URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Noiembrie 2009, 02:00

Fraţii lui Omar Hayssam au renunţat la cererea de a li se ridica interdicţia de a părăsi ţara

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Omar Mukhles şi Omar Mahmoud, fraţii lui Omar Hayssam, au renunţat, la termenul de miercuri de la Curtea de Apel Oradea al procesului în care se judecă fuga lui Omar Hayssam, la cererea de a li se ridica interdicţia de a părăsi ţara pentru a putea participa la un pelerinaj la Mecca.

La Curtea de Apel Oradea a avut loc, miercuri, cel de-al doilea termen în dosarul fugii lui Hayssam, iar fraţii acestuia, Omar Mukhles şi Omar Mahmoud, judecaţi pentru că, în iunie 2006, ar fi participat şi înlesnit ieşirea ilegală a lui Omar Hayssam din România, au renunţat la cererea depusă în 19 octombrie, în care solicitau să li se ridice interdicţia de a păsări ţara pentru a paticipa la un pelerinaj religios la Mecca.

Cei doi au motivat renunţarea la această cerere prin faptul că pelerinajul a început deja, având loc în perioada 20 noiembrie - 5 decembrie.

"În urmă cu două luni a avut loc decesul mamei noastre. Din acest motiv am vrut să participăm la pelerinaj, deoarece nu am putut să mergem la înmormântare ei. În condiţiile în care nu mai putem participa la acest pelerinaj, cererea noastră nu mai are obiect", a declarat Omar Mukhles în faţa judecătorului.

În cadrul aceluiaşi termen, Ionel Haşoti, avocatul omului de afaceri Tartousi Mustafa, (proprietarul vasului Iman T, cu care Omar Hayssam ar fi fugit ţară), a solicitat revocarea interdicţiei de a părăsi România luată împotriva acestuia de Curtea de Apel Bucureşti, în 21 februarie 2008.

"În dosar am depus mai multe probe care arată faptul că domnul Tartousi este de încredere. A fost prezent la toate termenele de judecată. Locuieşte de 25 de ani în România, are toate afacerile aici, nu are niciun motiv să fugă. Plus, este un paradox evident, clientul meu a primit încrederea Guvernului României de a derula acte comericiale având caracter militar, dar nu prezintă încredere de a fi lăsat să circule liber", a spus Haşoti în faţa instanţei.

Vor acces la informaţiile secrete

Pe de altă parte, avocatul lui Omar Hayssam a solicitat instanţei să identifice locul unde se află în prezent Omar Hayssam, pentru ca acesta să poată fi citat la proces.

Instanţa orădeană mai ceruse, în luna iunie, Ministerului Justiţiei să facă demersuri diplomatice în Siria pentru a lămuri informaţiile potrivit cărora Omar Hayssam ar fi arestat în ţara respectivă.

"Vom reitera solicitarea noastră Ministerului Justiţiei să facă demersuri pentru localizarea şi citarea lui Omar Hayssam. În cadrul adresei vom face menţiunea să fie solicitate Serviciului Român de Informaţii toate datele pe care le deţin privind acest aspect", a declarat judecătorul Mircea Puşcaş, cel care a prezidat şedinţa de judecată.

Avocaţii celor patru inculpaţi au mai solicitat judecătorului Mircea Puşcaş să facă demersuri pentru obţinerea cerificatului de securitate emis de Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS), care îi va permite să aibă acces la probele din volumul secret al dosarului.

"Şi noi avocaţii am făcut demersurile pentru obţinerea acestor certificate, însă până acum nu am primit niciun răspuns. Aşa funcţionează instituţiile statului în România", a spus avocatul lui Omar Hayssam, Ion Cazacu.

Judecătorul l-a informat pe avocat că, în urmă cu două săptămâni, conducerea Curţii de Apel Oradea a făcut demersurile pentru obţinerea certificatelor ORNISS în cazul a patru magistraţi din cadrul Secţiei Penale a instanţei, printre care se află şi judecătorii care vor soluţiona dosarul în cazul fugii lui Omar Hayssam.

"Toată procedura a fost realizată până în prezent, urmează să primim răspunsurile", a declarat Puşcaş.

Următorul termen în acest dosar a fost fixat pentru 11 martie. În ceea ce priveşte solicitarea lui Mustafa Tartousi, de a i se ridica interdicţia de a părăsi ţara, judecătorul se va pronunţa vineri.

Strămutat

Dosarul privind fuga din România a lui Omar Hayssam se judecă la Curtea de Apel Oradea, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, în luna mai, cererea de mutare a cauzei de la Curtea de Apel Bucureşti.

La sfârşitul lunii noiembrie 2007, procurorii i-au trimis în judecată pe Mustafa Tartoussi, Mukhles şi Mahmoud Omar pentru înlesnire a ieşirii din ţară a unei persoane despre care se cunoştea că este cercetată pentru fapte de terorism, precum şi pe Omar Hayssam, sub aspectul comiterii infracţiunii de trecere frauduloasă a frontierei de stat.

Anchetatorii au stabilit că, în perioada 23-30 iunie 2006, Mustafa Tartoussi ar fi planificat şi înlesnit, împreună cu inculpaţii Omar Mahmoud şi Omar Mukhles, ieşirea frauduloasă din România a lui Omar Hayssam, deşi cunoştea faptul că acesta a fost trimis în judecată pentru săvârşirea unor acte de terorism prin organizarea şi finanţarea operaţiunii de răpire a trei jurnalişti români în Irak.

Cercetările efectuate în faza de urmărire penală au relevat faptul că plecarea din ţară a lui Omar Hayssam s-a realizat pe cale maritimă, cu ajutorul inculpaţilor Mustafa Tartoussi, Mukhles Omar şi Mahmoud Omar, aport justificat de "considerente de ordin material - în primul caz - şi de ordin familial - în cel de-al doilea caz".

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis condamnarea, în lipsă, la 20 de ani de închisoare a omului de afaceri Omar Hayssam, judecătorii respingând recursul promovat de avocaţii sirianului, care ceruseră rejudecarea procesului.

Hayssam este urmărit general naţional şi internaţional în baza unui mandat de arestare preventivă emis în lipsă de către Curtea de Apel Bucureşti.

Dosarul acestui caz conţine nouă volume, dintre care unul cu documente clasificate, astfel că mai mulţi magistraţi ai Curţii de Apel Oradea, inclusiv cel care va prezida completul de judecată în cazul lui Omar Hayssam, au început demersurile pentru obţinerea certificatului de securitate emis de Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS), care permite accesul la secrete de stat.


Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON