URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Mai 2020, 13:00

Fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi, a câştigat la CEDO procesul privind revocarea din funcţie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fosta şefă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a câştigat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) procesul prin care a contestat decizia Curţii Constituţionale de revocare din funcţia de procuror-şef al DNA. Instanţa a decretat că "statul român i-a încălcat drepturile prin revocarea din fruntea DNA".

"Instanţa din Strasbourg a stabilit că statul român a încălcat articolul 6 privind dreptul la un proces echitabil şi articolul 10 privind libertatea de exprimare a Convenţiei Europene a Drepturilor Omului", arată EURACTIV.ro.

Decizia CEDO a fost dată luni, iar HotNews arată că în cuprinsul acesteia, Curtea critică voalat, dar de o manieră dură Curtea Constituţională.

"În paragrafele 21-23 din hotărârea CEDO sunt amintite deciziile CCR 68/2017 (anchetarea modului de adoptare a OUG 13), 611/2017 (refuzul de a se prezenta în Parlament), pe care ulterior le critică.  De asemenea, critică voalat decizia CCR 358 / 2018. În paragraful 114 din hotărâre, CEDO afirmă că Înalta Curtea trebuia să aibă dreptul de a verifica fondul deciziei de revocare, fapt care contrazice decizia CCR358/2018, care exclude o astfel de prerogativă judiciară. Concluzia este reluată în paragraful 123 - legislaţia naţională nu exclude controlul judiciar al revocării, în pofida concluziei CCR conform căreia Constituţia exclude acest drept al instanţei de contencios administrativ", sintetizează HotNews.ro.

Cum se ştie, Laura Codruţa Kovesi a fost demisă din fruntea DNA în 9 iulie 2018 printr-un decret semnat de Klaus Iohannis, obligat de o decizie a Curţii Constituţionale care a stabilit că "preşedintele României urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kövesi".

Procedura de demitere a fost iniţiată de ministrul de atunci al justiţiei Tudorel Toader, care a prezentat diverse motive puerile, precum interviurile în presa străină date de Kovesi. Raportul său a primit aviz negativ din partea CSM, astfel că Tudorel Toader s-a dus la Curtea Constituţională, care, la 30 mai 2018, a constatat existența unui conflict juridic de natură constituţională, pe acest subiect, între ministrul justiţiei şi preşedinte şi a decis că Iohannis trebuie să semneze decretul de revocare, mai scrie EURACTIV.

Fosta şefă a DNA a atacat revocarea la CEDO în ianuarie anul trecut.

UPDATE:

Iohannis cere reforma CCR.

Într-o declarație de presă legată de acest caz, președintele Klaus Iohannis a spus, marți, că „Hotărârea CEDO de astăzi ne arată, dacă mai era nevoie, cât de necesară este o reformă a Curții Constituționale”, a declarat Iohannis, potrivit Digi24.

„Sfidând toate argumentele pe care le-am invocat la vremea respectivă, inclusiv pe cele care subliniau încălcarea liberului acces la justiție al doamnei Kövesi, Curtea Constituțională a decis revocarea sa din funcție, la propunerea unui ministru al justiției de foarte tristă amintire”, a spus Iohannis.

El a arătat că decizia CEDO este „fără precedent întrucât vizează chiar autoritatea care este garantul supremației Constituției, nu poate rămâne fără consecințe” și a mai punctat că „credibilitatea CCR, afectată oricum de unele decizii controversate luate în ultimii ani, este acum și mai puternic zdruncinată”, a mai spus președintele. 

Iohannis a mai subliniat că „CCR are obligația de a revizui de îndată nu numai decizia referitoare la revocarea doamnei Kövesi, dar și orice alte decizii luate în considerarea unor simple declarații, fie ele și politice”.

Kovesi: Nu vreau despăgubiri

Ulterior, într-o intervenție la Digi24, Laura Codruța Kovesi a spus că decizia dată de CEDO în cazul ei este general valabilă în toate statele membre ale Convenției și că toți procurorii și judecătorii sunt astfel apărați de eventuale abuzuri. Fosta șefă a DNA a spus că revocarea ei a transmis un mesaj de descurajare în întreg sistemul judiciar și că, prin decizia CEDO, se transmite mesajul că magistrații nu trebuie să se teamă de abuzuri. 

„Decizia CEDO spune că atunci când magistrații își fac treaba corect nimeni nu trebuie să-i schimbe din funcție pe motive politice”, a mai afirmat Kovesi.

De asemenea, fosta șefă a DNA a precizat că nu a vrut să ceară și despăgubiri materiale, pentru că ar fi fost plătite din bugetul public, adică de către români. „Dacă aș fi cerut despăgubiri materiale - și le-aș fi obținut, cu siguranță - ar fi fost plătite din bugetul de stat, de către români. Nu am vrut să plătească românii pentru o decizie CCR”, a mai spus Laura Kovesi.

Vezi mai multe despre cum a câștigat Kovesi procesul la CEDO în interviul cu avocata acesteia, Nicoleta Popescu, realizat de PressHub.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Urmeaz
ievaluarea bubosului si a ccr ?
Postat 06 Mai 2020, 15:37 de nealiniat
CrisDumi
Plângi ?? Looool
Postat 06 Mai 2020, 14:13 de Sandu2100
Ce a reușit Johannis cu ieșirea lui de "revizuire deîndată" a ceva ce a fost, de fapt, propriul decret de revocare ?!?
N-are decât să-și anuleze decretul prin care a dat afară "instrumentul" de represiune politică pe care i l-a lăsat moștenire haita băsistă ... cea care e profund liberală acum, din tată-n fiu după unii !?! A reușit și de data asta, mincinosul și habarnistul de la Cotroceni, performanța de a schimba numele lui "Jancsi Ion Kakat" în ... "Gyuri Gh. Kakat" !?! Pleacă Tanda, vine Manda !?!
Postat 06 Mai 2020, 08:25 de CrisDumi
Kovesi înapoi
PSD la pușcărie.
Postat 05 Mai 2020, 21:00 de Sandu2100
Tudorel nula tudorel!
O turmă de escroci a ajuns să conducă un mare partid, niște incapabili au fost puși judecători constituționali-marionetă, o adunătură de lingăi s-au cocoțat ca miniștri, o șleahtă de agramați se dau jurnaliști la Latrine tv și foi de toaletă tradițională, o mare de proști votanți se duc după manipulare, iar astăzi toți acești nefericiți au fost loviți de trăznet, "Codruța a învins, CCR e la împins!" Împingeți tovarăși, că se udă constituția, împingeți nulelor!
Postat 05 Mai 2020, 13:13 de decalog
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON