Imagini cu zeci de persoane participând la o înmormântare în localitatea bihoreană Haieu au fost postate pe Facebook şi distribuite în mediul online de un jurnalist de investigaţii de la Antena3, care pretinde că unii sunt angajaţi ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, care participau la înmormântarea lui Florin Leucea, grefier, fratele prim-procurorului Alin Leucea, care şi-a pierdut viaţa în circumstanţe tumultuoase.
Ei sunt primii care încalcă legea
Dezvăluirile au fost făcute de Adrian Călin pe propria pagină de Facebook, susţinând că imaginile au fost făcute marți la prânz.
"Ieri, in jurul pranzului, mai multi procurori si angajati ai Parchetului Tribunalului Bihor au participat la o inmormantare in Haieu/1 Mai, localitate din Judetul Bihor, langa Oradea. Imaginile suprinse la fata locului arata prezenta a mai mult de opt persoane, adica peste numarul legal de participanti. Pe numarate, vreo 40! In toata tara mor oameni, dar lumea respecta ordonantele si nu participa la inmormanatari in sensul nerespectarii legii! Sau daca cineva risca, vine amenda imediat. Dar in cazul de ieri, politia a inchis ochii. Cum sa il amendeze organul pe magistrat? E riscant. Mai ales cand e vorba de Prim-Procurorul Parchetului Tribunalului Bihor. Adica oameni grei. Oameni de la care se asteapta sa fie primii care respecta legea! Nu, e invers. Ei sunt primii care o incalca!", a scris jurnalistul pe pagina sa de Facebook.
"A fost lumina vieţii mele"
Potrivit Realitatea TV, fratele prim-procurorului Alin Leucea, Florin Leucea, grefier la Parchetul local, şi-a pus capăt zilelor, pentru că soţia l-ar fi înşelat. El s-ar fi spânzurat, a fost găsit în stop cardio-respirator, dar medicii nu au mai putut să îi salveze viaţa. Leucea a intrat în moarte cerebrală, după ce a fost resuscitat, iar familia a decis să îi doneze organele, aceasta fiind, se pare, dorinţa lui mărturisită anterior.
Operaţia de prelevare de organe a avut loc dumincă, iar rinichii şi ficatul au contribuit la salvarea vieţilor a trei persoane. Informaţia a fost făcută publică de Agenţia Naţională de Transplant, fără însă dezvăluirea identităţii donatorului.
În mesajul de mulţumire al medicilor, apare şi o declaraţie a soției lui Florin Leucea, Lenuţa Leucea: "Nu doresc nimănui să simtă durerea pe care o am acum în suflet. Singura mângâiere este să îi respect dorinţa lui de a fi donator de organe. Suntem de 17 ani împreună. El a fost lumina vieţii mele, eu am fost raţiunea lui de a trăi".
Paparazzi la înmormântare
După prelevarea organelor, trupul a fost preluat de familie şi înmormântat, fiind condus pe ultimul drum de mai multe persoane decât permit normele legale în vigoare, încălcându-se astfel restricţiile din starea de urgenţă. Prezenţa oamenilor, unii veniţi cu maşini de serviciu, a fost observată de localnici şi semnalată apoi public.
Din câte se pare, unele dintre fotografiile care arată nerespectarea ordonanţelor au fost realizate chiar de avocata Anamaria Popa, soţia fostului prim-procuror al Parchetului, Vasile Popa, acum încarcerat pentru corupţie. Avocata, care locuieşte în zonă, a văzut zeci de persoane adunate în curtea bisericii şi trei maşini aparţinând Parchetelor din Bihor, îndreptându-se spre parcarea unei societăţi comerciale aflate în zonă.
Femeia s-a apropiat de curtea bisericii şi a făcut câteva fotografii, fiind nevoită să plece după ce un grup de persoane, participanţi la înmormântare, au apostrofat-o.
„N-am anunțat pe nimeni”
Contactat de BIHOREANUL, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Alin Leucea (foto), a declarat că slujba de înmormântare a fratelui său s-a derulat în capelă, cu uşile închise, şi cu participarea strictă a familiei.
"Noi am fost de dimineaţa acolo, iar slujba a început cu 15 minute înainte de ora la care se stabilise. Noi nu am chemat pe nimeni, cei care s-au strâns în curtea bisericii au venit din proprie iniţiativă, dorind să-i fie alături familiei. La nuntă se trimit invitaţii, la înmormântare se duce cine doreşte să-i fie alături familiei", a explicat procurorul, arătând că, tocmai pentru a evita prezenţa altor persoane, nu s-a trecut ora slujbei în anunţul de deces publicat în ziarele locale.
"Părinţii au discutat cu firma de pompe funebre, preoţii. N-am anunţat în presă, nu am spus nimănui, nu am sunat rudele, prietenii. Ce era să facem, să-l înmormântăm în pădure?", se întreabă Leucea.
Slujba de înmormântare a durat aproximativ o jumătate de oră, iar Leucea spune că abia când s-au deschis uşile capelei, pentru a se duce sicriul fratelui său spre mormânt, a văzut lumea din curtea bisericii. Oamenii au însoțit familia până la mormânt după care au plecat. "Nu a vrut nimeni să sfideze legea. S-a creat, dintr-o dramă, un subiect de presă", a mai spus prim-procurorul Parchetului Bihor.
"Autodenunţ" la Parchet
Cert este că acum, incidentul de la înmormânarea lui Florin Leucea, odată dezvăluit public, pune Parchetele locale într-o situaţie complicată.
Potrivit surselor BIHOREANULUI, procurorii ar fi decis să facă o listă cu cei care au participat la evenimentul de la Haieu şi să o trimită Poliţiei, pentru a întocmi procesele verbale de contravenţie. Este vorba, din câte se pare, despre 3 procurori şi 8 grefieri.
La înmormântare a mers şi şeful Parchetului Curţii de Apel, Sebastian Vălean, precum şi procurorul Păunel Galoş, fost prim-procuror al judeţului, dar aceştia s-au limitat să lase o coroană în numele instituţiei şi să plece.
Rămâne de văzut pe cine va amenda Poliţia şi dacă totul va rămâne la nivelul unor simple contravenţii, fiind vorba de funcţionari care au ca principală activitate aplicarea legii.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.