După ce au fost apreciate la festivalurile de la Cannes, Berlin ori Locarno, o serie de filme artistice vor fi proiectate în Oradea, în cadrul unui eveniment ce-și propune să le ofere localnicilor posibilitatea de a petrece câteva seri de vară într-un „cinematograf” inedit.
Este vorba despre ediția a V-a a Oradea Summer Film, care va avea loc în perioada 14-18 august, în parcul Cetății, accesul fiind gratuit.
Preambul cu muzică
Evenimentul este organizat de Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune (APTOR), alături de NoCut Collective, regizoarea Cristina Haneș și Andreea Chiper, critic de film și cineastă, care va și face o prezentare a filmelor în fiecare din cele cinci seri de festival.
Proiecțiile vor începe de la ora 21, dar înainte, de la ora 19.30, în fiecare seară, publicul se va putea bucura de muzică mixată de grupul de DJ-ițe Bewitched.
În parcul Cetății vor fi amplasate scaune, bean bag-uri și șezlonguri, iar în zonă se vor vinde și răcoritoare, popcorn și alte gustări.
„Filmele de lungmetraj din programul Oradea Summer Film 2024 explorează diverse tematici, însă ceea ce le leagă este demersul de explorare a unor teritorii cinematografice aflate la granițele dintre ficțiune și non-ficțiune. Filmele provin din teritorii precum Tunisia (în co-producție cu Franța, Arabia Saudită, Germania), Iran, Ucraina (în co-producție cu Canada, Franța) și România (în co-producție cu Statele Unite ale Americii)”, au transmis organizatorii.
Premiat la Cannes
În deschiderea Oradea Summer Film, pe 14 august, va fi proiectată producția „Patru fiice” (foto), lansată în 2023 la Cannes și recompensată cu premiul Golden Eye pentru Cel mai bun film documentar.
„Acest film impresionant ridică vălul de peste poveștile de viață ale Olfei, o femeie din Tunis, și ale fiicelor ei. Pe cele două mai mari le pierde pentru totdeauna. În 2016, devine celebră după ce critică guvernul tunisian pentru că nu a făcut nimic pentru a opri fetele să se alăture ISIS. În viața privată, își caută propria vină” - este descrisă producția „Patru fiice”.
Actrițe profesioniste joacă rolurile fiicelor pierdute, iar regizoarea Kaouther Ben Hania prezintă o poveste despre „speranță, rebeliune, violență, traume transgeneraționale și feminitate”.
„Apeluri nepreluate”
În cea de-a doua seară a festivalului, pe 15 august, vor fi proiectate scurtmetrajele „Apeluri nepreluate” de Andreea Păiș, „Eugen, prietenul Antoniei” de Vlăduț Iosef, „Laila” de Raya Al Souliman și „Iedera” de Sarra Tsorakidis.
Ele poartă semnătura unor regizori și regizoare din noua generație, care „își apleacă privirile sensibile și sofisticate asupra relațiilor interumane din familii sau grupuri de prieteni”.
„«Laila» și «Iedera» sunt regizate de două cineaste din România cu origini arabe, respectiv grecești, absolvente ale Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică I.L.Caragiale din București, iar «Apeluri nepreluate» și «Eugen, prietenul Antoniei» sunt filmele de dizertație ale celor doi din cadrul programului masteral de la aceeași universitate de film bucureșteană”, transmit organizatorii.
„Doamna Buică”
În seara de 16 august, orădenii vor putea vedea „Close-up”, un film realizat în 1990 de Abbas Kiarostami, unul dintre cei mai importanți regizori la nivel mondial și parte din generația șaptezecistă a Noului Val Iranian. În „Close-up”, el dezvoltă o știre legată de un hoț care s-a dat drept un celebru regizor pentru a intra în casa unei familii înstărite și chiar reușește să înregistreze procesul acestuia, după ce escrocul este arestat.
Pe 17 august, va fi proiectat documentarul „Doamna Buică”, semnat de Eugene Buică, regizor român care a crescut în Statele Unite ale Americii. El se va afla la Oradea pentru proiecția filmului și va intra în dialog cu publicul. „Filmul trasează călătoria și povestea părinților săi care au emigrat din România în Statele Unite ale Americii în anii ’70. Eugene reușește să surprindă disfuncționalitatea cuplului, în timp ce căsnicia lor se destramă. Doamna Buică îl atacă jucăuș și uneori cu note de cruzime pe soțul ei exploziv și diagnosticat cu cancer”, se arată în prezentarea producției.
În fine, pe 18 august, va putea fi văzut filmul „Interceptări” (2024). Cineasta Oksana Karpovych „recuperează mii de apeluri telefonice făcute de soldații ruși de pe câmpul de luptă din Ucraina și interceptate de serviciile de informații ucrainene, pentru a zugrăvi un tablou brutal al puterii dezumanizante a războiului”.
Oradea Summer Film programează, așadar, filme ce abordează teme importante și sensibile, invitând publicul să le descopere și dezbată.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.