URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Septembrie 2021, 20:28

Florin Cîțu, sosit la Oradea pentru a-și prezenta moțiunea liberalilor bihoreni. Ce spune el despre varianta Bolojan premier? (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aflat sâmbătă seară la Oradea pentru a-și prezenta și susține în fața liberalilor bihoreni moțiunea cu care candidează la funcția de președinte al PNL, „România Liberală”, premierul Florin Cîțu a fost întrebat de BIHOREANUL ce are de spus despre sugestia pacificatoare formulată de USR-iști, dar și de unii liberali, ca Guvernul să fie condus de Ilie Bolojan.

„Nu se pune problema”

Aflat în dreapta lui Cîțu, acesta i-a „luat fața”, răspunzând pe un ton aspru, înainte ca premierul să apuce să reacționeze: „Nu se pune această problemă!”.

La insistențele reporterului, a dat un răspuns și Florin Cîțu: „În acest moment avem votul Biroului Politic Național pentru susținerea premierului în funcție”, a spus Cîțu, iritat.

Așa cum presa a relatat, numeroși lideri USR-PLUS, precum însuși copreședintele formațiunii Dan Barna, dar și voci din interiorul PNL, au avansat ipoteza ca Guvernul să fie condus de Ilie Bolojan, considerat potrivit atât pentru experiența administrativă acumulată ca primar al Oradiei și președinte al Consiliului Județean Bihor, cât și pentru prestația politică echilibrată, chiar zilele trecute Bolojan cerând propriilor colegi să se abțină de la a pune paie pe foc în conflictele din interiorul coaliției de guvernare.

Cîțu a vorbit și despre acuza Ioanei Mihăilă că nu a asigurat bani pentru plata vaccinării, spunând: „Nu ştiu de ce lumea încearcă să-şi arate incompetenţa pe ultima sută de metri”. „A venit cu demisia domniei sale?”, a răspuns Cîțu, susținând că la Ministerul Sănătății Mihăilă a lăsat „nedistribuiți” 480 milioane lei, din care se puteau face plățile.

Conflictul cu USR-PLUS nu influențează șefia PNL

Întrebat, pe de altă parte, dacă tensiunile cu USR vor avea repercusiuni asupra cursei interne din PNL, premierul a spus că „nu, absolut deloc”.

„Această coaliție este singura care poate să guverneze România astăzi, este singura coaliție care poate să implementeze programul de guvernare care va dezvolta România în următorii patru ani de zile”, a spus Cîțu.

El a insistat că USR-PLUS „trebuie să se întoarcă la masa discuțiilor, să discutăm, și vom găsi soluții. Bineînțeles, trebuie să știm ce vrem de la această guvernare. Dar eu cred că am arătat că atunci când vrem și suntem împreună putem să găsim soluții”

Facturile cresc. Ce-a făcut Guvernul?

Întrebat, în altă ordine de idei, dacă apreciază ca normală concentrarea principalului partid de guvernare asupra propriei campanii interne în timp ce cetățenii se confruntă cu scumpirile la energie, dar și ce a făcut Guvernul pe care îl conduce pentru a le atenua și asigura securitatea energetică, premierul a afirmat, referindu-se doar la a doua parte a întrebării, că a făcut „foarte multe”. „În primul rând am crescut conectivitatea (n.r. – la sistemele energetice ale țărilor vecine). Dacă nu ne conectam la rețele din afară până acum, nu puteam să importăm energie”, a spus Cîțu.

De asemenea, acesta a susținut că Guvernul s-a arătat preocupat de sprijinirea consumatorilor vulnerabili: „Guvernul, dacă vă aduceți aminte, a transmis către Parlament legea consumatorului vulnerabil, care stătea din 2012 neaprobată. Noi am aprobat-o (n.r. – în Guvern, ca proiect de lege) la începutul anului. Nu am văzut nicio grabă de la nicuun președinte de la Camera Deputaților ori Senat, la 11 noaptea să facă o ședință și să ceară să se aprobe legea consumatorului vulnerabil. În ceea ce privește creșterea facturilor tot eu am venit, nu a venit altcineva din coaliție. Adică alții sunt ocupați cu alte proiecte, și am spus să găsim resurse. Și am găsit resurse pentru a compensa factura la energie în această iarnă. Deci a făcut foarte multe acest Guvern”.

Moțiune prezentată, dar nevotată

De menționat că, spre deosebire de întâlnirea din 22 august, când președintele în exercițiu al PNL, Ludovic Orban, a venit la Oradea să-și susțină moțiunea „Forța Dreptei”, iar liberalii bihoreni au aprobat-o cu 72 voturi „pentru”, unul contra și o abținere, de data aceasta moțiunea lui Cîțu nu a fost votată.

„Între timp a survenit o decizie a conducerii centrale a partidului că moțiunile candidaților nu se mai votează pe loc, ci după ce se încheie prezentarea lor în întreaga țară”, a explicat BIHOREANULUI primarul Oradiei, Florin Birta, prim-vicepreședinte al organizației județene a PNL.

Vezi toate declarațiile premierului: 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Ieri cu Orban,azi cu Catu....No Regret
Respectarea proptietatii private este unul din principiile de baza ale ideologiei doctrinei liberale,principiu incalcat de acest Bolojan ,de pe pozitia de ordonator principal de credite pe Oradea,cu o ravna si o ambitie psihopata ,cu totul straina acestein ideologii.Dezvoltarea individului este direct legată de respectul pentru proprietatea acestuia. Ori aceasta doctrina liberală plasează în centrul ei,tocmai proprietatea privată,ceea ce este batjocorita si calcata in picioare de acest individ. Ieri cu Orban,azi cu Catu,de ce ne-ar mai interesa pozitia acestui personaj ,lipsit de orice scrupule ... exproprieri,demolari,proiecte fuserete,lucrari pa repede inainte...."No Regret"....
Postat 05 Septembrie 2021, 13:10 de platona
S-a inventat de multă vreme email-ul.
Putea să trimită tuturor online această moțiune. Nu trebuia să lase guvernarea ca să se bage-n seamă și să o ia pe arătură pe tarlaua lui Bolojan, care se visează "a treia cale".
Postat 05 Septembrie 2021, 10:18 de KP
A fost o conferință de presă cu mesaj și dedicație.
Scenariul "local" era stabilit deja. Jurnalistul Bihoreanului să se aplece cu nasul la fundul lui Bolojan, iar acesta să-i tragă în față bășina de rigoare. "Nu se pune problema" a dezvăluit scopul și durata vizitei. De pe marginea grupului, era să fac pe mine de râs când am auzit întrebarea. Mai sunt unii care cu adevărat își imaginează că Bolojan ar fi un bun premier, în timp ce toți cei care îl cunosc în mod real își pun de multă vreme aceeași întrebare, cum de unul, precum "primul liberal" al județului, nu e lăsat "la vatră" de către cei care l-au inventat.
Postat 05 Septembrie 2021, 09:54 de KP
catu&comp=$ de la buget
Pacat de rares ca parea mai cu mintile acasa! cat despre catu-cutu are in spate tot pdl-ul refugiat in pnl adica o gasca care asteapta sa puna mana pe pndr-ul pnl(adica o strutocamila de tocat bani ca alui dracnea). Ne aburesc astia ca de dragul tarii fac planuri noaprea ca hotii(porecum dracnea) dar pregatesc furacioune ce urmeaza la buget pentru uscatii din pnl. Daca voiau sa fie onesti, cinstiti preluau propunerile usr(o greata de adunatura) ca sa se implementeze criterii ca si la acesarea fondurilor europene. Niste mizerabili! pnl=psd, catu-matu=dracnea! Tata greata!
Postat 04 Septembrie 2021, 23:00 de scortosul
Trădătorul Bolojan, s-ar duce prim-ministru!
Dupa ce toata viața și-a trădat toți coechipierii, este de așteptat ca Bolojan să trădeze intreg PNL-ul si să meargă prim-ministru propus de USR. Il mai opreste doar incapacitatea acută de a purta o negociere din care să iasă si el in câștig!
Postat 04 Septembrie 2021, 21:14 de MASSIMO
primaria ar trebui sa ia masuri
Prea multi cersetori vara asta la Oradea si nu se mai opresc. Ne simtim agasati de atatia cersetori, unul pleaca altul vine, totul are o limita, acuma vin si in week-end.
Postat 04 Septembrie 2021, 20:57 de Traian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON