URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Mai 2023, 17:01

Florica Bradu, Veta Biriș, Florica Zaha, pe scena Festivalului „Florica Ungur” din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A doua ediție a Festivalului Concurs Național „Florica Ungur” va avea loc în data de 7 iunie, de la ora 17, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea.

Festivalul va aduce pe scenă un număr mare de concurenți din întreaga țară, precum și invitați speciali, printre care se numără artiștii Andreea Voica, Florica Bradu, Veta Biriș, Florica Zaha, Maria Sidea, Antoanela Ferche Buțiu, Corina Szatmari, Carmen Oșian, Izabela Tomița și Gabriel Popescu.

Alături de aceștia se vor afla Ansamblul folcloric „Nuntașii Bihorului”, coregraf Dragoș Lorin Bodea, Grupul Vocal „Lioara”, al Școlii de Arte „Francisc Hubic”, prof. coordonator Antonela Ferche Buțiu și Orchestra „Rapsodia Bihoreană”, dirijor prof. Liviu Buțiu.

Invitatul special al Festivalului concurs Național „Florica Ungur” este Iuliana Tudor, una dintre cele mai apreciate prezentatoare de televiziune din România.

„Având în vedere prestigiul și contribuția inestimabilă adusă de județul Bihor muzicii populare, organizarea acestui Festival-concurs național reprezintă o oportunitate unică de a promova tinerii interpreți și totodată de a aduce un omagiu personalităților care au marcat zona etnofolclorică a Bihorului de-a lungul anilor. Printre aceste personalități se numără și cea care a inspirat festivalul, legendara Florica Ungur”, au transmis organizatorii.

Scopul acestui eveniment este de a descoperi și promova tinerii talentați și diversitatea cântecului popular din diferite regiuni ale țării.

Astfel, interpreți vocali cu vârste între 16 și 25 de ani, pasionați de muzica populară autentică românească, s-au înscris în concurs în perioada 26 aprilie - 17 mai 2023 și au prezentat, în costume populare specifice regiunii pe care o reprezintă, două materiale în format video: un cântec doinit, fără acompaniament, precum și o melodie ritmată, cu acompaniament. Jurizarea a avut loc în 17-18 mai 2023, iar dintr-un total de 30 de artiști înscriși, vor urca pe scena festivalului-concurs 17 dintre aceștia, care provin din județele Bistrița, Mureș, Bihor, Prahova, Alba, Sibiu, Buzău, Vaslui, Timiș, Giurgiu și Maramureș.

Festivalul Concurs Național „Florica Ungur” este organizat de Centrul de Cultură al județului Bihor împreună cu Consiliul Județean Bihor și Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea.

Biletele pentru cea de-a doua ediție a Festivalului-Concurs Național „Florica Ungur” pot fi achiziționate de la casieria Casei de Cultură a Sindicatelor din Oradea, de luni până vineri, între orele 9 - 17. Prețul unui bilet este de 20 lei.

Doritorii sunt așteptați, deci, să se bucure de mesajul muzicii populare, după cum spunea Florica Ungur: „Cred că omul trebuie să caute mulțumirea sufletească și fericirea înăuntrul său. Cu această convingere în suflet, încerc să ofer celor din jur câte un strop din lumina mea interioară, iar cântecul îmi este mesager”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON