URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Martie 2021, 10:03

Fiecare zi să devină "Vinerea verde"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ne găsim în faţa unei perioade tot mai dificile în ceea ce priveşte starea mediului în care trăim.

România are printre cele mai poluate oraşe din lume, spaţiile verzi dispar în detrimentul a mii de metri pătraţi de construcţii, ne deplasăm cu maşina chiar şi până la colţul străzii, totul pentru confortul nostru, al oamenilor. Acest confort, creat artificial, ne îmbolnăveşte. E ca picătura chinezească. Studiile arată că, în România, în fiecare an mor aproximativ 20.000 de persoane din cauza poluării.

Ne străduim din răsputeri să disociem omul de natură, să negăm apartenenţa noastră la aceasta. Oricât am nega faptul că suntem parte componentă a naturii, avem nevoie să respirăm un aer curat, să mâncăm o mâncare cât mai naturală sau să ne conectăm cu mediul în care trăim.

"Vinerea verde", ziua în care românii sunt invitaţi să nu circule cu autoturismele, este o iniţiativă bună, care, pe lângă fotografiile frumoase cu plimbări, trotinete sau biciclete, are menirea să ne facă mai conştienţi cu privire la modul în care trăim, la aerul pe care îl respirăm.

Avem o şansă unică prin care, în următorii ani, vom putea atrage resurse pe care să le investim în dezvoltarea infrastructurii de transport în comun, în conectarea zonelor importante ale oraşelor cu piste de biciclete şi promenade sau, de ce nu, în "renaturarea" unor areale ocupate acum doar de betoane. Totul este să vrem şi să fim conştienţi că noi, ca membri ai societăţii, putem cere asta autorităţilor locale, chiar dacă uneori acestea par că au uitat de binele nostru.     

Ieşirile în natură, pe care apucăm să le facem uneori, nu vor compensa niciodată traiul nostru într-un oraş poluat. Stă în puterea fiecăruia dintre noi să facem parte din schimbare şi să cerem această schimbare. Fiecare ar trebui să avem în fiece zi o "vineri verde" în suflet şi în conştiinţă.

Andrei Acs
consultant de mediu

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Ipocritli
De 30 de ani se defriseaza Romania de catre toti ticalosii din si din afara tarii iar acum o dati cu vinerea verde? Asta este primul pas catre instaurarea lockdown-ului climateric, o alta sarada pe modelul covid. Idei implementate retardatilor de romani prin ONG-uri aliniate si infiintate cu scopul de a aplica agenda pedofililor de la Brussels.
Postat 26 Martie 2021, 15:44 de Tool
Fara mersul pe 2 cercuri (bitza / trotineta) ne-nvartim intr-un cerc vicios
In vremuri normale: nu ne lasam copiii sa mearga singuri la scoala din cauza pericolului rutier provocat de traficul intens. Dar la orele de start sau sfarsit ale scolii peste 50% din trafic sunt masinile parintilor care-si (a)duc pruncii (de) la scoala.
Postat 26 Martie 2021, 11:49 de cristi_h
Consultantu' lu pește
De cateva ori pe sapatama unele zone din oras sunt napadite de un miros greu de plastic si cauciuc ars, mai ales seara. Asta se intampla de ani de zile, ca e vara, ca e iarna. De fapt sunt niste depozite de deseuri (si nu numai). Astia nu deranjeaza? Probabil platesc consultanta, deci totul e OK!
Postat 26 Martie 2021, 11:06 de oradeanbihor
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON