URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Decembrie 2019, 20:02

Fără apă maro la robinete: Compania de Apă Oradea a investit 300.000 lei într-o stație pilot de curățare a apei din Nufărul

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Compania de Apă Oradea a investit 300.000 lei în construirea unei staţii pilot, de mici dimensiuni, pentru curăţarea apei de băut care curge la robinetele locuitorilor zonei Nufărul.

Pentru o apă limpede

Scopul lucrărilor îl constituie eliminarea situaţiilor în care apa are o culoare cafenie din cauza conţinutului mare de fier şi de impurităţi antrenate de pe conductele de alimentare.

Ovidiu Gavra, CAO"O problemă foarte neplăcută cu care ne confruntăm o constituie calitatea apei în anumite perioade. Din păcate, avem un conţinut foarte mare de fier în apă, mai ales pe malul stâng al Crişului Repede", a declarat directorul general al CAO, Ovidiu Gavra (foto), marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit directorului, staţia pilot SH 890 va fi dată în funcţiune în cel mai scurt timp. "Staţia este acum în faza de finalizare a probelor şi va fi pusă în funcţiune săptămâna viitoare. Vom vedea parametrii apei la intrare, parametrii la ieşire, şi în funcţie de rezultatele obţinute vom decide dacă folosim această soluţie şi în alte zone", a spus Gavra.

Staţia de "curăţare" a apei a fost dotată cu o instalaţie automată de electroclorinare, care asigură menţinerea unui conţinut de clor rezidual, pentru dezinfecţia apei, o instalaţie automată de filtrare cu cărbune activ care are rolul de a reţine din apă substanţele organice şi urmele de precipitat provenit din oxidarea fierului şi manganului, precum şi o instalaţie de filtrare automată cu piroluzită, care reţine sedimentele şi particulele în suspensie.

Investiţii la sursă

Noile instalaţii vor deservi un areal limitat la câteva zeci de blocuri din preajma cartierului Prima. "O staţie de o capacitate mai mare ar fi costat de patru ori mai mult. Nu am vrut să investim din prima sume atât de mari, cu atât mai mult că vrem să tratăm problema la sursă", a declarat Gavra.

CAO a câştigat finanţări europene în valoare de 108 milioane euro pentru reabilitarea şi extinderea sistemului de alimentare cu apă, sumă din care 37,5 milioane euro vor fi cheltuiţi pe lucrări în Oradea. Din această sumă, 2,5 milioane euro vor fi folosiţi pentru îmbunătăţirea capacităţii de captare a drenurilor de la uzinele 1 şi 4, tocmai pentru a reduce cantitatea de fier din apa pompată în reţea.

"Pentru rezolvarea problemei la nivelul întregului oraş va trebui să umblăm la sursă şi să reabilităm drenurile şi bazinele de captare a apei. Avem unele bănuieli care ar putea fi cauza. Drenurile au fost făcute în anii 1980. Acolo ar trebui să fie paturi de nisip şi pietriş pentru filtrarea apei, dar cum în anii aceia au fost demolări, s-ar putea să fie, de fapt, cărămidă, fier beton şi altele", a explicat directorul Gavra.

Pentru limpezirea apei care curge la robinetele orădenilor, CAO execută periodic lucrări de spălare a conductelor, mai ales înainte perioadelor de sărbători, când, pe fondul consumurilor ridicate, apa antrenează depunerile de fier de pe conducte şi capătă o culoare maronie.

Lucrările de reabilitare a drenurilor, ca şi alte lucrări finanţate prin POIM, ar putea fi scoase le licitaţie anul viitor şi finalizate în 2021.

Cu apă în casă

În prezent, CAO asigură alimentarea cu apă a 255.000 de consumatori şi oferă servicii de canalizare pentru 214.000 locuitori. Gradul de utilizare a reţelelor de canalizare în Oradea este de 92,3%, în creştere de la doar 82,5% în anul 2016, pe fondul supraimpozitării de către municipalitate a locuinţelor care nu sunt racordate la reţea, deşi aceasta este trasă pe stradă.

În ceea ce priveşte mediul rural, situaţia este diferită. Procentul racordurilor funcţionale a crescut anul acesta la 64,9%, faţă de 60,4% în 2018. "Foarte mulţi oameni şi-au modernizat gospodăriile, au apă curentă în casă şi au realizat că nu sunt aşa de mari cheltuielile, deşi creşterea de confort este evidentă", a declarat directorul CAO, Ovidiu Gavra.

Preţul metrului cub de apă, cu serviciile de canalizare aferente, este 6 lei, fiind penultimul cel mai scăzut din ţară.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON