URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Decembrie 2019, 18:02

Fântână muzicală, cu jocuri de apă şi lumini, dar și un amfiteatru în locul bazinelor din Parcul 1 Decembrie din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Municipalitatea orădeană vrea să reabiliteze Parcul 1 Decembrie din fonduri europene. Consiliul Local a aprobat, miercuri, studiile de fezabilitate pentru două investiţii în valoare de 2,1 milioane euro.

Acestea vizează amenajarea unei fântâni muzicale cu jocuri de apă şi lumini pe amplasamentul actualelor bazine dinspre strada Vasile Alecsandri, refacerea zonei prin pietruirea aleilor din jur şi ridicarea unui amfiteatru pentru trecătorii care se opresc să se relaxeze.

Fântână ca la Budapesta

Potrivit raportului de specialitate anexat proiectului de hotărâre, costurile cu amenajarea fântânii arteziene sunt estimate la 8,4 milioane lei.

Investiţia, cu un termen de predare de 11 luni, vizează dezafectarea celor două bazine cu un joc de apă minimal aflate într-o stare de degradare incipientă, care nu mai prezintă siguranţă în exploatare, şi amenajarea pe amplasamentul lor a unei fântâni cu instalaţie de recirculare a apei.

Proiectul fântânii a fost comandat firmei care a conceput artezienele din Budapesta.

Un alt proiect, estimat la încă 1,9 milioane lei, vizează pavarea aleilor din jurul bazinelor, după modelul străzii Vasile Alecsandri, pentru a asigura o continuitate a arterei pietonale, şi ridicarea unui amfiteatru de la care trecătorii să se poată bucura de jocurile de apă.

Parcuri pentru copii şi tineri

Municipalitatea intenţionează să finanţeze din fonduri europene atât cele două proiecte, cât şi alte investiţii care urmează să fie făcute în parc. "Vrem să derulăm 4-5 proiecte europene în Parcul 1 Decembrie. Parcul necesită o modernizare", le-a spus consilierilor locali primarul Ilie Bolojan.

Potrivit edilului, pe lângă cele două proiecte de reamenajare a zonei dinspre strada Alecsandri, Primăria ia în calcul înlocuirea dalelor crăpate din jurul Statuii Ostaşului Român şi modernizarea locului de joacă pentru copii, respectiv acoperirea lui cu tartan.

"În jurul Casei de Cultură a Sindicatelor, aleile perpendiculare pe linia de tramvai, pe care nu circulă nimeni, se vor desfiinţa, iar în zona dinspre palatul Ullmann vom face o pistă de biciclete specială pe care tinerii între 10 şi 17 ani să poată să îşi consume energia", a spus edilul.

Potrivit primarului, lucrările ar urma să fie derulate cel târziu începând din anul 2021.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Felicitări Bolojan
.
Postat 11 Decembrie 2019, 23:46 de Sandu1206
@Adrian_Preda
Cred ca un merit cel putin la fel de mare il au oamenii care initiaza lucrurile acestea si le pun in practica. Sunt curios cum ar fi fost Oradea daca ar fi existat mana de lucru autohtona calificata si firme serioase. Sau daca guvernele din ultimii 10 ani ar fi sustinut astfel de initiative (din Oradea si din tara).
Postat 11 Decembrie 2019, 23:24 de oradea_mea_si_a_ta
...
Parcu ar trebui regândit, întinerit păstrând speciile valoroase, complicat atâta timp cât subiectul e sensibil.
Postat 11 Decembrie 2019, 23:12 de User anonimizat
felicitari, era si cazul sa se faca ceva cu rusinea aia de parc!
felicitari celor care si-au deschis ochii si au vazut dezastrul de parc din centrul orasului! este minunat ce se doreste sa se faca din fonduri europene! ... oare ar trebui sa ma felicit si singur pt ca am strigat pe aici mai demult despre rusinea asta de parc? )) dar magaria aia de covrig imbarligat din statia de tramvai de la gara când dispare? // apropo, statuia lui Gojdu este perfect amplasata si luminata! bravo Consiliului Local pt asta!
Postat 11 Decembrie 2019, 22:58 de roger
...
N-are statuie nici Rimler sub care s-or construit palatele pe care se chinuie Bolojan să le vopsească.
Postat 11 Decembrie 2019, 22:34 de User anonimizat
Bolojan=Extraterestru
Dacă Bolo continua asa îi baga in insolventa pe cei de la fonduri EU :))...Ma tot intreb oare omul asta mai si doarme? Merita statuie omul asta pt cum a schimbat orașul !
Postat 11 Decembrie 2019, 22:14 de Adrian_Preda
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON