URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Iunie 2019, 00:50

Festivalul Internațional de Teatru Oradea a început cu celebrul musical "Sunetul muzicii" (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ediţia a şaptea a Festivalului Internaţional de Teatru Oradea a fost deschisă oficial duminică seară, când peste 500 de orădeni s-au adunat în Sala Mare pentru a viziona spectacolul "Sunetul muzicii". La deschidere a avut loc și un moment special, managerul Teatrului Regina Maria, Elvira Rîmbu, fiind omagiată pentru 30 de ani de activitate teatrală.

Spectacol cu sală plină 

În faţa unei săli aproape pline, actorul Şerban Borda le-a vorbit orădenilor despre misiunea actorilor și despre stereotipurile în care oamenii îi încadrează. "Dacă eşti actor lumea te pune repede să spui bancuri, dacă eşti preot, ei spun "predică", despre avocat "taxează-mă la secundă", un matematician "adună" sau un politician... – moment la care câteva voci din sală au strigat "fură". Pe lângă asta, actorii mai sunt întrebaţi cum de reţin atât de mult text", a spus Borda.

Elisabeta Pop, critic literar şi fost secretar literar al Teatrului, a vorbit apoi despre parcursul profesional al managerului Teatrului, Elvira Rîmbu, care a absolvit Institutul de Teatru şi Film din Moscova, iar ulterior a ajuns la Teatrul din Oradea, unde a și rămas.

După scurta prezentare, în prezenţa adjunctului Teatrului, Andrian Locovei, Şerban Borda i-a înmânat Evirei Rîmbu o plachetă în semn de respect pentru cei 30 de ani de activitate teatrală, din care 27 la teatrul orădean. "E pentru prima dată când rămân fără cuvinte, poate e un semn că îmbătrânesc. Sunt emoţionată şi vreau să le mulţumesc copiilor care mi-au înţeles plecările, dar şi soţului meu. Printre altele, să înceapă festivalul!", s-a "scos" artista.

Musical celebru

În acest an, Teatrul Regina Maria a ales să deschidă oficial FITO cu premiera celebrului musical "Sunetul muzicii", din care au făcut parte mai mulţi copii. Spre bucuria celor aflaţi în sală, actriţa din rolul principal, Adela Lazăr, a avut mai multe scene în care a coborât de pe scenă în rândul spectatorilor.

Premiera a fost una inedită datorită numărului mare de actori implicați, al copiilor dar și al dansatorilor profesioniști. Astfel, pe lângă cei 22 de actori, pe scenă au mai urcat dansatorii Ansamblului Artistic Profesionist Crişana, iar muzica a fost live.

Formația "Sinfonietta Varadinum" a asigurat muzica pe tot parcursul spectacolului, dirijor fiind maestrul Romeo Rîmbu, dirijor permanent al Filarmonicii de Stat Oradea şi dirijor principal al Noii Orchestre Transilvane.

Spectacolul a durat două ore și jumătate, iar la ieșire fiecare copil era cu zâmbetul pe faţă, semn că a fost un musical reușit.


PROGRAMUL FESTIVALULUI INTERNAŢIONAL DE TEATRU ORADEA EDIŢIA 2019

LUNI, 3 IUNIE

Ora 17:00 – Sala Arcadia

FAMILIA TÓT de Örkény István, regia Sânziana Stoican – Teatrul Clasic "Ioan Slavici" Arad

Ora 19:00 – Sala Mare

NAVIGATORUL de Conor McPherson, regia Cristian Juncu – Teatrul Naţional Târgu-Mureş, Compania "Liviu Rebreanu"

MARŢI, 4 IUNIE

Ora 18:00 – Sala Arcadia

BEFORE BREAKFAST de Eugene O`Neil, versiunea scenică şi regia: Andrei şi Andreea Grosu – Teatrul "Maria Filotti", Brăila

Ora 20:00 – Sala Mare

OSCAR ŞI TANTI ROZ de Eric-Emmanuel Schmitt, regia Petru Vutcărău – Teatrul Naţional "Eugene Ionesco", Chişinău, Moldova

MIERCURI, 5 IUNIE

Ora 18:00 – Sala Arcadia

ULTIMA NOAPTE LA MADRID de Brian McAvera, regia Vitalie Drucec – Teatrul Naţional "Eugene Ionesco", Chişinău, Moldova

Ora 20:00 – Sala Mare

BRUTUS sau UCIDEREA LUI IULIUS CEZAR de Tüncer Cucenoğlu, regia Irakli Gogia – Tbilisi Sandro Akhmeteli State Drama Theatre, Georgia

JOI, 6 IUNIE

Ora 17:00 – Sala Arcadia

MONSTRUL NISIPURILOR de Csaba Szekely, regia Andi Gherghe – Teatrul Dramatic "Fani Tardini", Galaţi

Ora 19:00 – Sala Mare

...ESCU de Tudor Muşatescu, regia Claudiu Goga – Teatrul Regina Maria, Oradea

VINERI, 7 IUNIE

Ora 17:00 – Centrul naţional de informare şi promovare turistică Bihor

ZLOATĂ sau VIITORUL PREŞEDINTE AL ROMÂNIEI pamflet socio politic de Radu Popescu, cu Şerban Borda şi Eugen Ţugulea – Teatrul Regina Maria, Oradea

Ora 18:30 – Sala Arcadia

O RELAŢIE DESCHISĂ de Dario Fo şi Franca Rame, regia Ana-Ioana Macaria – Teatrul de Artă Bucureşti

Ora 20:30 – Sala Mare

MEDEA`S BOYS – dramaturgia Ionuţ Sociu + fragmente din "Medeea" de Euripide, regia Andrei Măjeri – Apollo111, Bucureşti

SÂMBĂTĂ, 8 IUNIE

Ora 17:00 – Sala Arcadia

TRIX SHOW regia Mihai Gruia Sandu –Teatrul "Aureliu Manea" Turda

Ora 17:00 – Sala Mare

AVALANŞA de Tüncer Cucenoğlu, regia Petru Vutcărău – Teatrul Regina Maria, Oradea

Ora 21:00 – Sala Mare

JANKA de Oscar K. Speace, regia Toma Enache – Teatrul Evreiesc de Stat Bucureşti

DUMINICĂ, 9 IUNIE

Ora 17:00 – Sala Studio Szigligeti (Moskva)

NECUNOSCUTUL patimă de teatru-dans, regizor-coregraf Györfi Csaba – Teatrul Szigligeti, Oradea

Ora 17:00 – Sala Arcadia

MENAJERIA DE STICLĂ de Tennessee Williams, regia Diana Mititelu – Teatrul de Stat Constanţa

Ora 19:00 – Sala Mare

Carmen.TV - spectacol de balet în două părţi, muzica de Georges Bizet, libret, coregrafia şi direcţia de scenă: Radu Poklitaru – Academic Theatre Kyiv Modern-Ballet, Ucraina

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON