URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Decembrie 2021, 14:00

Foștii miniștri ai Sănătății Ioana Mihăilă şi Vlad Voiculescu, scrisoare deschisă către Iohannis pe tema Covid: Nu repetaţi greşelile din valurile 3 şi 4 ale pandemiei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Foștii miniștri USR ai Sănătății, orădeanca Ioana Mihăilă și Vlad Voiculescu, au făcut publică o scrisoare deschisă adresată președintelui Klaus Iohannis pe tema adoptării certificatului verde Covid în care îi cer "să nu repete greşelile" din valurile 3 şi 4 ale pandemiei şi să susţină "măsurile care salvează vieţi şi care ajută această ţară să depăşească pandemia, măsurile care sunt în favoarea românilor". 

Va fi sau nu va fi lege

Scrisoarea a fost postată pe pagina de Facebook a lui Vlad Voiculescu în contextul în care coaliția de guvernare are mari ezitări în adoptarea certificatului.

Dacă la un moment dat liderii coaliţiei PNL - PSD - UDMR păreau că s-au înțeles asupra prevederilor viitoarei legi sau hotărâri de guvern care va introduce obligativitatea prezentării certificatului verde Covid la locul de muncă, la stat şi la privat, după proiectul întocmit de ministrul Sănătății Alexandru Rafila, până la urmă au discutat inclusiv despre eliminarea acestei prevederi.

„Deși miercuri liderii politici, în frunte cu Marcel Ciolacu, dădeau asigurări că legea certificatului COVID-19 va fi adoptată până la finalul anului, șansele ca acest lucru să se întâmple scad. Totul, după o întâlnire pe care liderii PSD, PNL și UDMR au avut-o, miercuri seara, cu președintele Klaus Iohannis, întâlnire la care s-a decis renunțarea la obligativitatea prezentării certificatului electronic la locul de muncă”, explică Digi24.ro.

Inclusiv joi au existat discuții pe această temă, care nu au dus, însă, la un consens, astfel că problema a fost amânată pe săptămâna următoare, după Crăciun.

În acest moment nu este clar nici măcar dacă va exista în cele din urmă un proiect de lege. Digi24 arată că PSD-iștii nu mai susțin nicio variantă de proiect, după ce cea prezentată de Rafila a fost respinsă de Iohannis și ceilalți lideri ai coaliției.

„Ați refuzat orice măsuri”

Astfel, cei doi foști miniștri i-au scris lui Iohannis, subliniind că „fără obligativitatea certificatului la locul de muncă, această lege este lipsită de conținut”. „Este imposibil de înțeles de ce lăsați autoritățile sanitare fără un instrument vital de combatere a infectărilor și de susținere a vaccinării”, au scris cei doi.

„Nu repetați greșelile din valurile trei și patru ale pandemiei, când ați refuzat alături de fostul premier Cîțu orice măsuri menite să protejeze viața oamenilor. Greșelile dumneavoastră au fost plătite scump de români”, i-au scris Voiculescu și Mihăilă lui Iohannis, subliniind că „sănătatea românilor nu are voie să fie subiect de politică partinică”.

Citește mai jos întreaga scrisoare!

SCRISOARE DESCHISĂ

Domnule președinte Klaus Iohannis,

Aflăm că ați chemat liderii coaliției la ordine și că, în urma acestei întâlniri, ar urma să fie modificată Legea Certificatului Verde.

Fără obligativitatea certificatului la locul de muncă, această lege este lipsită de conținut.

Domnule președinte, valul al cincilea al pandemiei COVID-19 bate la ușă. Este imposibil de înțeles de ce lăsați autoritățile sanitare fără un instrument vital de combatere a infectărilor și de susținere a vaccinării.

Sperăm, domnule președinte, că nu v-ați speriat de agresivitatea cu care s-a protestat, la Parlament, împotriva acestei legi. Sunteți șeful politicii de securitate a României, ar fi extrem de grav să cedați doar de la atât. Trebuie să găsiți tăria de a face ce trebuie, tărie pe care au avut-o atâția lideri europeni!

Bilanțul dumneavoastră de lider al unei țări care trece printr-o pandemie este rușinos.

În valul al doilea al pandemiei ați acceptat manipularea datelor pandemiei înaintea alegerilor, pentru a avantaja partidul la conducere.

În luna ianuarie, ați forțat prioritizarea “specialilor” și a “esențialilor” înaintea celor bătrâni și a celor bolnavi.

În luna mai ați lansat Marea Relaxare și ați refuzat să condiționați ridicarea restricțiilor de rata de vaccinare din comunități.

În iunie ați anunțat că am învins pandemia.

V-am propus în luna iulie instituirea certificatului verde pentru acces în spații neesențiale, în weekend. Ați refuzat împreună cu fostul premier Florin Cîțu să auziți de așa ceva. Era vară, iar Cîțu trebuia să fie popular la alegerile interne ale PNL.

Acum, după ce ați cooptat PSD în guvern, blocați o măsură care poate fi salvatoare pentru România.

Înțelegem că ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, nu este de acord cu schimbarea proiectului de lege - pe care el însuși l-a propus.

Suntem în partide și tabere diferite de data asta, dar sănătatea românilor nu are voie să fie subiect de politică partinică. De aceea, susținem propunerea domnului Rafila, căruia îi cerem ferm să nu cedeze în fața presiunilor dumneavoastră, domnule președinte.

Nu repetați greșelile din valurile trei și patru ale pandemiei, când ați refuzat alături de fostul premier Cîțu orice măsuri menite să protejeze viața oamenilor. Greșelile dumneavoastră au fost plătite scump de români.

Înțelegem că sunteți la ultimul mandat, dar asta nu înseamnă să dați foc țării doar pentru că oricum nu mai puteți fi ales.

Nu vă aliați cu extremiștii din această țară. Istoria vă va ține minte drept președintele morților, președintele responsabil pentru numărul cel mai mare morți raportat la populația țării din toată Europa, președintele iresponsabil care a negat românilor șansa să scape mai repede de această pandemie.

Refuzăm să credem, domnule președinte, că sunteți de acord cu afirmații de tipul „Imunitatea colectivă se câștigă cu morți, ca și libertatea în 1989”.

E drept, nu o spuneți, dar acțiunile dumneavoastră vorbesc de la sine și trădează nu doar lipsa oricărui sentiment față de români, dar și apropierea pe care o aveți față de extremiștii din această țară.

Ajunge, domnule Klaus Iohannis. E vremea să susțineți măsurile care salvează vieți și care ajută această țară să depășească pandemia, măsurile care sunt în favoarea românilor. Vă rugăm să aveți tăria adevăraților lideri europeni din țări care au ales să își protejeze cetățenii.

Ioana Mihăilă și Vlad Voiculescu
Foști miniștri ai Sănătății

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Ipocriti
Politicieni care dau indicatii pretioase de doi lei adica habarnisti dar platiti bine de undeva pentru propaganda mincinoasa!
Postat 25 Decembrie 2021, 21:03 de User anonimizat
Rușine
Totuși ăștia doi nemernici nu au nici un pic de rușine??? Majoritatea morților din ultimul an au avut loc din cauza modului deficitar în care au gestionat aprovizionarea cu medicamente antivirale și a numărului de paturi la ATI! Mihăilă mai bine ar explica cum a manevrat examenul pentru a își angaja soțul la spitalul municipal decât să dea sfaturi într-un domeniu în care nu se pricepe!
Postat 25 Decembrie 2021, 12:11 de Adrian1965
122.000 cazuri / zi în Marea Britanie
Azi, 24-12-2021 in Marea Britanie s-au inregistrat 122.000 cazuri. Anglia vaccinata complet in procent de 71% si suplimentar 46% au luat și doza suplimentară. I-a ajutat la ceva? La nimic. De când doi foști miniștri, iluștri necunoscuți, fac recomandări medicale pentru o țară întreagă? În calitate de ce? Încă odată eficiența vaccinării este dovedită a fi 0. Vaccinul nu este despre sănătate, că n-a salvat pe nimeni până acuma (doar în declarații), ci este despre obediență și despre control. Este o ușă largă prin care oamenii vor fi monitorizați, îngrădiți, hăituiți etc. Păi noi voiam spațiu Schengen să ne plimbăm fără stres, acuma nu te poți plimba în propria țară să-ți cumperi una-alta fară pașaport verde. Ne-am bucurat că am intrat în UE și nu ne mai trebuie pașaport. Uite că bucuria n-a ținut mult, ne trebuie și să ieșim din casă. Încă se mai lasă prostiți românii cu vaccinarea și se înrolează gratuit pe post de cobai la Pfizer and Co.?!
Postat 24 Decembrie 2021, 22:38 de georgemarian
nu convingeti
USR Mihaila si Voiculescu, nu va vine sa va dati palme peste fata acum dupa ce v-ati trantit guvernul prin ambitii de doi bani ale lui barnache si ciolos? nu convingeti, din pacate... nu convingeti!
Postat 24 Decembrie 2021, 19:01 de roger
mereti voi undeva
Propun un consult la cap pentru doamna si domn. Practic îmi pierd slujba dacă nu sunt vaccinat. Dreptul la viață este un drept elementar, dreptul la muncă la fel. Sunt liber să îmi aleg dacă mă vaccinez sau nu. Vaccinul nu este obligatoriu și se semnează tot felul de acte prin care îți asumi toată răspunderea în caz că apar efecte adverse. Pentru ce nu se acordă garanție, nu vreau să bag în mine. Aștept până se scoate un vaccin mai performant și mai sigur. Cei care s-au vaccinat cu Johnson recent, nu mai sunt protejați de varianta Omicron (vezi Doamne, un studiu a arătat asta). Ce rost are să te înțepi cu tot felul de seruri experimentale dacă peste câteva luni trebuie să te înțepi iarăși?
Postat 24 Decembrie 2021, 18:26 de tepes
usr nu este un partid ci un parazit
cum ati reusit performanta ca din aproape 17000 de reacții adverse la vaccinurile COVID-19 și susține că investighează 122, dar în portalul UE nu raportează nimic. cum ati reusit ca rezolutia 2361-2021 sa faca obligatorie vaccinarea impotriva si prevede ca vaccinarea nu poate fi utilizata pentru a-i discrimina pe cei care nu se vaccineaza. totodata solicita imperativ sa se distribuie informatii transparente despre siguranta si posibile efecte secundare ale vaccinurilor. intru-un cuvant sunteti niste panarame
Postat 24 Decembrie 2021, 17:38 de tepes
stimata doamna Mihaila
nu aveti cumva alta treaba ? poate ne explicati intr o scrisoare deschisa adresata "prostilor" carora le vreti binele, cum se justifica situatia de "inrosire" a tarilor cu cetateni responsabili si vaccinati 70-90-95 %. de ce acolo avem o sumedenie de imbolnaviri ? am inteles... in Romania am avut pentru ca nu v am asculatat, dar cei vaccinati in proportie f f mare.... de ce au ? sau inca nu s a ajuns la "target" de incasari ??? daca nu tot insistati cu vaccinarea... nu va incasati cumva comisioanele ? multumim
Postat 24 Decembrie 2021, 15:30 de c48j
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON