URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Noiembrie 2009, 12:40

Fondul Şcolii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Există viaţă după moarte ? Există clasă fără bani strânşi de la elevii ei ? Există liceu fără fondul şcolii ? Sunt întrebări la care încă nu putem răspunde. Povestea e simplă şi tristă. Undeva la ţară, unde e un adevărat miracol că mai sunt copii, unde e de domeniul fanatasticului că aceştia mai şi merg la şcoală, o profesoră l-a trimis acasă pe un elev care nu venise cu cotizaţia.

Ce mai conta că bietul copil are doar 11 ani, mai are 8 fraţi acasă şi că a trebuit să plece din şcoală , pe ploaie, trei kilometri, pană acasă ? Poate că el e prea timid sau prea bine crescut să-i spună profesoarei : « Chiar aşa haină sunteţi să-mi cereţi bani când noi ne drămuim fiecare leţcaie » ? Chiar aşa ?Pe ce se duc banii respectivi ? Pe rimeluri ? Pe OB-uri ?

Asemenea profesoarei în cauză mai sunt câteva mii. Mai mult ca sigur că face parte din tagma celor care cer mărirea salariului cu 50 % pe motiv că banii de meditaţii nu le mai ajung. A strânge bani de la copii e deja sport naţional în haoticul sistem românesc de învăţământ. Părinţii trebuie să cumpere bănci şi scaune, din fondul clasei se zugravesc pereţii, din cel al şcolii se repară WC-urille. Asta în timp ce banii pentru reparaţii trimişi de primării se scurg prin alte buzunare.

La ce sărăcie şi foame este în România e imoral şi ilegal să dai afară elevii care nu platesc birurile cerute de dascăli. Practic, dacă o familie e lipsită de posibilitaţi materiale copiii pot să-şi ia gândul de la şcoală. Şi dacă tot e neapărată nevoie de aceşti bani, poate n-ar fi lipsit de interes ca dascălii să-şi pună mintea la contribuţie şi să imagineze o grilă de « cotizaţie » funcţie de veniturile părinţilor. Pentru că nu-i totuna să ceri un million şi elevilor pauperi şi celor din familii avute.

Părinţii care au trecut prin calvarul cotizaţiilor fără sfârşit ştiu că apogeul se atinge în anii terminali. Pentru banchete şi albume cu poze, pentru ţinute şi protocoale la Bacalaureat se strâng, din timp, sume uriaşe la nivel de şcoală. Ce poate fi în sufletul unui copil care ştie că părinţii n-au bani să-şi plătească întreţinerea, dar el le cere acestora raţia lunară, paralizat de teama de a nu se face de râs în faţa colegilor ?

Nu trăim într-o lume în care oamenii sunt egali dar măcar copiii ar merita să primească şanse egale. Iar soluţia cea mai de bun este : fără bani adunaţi în şcoală !

Cât despre profesionalismul profesoarei care timitie un puştan de11 ani să mearga pe jos cale de două sate numai pentru că doamna s-a trezit cu faţa la cearceaf, poate n-ar stica să se sesizeze şi colegii ei de breaslă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON