste Peţa în continuarea străzii Feldioarei.

"Viitorul pod este o lucrare foarte importantă, creează un debuşeu deschizând o nouă ieşire din cartierul Ceyrat către Piaţa 22 Decembrie, dar și către noul drum cu câte o bandă pe sens care va fi creat de-a lungul Peţei", a declarat pentru BIHOREANUL primarul Florin Birta.

Investiţie estimată la circa 3,8 milioane lei, podul va avea o lungime de 17,1 metri şi o deschidere de 15,5 metri. Cu ocazia lucrărilor constructorul va monta în zona podului patru stâlpi de iluminat.

Lucrările vor fi scoase la licitaţie în perioada următoare. "Execuţia  efectivă va începe în primăvara anului viitor", a spus edilul.

Cu trei etaje şi mansardă...

Tot în primăvara lui 2021 urmează să demareze construcţia viitoarei clădiri de pe amplasamentul rămas gol în urma demolării fostului sediu al PDL din Parcul Traian 14.

"Pentru început vom amenaja doar jumătate din clădire. Pentru partea de stradă dinspre Palatul de Justiţie mai avem încă discuţii cu proprietarii clădirilor", a spus Birta.

Având în vedere că majoritatea imobilelor din strada Franz Schubert au destinaţie de birouri avocaţiale şi notariale, municipalitatea va trebui să negocieze cu ocupanţii acestora o variantă în care să îşi poată continua activitatea pe durata construcţiei.

Investiţia estimată la 7,5 milioane lei, cu termen de execuţie de un an, urmează să fie asumată de municipalitate în asociere cu firma La Casa SRL conform cotelor de proprietate deţinute din teren. Oraşul va contribui cu 39,50% din investiţie, diferenţa revenind partenerului privat.

Clădirea cu nivel de parter, trei etaje şi mansardă va avea la parter spaţii comerciale, iar la primul etaj birouri de avocaţi dată fiind vecinătatea Palatului de Justiţie.

Au reevaluat costurile...

Consiliul Local a mai aprobat joi indicatorii tehnico-economici ai celei de a treia etape de modernizare a reţelelor de termoficare din Oradea. Lucrările urmează să înceapă tot în primăvara anului 2021.

Primarul Florin Birta a dispus reevaluarea investiţiei după ce niciunul dintre constructorii care au participat la licitaţia organizată pentru desemnarea constructorului nu a mai acceptat să îşi asume oferta depusă.

"Acum trei săptămâni s-a finalizat verificarea ofertelor. Când să semnăm contractul, firmele nu au vrut, sub pretextul că în ultimele luni, din cauza pandemiei, preţul oţelului a crescut de la 500 euro la 850 euro pe tonă şi nu se mai încadrau în preţurile ofertate", a spus Birta.

Potrivit primarului, actualizarea indicatorilor tehnico-economici a făcut ca preţul lucrărilor să crească de la 158 milioane lei, echivalentul a 34,2 milioane euro, la 205,9 milioane lei, echivalentul a 42,9 milioane euro.

Investiţia, care vizează printre altele înlocuirea a 25 de kilometri de reţea magistrală şi amenajarea a 39 de mini-puncte termice la nivel de scară va avea un termen de predare de 36 de luni.

Pasajul Madacs va fi refăcut

Pe lista lucrărilor care au mai fost aprobate joi de Consiliu Local se numără și reabilitarea fostului bazar din strada Republicii.

"În acest caz, dacă nu vor fi probleme la licitaţie, lucrările vor putea să înceapă în toamna acestui an pentru că avem deja proiectul făcut", a spus primarul Florin Birta.

Investiţia, în valoare totală de 867.000 lei, vizează printre altele, reabilitarea faţadelor, montarea de uşi de sticlă cu deschidere automată spre străzile Republicii şi Madacs Imre, înlocuirea reţelor de utilităţi şi instalarea unui sistem de iluminat architectural.

La finalul lucrărilor, pasajul va avea o destinaţie culturală, urmând să găzduiască evenimente artistice.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Cu 4 mil. de lei ridici un bloc de locuintze
Pt. lucrarea aceasta chiar se anuntza licitatzie serioasa fiindca pretzul (de pornire + adaosuri) e chiar atractiv. Cu circa un milion de euro potzi se ridica un bloc de 20 de apartamente, daramite un pod peste fluviul Petza (Yangtze de Oradea).
Postat 03 Mai 2021, 11:22 de cristi_h
Doru2019
In capat Stefan, se va largi la 2 benzi sub pod, odata ce e finalizat drumul expres Arad-Oradea, nu o sa mai ai trafic greu me Corvin
Postat 03 Mai 2021, 00:16 de Sandu2100
Impetuos necesar!
Probabil e aglomerație mare pe acolo si se ajunge cam greu de pe centura orasului spre Primarie. Trecerea gâtuita de o banda pe sens, de la podul CFR din Stefan cel Mare spre cartierul Episcopia, de langa Lidl, e un fix un fleac si exact in partea opusa zonei unde locuieste domn primar. Se vede ca nu prea contează blocajele create zilnic de masinile care merg dinspre centura spre Episcopia, nici de cele dinspre Ștefan cel Mare si nici de cele dinspre Ion Bogdan, din cele doua sensuri giratorii din zona. Probabil primarul vrea sa le rezolve UDMR-ul cand o fi la guvernare , ca alegeri nu mai sunt prea repede! Traficul greu mutat de pe Borșului pe Matei Corvin, gratie ciotului nou de autostrada spre HU, e fix pix pentru alesii nostri/ se vede ca au lucruri mult mai importante de rezolvat pentru oras.
Postat 02 Mai 2021, 22:56 de Doru2019
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON