URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 29 MARTIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Mie-mi plac tipii de la ONG-ul Pro Infrastructura. Din câte știu, e o organizație imaginată de fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, de la care aflăm multe dintre dedesubturile care ne fac să nu avem autostrăzi decât pe hârtie și la prețuri exorbitante.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Justiţia din Bihor a învins săptămâna trecută DNA Oradea, dar şi societatea bihoreană. La capătul a 9 ani de procese, fostul boss al UDMR şi al CJ Bihor, Alexandru Kiss, a fost achitat pentru fapte de corupţie pentru care în 2018, în prima fază a procesului, Tribunalul îl condamnase la 8 ani de închisoare, iar pe doi dintre tovarăşii săi de dosar - patronul Selina, Beneamin Rus, şi cetăţeanul ungar Bojtor Vilmos, prin intermediul căruia politicianul şi amicul său, Alexandru Mudura, fondatorul Lotus Center, au încasat şpăgi de 4,3 milioane euro - la 4 şi respectiv la 6 ani de închisoare.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre completările aduse la legislație care prevăd că, în sensurile giratorii, șoferii trebuie să respecte regulile privind circulaţia pe benzi, având obligaţia să semnalizeze din timp părăsirea intersecţiei şi să se asigure?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La finalul anului trecut a fost adoptată fără mare publicitate o lege ce permite reinstalarea radarelor fixe, care de această dată vor avea mai multe „atribuții”, similar camerelor instalate pe drumurile din alte țări europene.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. 
30 Ianuarie 2023, 20:26

Finanțări de circa 28,5 milioane euro în reabilitarea a 95 de clădiri publice din Bihor

Ministrul Dezvoltării, bihoreanul Cseke Attila, a semnat 95 de contracte de finanţare pentru reabilitarea de clădiri publice din Bihor, de la şcoli, primării şi cămine culturale, până la spitale şi dispensare.

Şcoli, spitale, primării...

Potrivit listei publicate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, valoarea totală a contractelor de finanţare semnate până acum cu reprezentanţi ai administraţiilor locale din Bihor se ridică la aproximativ 140 milioane lei, echivalentul a 28,5 milioane euro.

Fără excepţie, primăriile bihorene au cerut fonduri pentru reabilitarea energetică a unor clădiri publice.

Cele mai mari alocări au fost făcute pentru reabilitarea clădirilor unor unităţi de învăţământ cum ar fi Colegiul Tehnic Alexandru Roman din Aleşd (8,1 milioane lei), Şcoala Gimnazială Miron Pompiliu Ştei (8,1 milioane lei), internatul Colegiului Naţional Avram Iancu Ştei (7,8 milioane lei) respectiv Liceul Constantin Şerban Aleşd (5,8 milioane lei).

Lucrări consistente vor fi finanţate şi la Spitalul Orăşenesc Ştei cu corpurile C1 (3,9 milioane lei) şi C2 (2,6 milioane lei) şi Spitalul Orăşenesc Aleşd (3,5 milioane lei).

La fel, urmează să intre în lucru clădirile primăriilor din Tileagd (1,7 milioane lei), Bratca (1,4 milioane lei), Nucet (1,3 milioane lei), Gepiu (1,2 milioane lei) şi Bulz (1,1 milioane lei).

780 de contracte

Conform evidenţelor Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, la nivel naţional au fost semnate 780 de contracte de finanţare depuse prin componenta Fondul Local din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă în valoare totală de 1,53 miliarde lei.

"Contractele au fost încheiate între autorităţile publice locale din 570 de unităţi administrativ-teritoriale şi Ministerul Dezvoltării şi vizează atât reabilitarea clădirilor publice pentru a îmbunătăţi serviciile publice prestate la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale", se menţionează în comunicatul MDLPA.

În plus, s-au mai alocat fonduri pentru asigurarea infrastructurii pentru transport verde, de la asigurarea unor sisteme inteligente de management local şi puncte de încărcare pentru vehicule electrice la sisteme de supraveghere video a spaţiilor publice şi elemente de mobilier urban inteligent.

Până în prezent, prin cele patru componente ale PNRR aflate în responsabilitatea MDLPA au fost semnate 5.093 contracte de finanţare, în valoare totală de 25,3 miliarde lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.574 RON
  • 1 EUR = 4.9481 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON