URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Iulie 2021, 12:30

Fraţii Micula ar putea pierde despăgubirile de 180 de milioane de euro. Avocatul Curţii de Justiţie a UE cere rejudecarea procesului

Fraţii Micula ar putea pierde despăgubirile de 180 de milioane de euro. Avocatul Curţii de Justiţie a UE cere rejudecarea procesului sursa foto: Hepta
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce, în 2019, au câştigat la Tribunalul Uniunii Europene despăgubiri de 190 de milioane de euro din partea României, sumă compusă din ajutorul de stat neplătit de România la care s-au adăugat şi penalităţi, fraţii Ioan şi Viorel Micula ar putea să dea banii înapoi.

Avocatul general al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) susţine că Tribunalul UE a făcut o eroare, iar dosarul ar trebui rejudecat.

Cum a început

Procesul dintre fraţii Micula şi Statul Român este unul notoriu. Pentru că în 2005 România a suspendat, cu trei ani mai devreme decât promisese printr-o ordonanţă din 1998, ajutoarele de stat pe care le acordau investitorilor din regiuni defavorizate, implicit grupului de firme European Food and Drinks, patronat de fraţii gemeni Ioan şi Viorel Micula, cei doi, în calitate de investitori suedezi cu rezidenţă în Români, şi companiile lor au deschis un proces prin care au cerut despăgubiri pentru prejudiciile cauzate de revocarea ajutorului de stat. În 2013, un tribunal arbitral a decis că România nu a reușit să asigure un tratament just și echitabil investițiilor și a acordat reclamanților despăgubiri în cuantum de aproximativ 180 de milioane de euro.

În anul 2015, Comisia Europeană a adoptat o decizie prin care se declara că plata despăgubirii constituie un ajutor de stat și a solicitat României să recupereze sumele deja plătite și să se abțină de la orice altă plată.

Sesizat cu această situaţie, în 2019, Tribunalul Uniunii Europene a anulat decizia din 2015 a Comisiei Europene, pe motiv că aceasta nu era competentă să examineze în lumina dreptului ajutoarelor de stat despăgubirea care viza compensarea prejudiciului suferit prin retragerea prematură a unui regim de stimulare, înaintea aderării României la Uniunea Europeană, și că această despăgubire nu constituia un ajutor de stat.

Judecătorii vor decide

Decizia Tribunalului Uniunii Europene din 2019 a fost atacată cu recurs de Comisia Europeană, care solicită CJUE să anuleze hotărârea, iar pe 1 iulie, avocatul general Maciej Szpunar a prezentat concluziile în proces.

Potrivit unui comunicat transmis de CJUE, în opinia lui Szpunar, „Tribunalul a săvârșit o eroare de drept și o eroare în calificarea juridică a faptelor statuând că ajutorul în discuție fusese acordat la momentul încălcării de către România a tratatului bilateral de investiţii (n.r. între România şi Suedia), întrucât presupusa măsură de ajutor a fost acordată la momentul în care a fost recunoscut dreptul de a primi despăgubirea și în care, în mod corelativ, România a fost obligată să plătească această despăgubire, respectiv după adoptarea hotărârii arbitrale, cu ocazia punerii sale în aplicare de către România. Or, acest moment era ulterior aderării României la Uniune. Rezultă că dreptul Uniunii era aplicabil acestei măsuri și că Comisia era competentă, în temeiul articolului 108 TFUE, să examineze despăgubirea în discuție în lumina dreptului ajutoarelor de stat”.

Avocatul general propune Curții să anuleze hotărârea atacată și să trimită cauza spre rejudecare la Tribunal, iar întreaga sa pledoarie poate fi citită aici.

Concluziile lui nu sunt obligatorii pentru Curtea de Justiție. Misiunea avocaților generali este de a propune Curții, în deplină independență, o soluție juridică în cauza care le este atribuită. Judecătorii Curții urmează să delibereze în această cauză, ia şi să pronunţe o hotărâre.

Citeşte mai jos întregul comunicat al CJUE:

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Dacă banii ar fi la "germeni", în mod cert ar trebui să-i dea înapoi prin executare silită.
Doar că, la "germeni" au rămas vreo 20 de milioane, restul mergând la adevărații "investitori", niște generali în rezervă ai SIE care au împărțit "banii lui Ceaușescu" după cum au vrut ei. Așadar, Europa va face pace între "adevărații băieți deștepți" din România și Comisia Europeană, iar Statul Român se va alege în final cu vreo 80-90 de milioane maxim. Ceea ce nimeni nu vrea însă să impună, ca adevăr istoric măcar, e faptul că "investițiile" respective nu au fost făcute într-o zonă defavorizată. Este exact pe dos, în stil neaoș al unui PSD din primii ani ai secolului XXI, care făcea legi după cum funcționau donațiile și sponsorizările de partid. Adică, după ce "germenii" au inaugurat cu fast investițiile "adevăraților băieți deștepți", în prezența lui Iliescu și Năstase, s-a emis ulterior un act normativ care punea locul cu pricina pe harta noilor zone defavorizate din România. Cu alte cuvinte, niște escroci toți acești "actori ai prăduirii neamului", culminând cu cumpărarea de influență până și la nivelul Tribunalului european în materie.
Postat 04 Iulie 2021, 13:57 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON