URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Iunie 2022, 17:22

Fotografii de colecție cu Regele Mihai la examenul de bacalaureat, publicate de Arhivele Naționale ale României (FOTO)

Fotografii de colecție cu Regele Mihai la examenul de bacalaureat, publicate de Arhivele Naționale ale României (FOTO) Marele Voievod Mihai în timpul examenului de bacalaureat la matematică, proba orală - Colecția documente fotografice, ANR
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În prima zi a probelor scrise ale examenului de bacalaureat, pe pagina de Facebook a Arhivelor Naționale ale României au fost publicate mai multe fotografii de colecție, care-l înfățișează pe Regele Mihai, pe atunci Marele Voievod Mihai, și pe colegii săi din clasa palatină, în timp ce susțin probe ale examenului menționat, în 1940. 

„Astăzi, absolvenții liceelor au trecut prin emoțiile date de începerea probelor bacalaureatului. În 1940, tot în luna iunie, Marele Voievod Mihai și colegii săi din renumita clasă palatină au susținut, în fața comisiei de examinare, probele examenului de bacalaureat. Revenind în prezent, le urăm succes candidaților pentru a trece cu bine de examenul maturității!”, au transmis reprezentanții Arhivelor Naționale.

O primă imagine a fost realizată în 27 iunie 1940 și-l surprinde pe Marele Voievod Mihai, în timpul examenului de bacalaureat la matematică, proba orală (fotografia principală).

Au mai fost publicate alte patru fotografii, inclusiv cu colegii Regelui Mihai, precum și cu Regele Carol al II-lea, cel care le-a prezentat notele după examenul susținut la palat.

1940, iunie 27. Elevii clasei palatine în fața comisiei de examinare, la bacalaureat - Colecția documente fotografice, ANR

În Sala Tronului, regele Carol al II-lea prezintă notele elevilor clasei palatine, la examenul de bacalaureat - Colecția documente fotografice, ANR

1940, iunie 27. Regele Carol al II-lea îi conferă fiului său o distincție, în cadrul ceremoniei organizate la finalul examenului de bacalaureat - Colecția documente fotografice, ANR


1940, iunie 27. Regele Carol al II-lea, Marele Voievod Mihai, Mircea Ionnițiu, Walter Heltmann, Constantin Malaxa și profesorii examinatori la bacalaureat - Colecția documente fotografice, ANR

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
aia da
Tata statea in capul mesei comisiei. Oare ce puteau face examinatorii ? Oare examinatorii au putut adresa intrebari suplimentare? ;-))
Postat 20 Iunie 2022, 17:39 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON