URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Februarie 2021, 07:57

Fostul preot de la Biserica cu Lună din Oradea Ovidiu Pop, dat în urmărire națională după ce a fost condamnat la 9 ani de închisoare pentru fraudă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După 6 ani de dezbateri, Curtea de Apel Oradea a pus capăt procesului declanşat în cazul fostului preot ortodox al Bisericii cu Lună, Ovidiu Pop, acuzat că a creat un circuit evazionist care a păgubit bugetul statului cu peste 1,8 milioane euro prin tranzacţii ilicite cu produse din carne. Fostul preot a fost condamnat definitiv la o pedeapsă ca pentru o crimă - 9 ani de detenţie - însă nu e clar când va fi încarcerat pentru că, între timp, s-a făcut nevăzut.

Dosarul "Varadia"

După cum BIHOREANUL a mai scris, Pop a fost trimis în judecată în iulie 2014, alături de asociatul său la firma Varadia Bussines, Kallos Lorand, acuzaţi că ar fi pus pe picioare o reţea evazionistă: achiziţionau carne de la măcelării din Ungaria în numele unor firme fantomă, iar apoi le revindeau către firma proprie, scăpând astfel de plata TVA aferentă tranzacţiilor intracomunitare.

Alături de cei doi, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor au trimis în faţa instanţei şi alte cinci persoane: Urs Bela, Naghi Adrian, Balog Timea, Şuteu Ioan şi Tonţ Florin.

Aceştia din urmă sunt administratori ai unor firme fantomă - Parbor SRL, Faraon SRL, Jahim SRL, Petymar Trade SRL, Plant Agro SRL şi Frigo Meat SRL - în numele cărora preotul şi asociatul său erau acuzaţi că achiziţionau carne de la măcelării din Ungaria. Reprezentanţii firmelor fantomă preluau scriptic marfa intrată în ţară, iar apoi o facturau către Varadia Bussines, care le vira în cont contravaloarea produselor. Banii erau ridicaţi apoi de reprezentanţii societăţilor şi returnaţi către Pop şi Kallos, mai puţin un "comision" de 1-3% pentru serviciul lor.

Pedepse dure

Dosarul "Varadia" a fost înaintat Tribunalului Bihor pe 8 iulie 2014, unde procesul s-a întins pe mai bine de 4 ani, timp necesar audierii unui număr mare de martori, dar şi expertizelor de specialitate încuviinţate de instanţă, realizate cu întârziere. Pe 13 iulie 2018, judecătorul Alexandru Bogdandi a dispus condamnarea celor doi patroni ai firmei Varadia Bussines, fostul preot Ovidiu Pop (foto stânga) şi Kallos Lorand (foto dreapta), la câte 9 ani de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală în formă agravată şi în formă continuată, în timp ce societatea comercială a fost condamnată la o amendă penală de 300.000 lei.

Dintre complicii evazioniştilor, singurul condamnat la închisoare cu executare a fost Florin Tonţ, care a încasat 6 ani de detenţie. Urs şi Naghi au primit câte 3 ani de închisoare, Balog - 2 ani de închisoare, iar Şuteu - 1 an şi 4 luni de închisoare, dar toţi au pedepsele suspendate pe diverse perioade de probă.

Judecătorul a admis şi acţiunea civilă exercitată de Statul Român prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală - Direcţia Generală Regională Cluj, inculpaţii fiind obligaţi să plătească 7,9 milioane lei, dar şi dobânzi, penalităţi şi majorările de întârziere aferente sumei, calculate până la data plăţii efective.

Apeluri respinse

Verdictul final l-a dat, însă, joi, Curtea de Apel Oradea, unde atât procurorii cât şi protagoniştii au atacat hotărârea Tribunalului, anchetatorii considerând-o prea blândă pentru anumiţi inculpaţi, în timp ce aceştia din urmă au reclamat că e nedrept de aspră.

Potrivit soluţiei publicate, pe scurt, pe portalul instanţei, completul de judecată, format din judecătorii Rareş Şerban şi Denisa Vidican, a respins ca tardiv apelul unuia dintre patronii firmelor fantomă, Ioan Alin Dominico Şuteu, şi ca nefondate cele declarate de fostul preot Ovidiu Pop şi de asociatul său Kallos Lorand, care vor rămâne astfel cu condamnarea iniţială, de câte 9 ani de detenţie. 

Pe de altă parte, instanţa a admis apelurile procurorilor şi ale celorlalţi inculpaţi - Florin Ciprian Tonţ, Urs Bela Gyorgy, Adrian Rome Naghi şi Izabela Timea Balog. Pentru Şuteu, Urs şi Naghi, judecătorii au decis să menţină, totuşi, pedepsele iniţiale, pentru Balog a fost majorată de la 2 ani la 2 ani şi 6 luni, însă pentru Florin Ciprian Tonţ, condamnat iniţial la 6 ani de detenţie, completul de judecată a dat un verdict cu totul neaşteptat: judecătorii au desfiinţat soluţia Tribunalului Bihor şi au dispus achitarea bărbatului, invocând articolul din Codul penal care prevede că "fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege". Totodată, instanţa a înlăturat şi dispoziţiile Tribunalului prin care bărbatul a fost obligat la plata prejudiciului în favoarea părţii civile.

Preot în urmărire naţională

Decizia Curţii de Apel Oradea este definitivă. Între timp, Ovidiu Pop a fost dezbrăcat de sutană, căci Episcopia Ortodoxă a Oradiei şi Bihorului a decis scoaterea lui în afara bisericii. "Îndată ce s-a aflat despre situaţia apărută, în dimineaţa zilei de 13 mai 2014, preotul misionar Ovidiu Miron Pop a fost oprit total de la săvârşirea celor sfinte, pe întreaga durată a cercetărilor penale, urmând ca, în funcţie de rezultatul cercetărilor, să fie luate toate măsurile care se impun", se menţionează în comunicatul publicat de Biroul de presă al Eparhiei pe www.basilica.ro, pe 14 mai 2014, singurul pe această temă.

Joi, imediat după pronunţarea verdictului, poliţiştii Compartimentului Urmăriri i-au căutat pe Ovidiu Pop şi pe asociatul său Kallos Lorand, pentru a-i încarcera. L-au găsit, însă, doar pe Kallos, care a şi fost ridicat de acasă şi depus la Penitenciarul Oradea, pentru a-şi executa pedeapsa.

Ovidiu Pop, însă, nu a fost găsit, motiv pentru care a fost dat în urmărire naţională şi în consemn la frontieră, procedurile urmând să fie extinse, însă, şi în străinătate, bănuiala poliţiştilor fiind, după cum spun sursele BIHOREANULUI, că bărbatul s-ar afla deja în afara ţării.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
afurisiți anchetatori
Preasfântul personaj nu a dispărut la fel ca un interlop care fuge de brațul lung al legii, el a fost preluat de arhanghelii dreptății și făcut nevăzut până se prescrie fapta sau până la Judecata de apoi. De fapt sfinția lui nu a furat statul român, al cărui slujbaș bine plătit era, ci a luat de la cine are și a vrut să dea la cine știe să se bucure mai bine, adică preoteasa lui și micii lor viitori preoței.Adică sutana aurită, lanțul gros de aur și ghiulurile de pe fiecare degețel dolofan purtate de preot cu atâta smerenie, pot sta în siguranță altundeva decât într-o viloaie-kitsch ridicată din evaziune-sfântă și delapidare-binecuvântată?
Postat 12 Februarie 2021, 11:37 de decalog
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON