URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 05 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În relația cu administrația centrală, Bihorul și Oradea au avut câteva episoade faste, dar și niște ghinioane teribile. Marea lovitură a fost trecerea a zeci de hectare de teren situat în centrul Oradiei în posesia Consiliului Județean, odată cu marea retragere a armatei la minimum 60 de kilometri de graniță. Dar putem spune că am avut și ghinion pentru că...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului stăbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
22 Mai 2023, 17:01

Florica Bradu, Veta Biriș, Florica Zaha, pe scena Festivalului „Florica Ungur” din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A doua ediție a Festivalului Concurs Național „Florica Ungur” va avea loc în data de 7 iunie, de la ora 17, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea.

Festivalul va aduce pe scenă un număr mare de concurenți din întreaga țară, precum și invitați speciali, printre care se numără artiștii Andreea Voica, Florica Bradu, Veta Biriș, Florica Zaha, Maria Sidea, Antoanela Ferche Buțiu, Corina Szatmari, Carmen Oșian, Izabela Tomița și Gabriel Popescu.

Alături de aceștia se vor afla Ansamblul folcloric „Nuntașii Bihorului”, coregraf Dragoș Lorin Bodea, Grupul Vocal „Lioara”, al Școlii de Arte „Francisc Hubic”, prof. coordonator Antonela Ferche Buțiu și Orchestra „Rapsodia Bihoreană”, dirijor prof. Liviu Buțiu.

Invitatul special al Festivalului concurs Național „Florica Ungur” este Iuliana Tudor, una dintre cele mai apreciate prezentatoare de televiziune din România.

„Având în vedere prestigiul și contribuția inestimabilă adusă de județul Bihor muzicii populare, organizarea acestui Festival-concurs național reprezintă o oportunitate unică de a promova tinerii interpreți și totodată de a aduce un omagiu personalităților care au marcat zona etnofolclorică a Bihorului de-a lungul anilor. Printre aceste personalități se numără și cea care a inspirat festivalul, legendara Florica Ungur”, au transmis organizatorii.

Scopul acestui eveniment este de a descoperi și promova tinerii talentați și diversitatea cântecului popular din diferite regiuni ale țării.

Astfel, interpreți vocali cu vârste între 16 și 25 de ani, pasionați de muzica populară autentică românească, s-au înscris în concurs în perioada 26 aprilie - 17 mai 2023 și au prezentat, în costume populare specifice regiunii pe care o reprezintă, două materiale în format video: un cântec doinit, fără acompaniament, precum și o melodie ritmată, cu acompaniament. Jurizarea a avut loc în 17-18 mai 2023, iar dintr-un total de 30 de artiști înscriși, vor urca pe scena festivalului-concurs 17 dintre aceștia, care provin din județele Bistrița, Mureș, Bihor, Prahova, Alba, Sibiu, Buzău, Vaslui, Timiș, Giurgiu și Maramureș.

Festivalul Concurs Național „Florica Ungur” este organizat de Centrul de Cultură al județului Bihor împreună cu Consiliul Județean Bihor și Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea.

Biletele pentru cea de-a doua ediție a Festivalului-Concurs Național „Florica Ungur” pot fi achiziționate de la casieria Casei de Cultură a Sindicatelor din Oradea, de luni până vineri, între orele 9 - 17. Prețul unui bilet este de 20 lei.

Doritorii sunt așteptați, deci, să se bucure de mesajul muzicii populare, după cum spunea Florica Ungur: „Cred că omul trebuie să caute mulțumirea sufletească și fericirea înăuntrul său. Cu această convingere în suflet, încerc să ofer celor din jur câte un strop din lumina mea interioară, iar cântecul îmi este mesager”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6099 RON
  • 1 EUR = 4.9633 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON