URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Ianuarie 2023, 21:05

Fanta, mai „diluat” la noi decât în alte țări. România cere tuturor statelor europene să verifice etichetele sucurilor

Fanta, mai „diluat” la noi decât în alte țări. România cere tuturor statelor europene să verifice etichetele sucurilor (sursa foto: Facebook / Fanta)

Suspectând că o faimoasă companie de sucuri practică un dublu standard pentru cetățenii europeni, România a cerut ca în UE să se facă o verificare privind o presupusă încălcare a Directivei 2.161 din 2019, care stabilește măsuri de protecție a consumatorilor europeni.

Solicitarea vine după ce o analiză făcută de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a dezvăluit că o parte din sucurile Fanta vândute în România au conținut diferit față de aceleași produse din alte țări europene.

„Această inițiativă reprezintă, practic, un pionierat în depistarea și combaterea, ca practică comercială incorectă, a calității diferențiate - așa-numitul „dublu standard” - pentru cele 3 produse consumate (n.r. Fanta de portocale, Fanta de portocale fără zahăr, Fanta de lămâie), în cantitate mare, de către cetățenii europeni”, se arată într-un comunicat transmis joi de ANPC.

Cum e la noi vs. cum e la alții

ANPC a făcut publice și rezultatele unor analize ale etichetelor de pe sucurile Fanta de portocale și Fanta de lămâie din mai multe țări europene, care arată că produsele sunt diferite în țările UE. Aceste sucuri carbogazoase au fost alese pentru că sunt printre preferatele românilor, atât în țară, cât și în străinătate.

În cazul produsului Fanta de portocale cu zahăr sau zahăr și îndulcitori, ANPC a constatat că în România are un conținut de suc de portocale de 5%, la fel ca în alte 12 state membre (Austria, Bulgaria, Slovenia, Croația, Cehia, Slovacia, Ungaria, Malta, Estonia, Letonia, Lituania și Polonia).

În schimb, în Cipru și Grecia conținutul de suc este de 20%, în Franța și Italia de 12%, în Irlanda, Portugalia și Spania de 8%, iar în Belgia, Luxemburg, Slovacia și Olanda de 7%. Un conținut mai scăzut, sub 5%, este în produsele din Germania, Danemarca și Finlanda.

„Din verificarea etichetelor aplicate pe ambalajele cu băutură răcoritoare Fanta din mai multe țări membre a rezultat că în toate situațiile se utilizează suc de portocale obținut din concentrat de suc de portocale”, a precizat ANPC.

Există diferențe și în ce privește îndulcirea produsului. România este singura țară în care se folosește zahăr și sirop de fructoză-glucoză, în timp ce în alte țări produsul se prepară cu zahăr și îndulcitori (15 state: Cipru, Grecia, Suedia, Danemarca, Finalnda, Malta, Franța, Olanda, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Irlanda, Portugalia și Spania), doar zahăr (5 state: Italia, Belgia, Luxemburg, Austria și Germania), doar sirop de fructoză-glucoză (2 state: Bulgaria și Slovacia) sau sirop și îndulcitori (4 state: Slovenia, Croatia, Cehia și Ungaria).

Fără a mai menționa țările, ANPC mai arată că în 24 de state Fanta de portocale se colorează cu caroten, în două state se folosește concentratul de morcovi și într-o țară nu se folosesc deloc ingrediente pentru colorare.

„Există o calitate diferențiată”

La Fanta Portocale zero zahăr (cu îndulcitori), cantitatea de suc de portocale este diferită. România se numără printre cele 10 țări unde acesta se regăsește în proporție de 3% (alături de Polonia, Ungaria, Austria, Croația, Cehia, Malta, Slovenia, Cipru și Germania), în timp ce în Italia, de exemplu, conținutul de suc de portocale urcă la 12%.

La Fanta de lămâie cu zahăr, situația este similară: în 5 țări, inclusiv România, conținutul de suc este de 3%, în Italia ajunge la 12%, iar în Belgia, Luxemburg, Olanda și Suedia la 6%.

„Am exemplificat că o băutură răcoritoare Fanta din Italia are o cantitate mai mare de suc de portocale, față de o băutură răcoritoare Fanta din România. Au fost identificate ingrediente diferite (enumerate anterior), iar în ceea ce privește procentul de suc de portocale/lămâie acesta este diferențiat de la o țară la alta, deși în toate statele membre băutura apare cu aceeași denumire și în același model de ambalaj. În aceste condiții se concluzionează că există o calitate diferențiată a produsului supus analizei și comercializat în diferite tari din UE”, a mai transmis ANPC.

Compania producătoare, Coca Cola, a transmis ANPC nu doar etichetele produselor, ci și explicația pentru diferențe, susținând că „rețetele sunt adaptate în diverse zone geografice”, iar în privința conținutului de suc „se ține cont de preferințele consumatorilor”.

„Suntem toți egali”

Președintele ANPC, Horia Constantinescu, a precizat că producătorii europeni trebuie să trateze la fel cetățenii.

„Transmit un mesaj ferm tuturor producătorilor, distribuitorilor și comercianților care au la vânzare produse în mai multe țări europene: Suntem toți egali, avem aceleași drepturi și trebuie să fim respectați la fel! Vom continua acțiunile, până ne vom face înțeleși. Indiferent de numele și mărimea operatorului economic, ANPC și eu personal vom face tot ceea ce ne stă în putință pentru ca drepturile Dvs., în calitate de cetățeni europeni, să fie respectate”, a transmis Horia Constantinescu, citat în comunicat. 

UPDATE: Explicațiile Coca-Cola

După publicarea acestei știri, reprezentanții Sistemului Coca-Cola în România (Coca-Cola România și Coca-Cola HBC România) au transmis, printr-un comunicat de presă, că situația este cunoscută încă din vara anului trecut, iar compania colaborează cu autoritățile pentru lămurerea ei.

Redăm mai jos, integral, poziția companiei:

„Cooperăm cu ANPC în această chestiune încă din luna iunie 2022 și vom continua să oferim argumente și dovezi pentru a fundamenta poziția companiei noastre în raport cu acuzațiile aduse în cadrul acestei investigații.

Suntem dedicați angajamentului nostru ferm de a le oferi consumatorilor băuturi la cele mai înalte standarde de calitate, în fiecare țară în care activăm. Totodată, unele rețete pot fi adaptate din motive legitime, cum ar fi reglementările locale sau preferințele consumatorilor, în conformitate cu legislația în vigoare.  

Asigurăm transparenţă totală în privința ingredientelor și a valorilor nutriționale din produsele noastre, oferindu-le consumatorilor informații clare, atât pe ambalaje, cât și online (pe website-ul www.coca-cola.ro), aceștia având astfel posibilitatea de a alege informat”, a declarat Maria Iordache, Account Director.


Citește mai jos comunicatul complet al ANPC:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Fenta cu Fanta
Mai bine o botezau Fenta de portocale pt. romani.
Postat 14 Ianuarie 2023, 18:16 de Simonette
Mere s'asa...
Altfel cum s-ar vinde produsele, daca nu ar exista cumparatori/cerere?! In mall gasim mere (s'asa!) din alte tari, dar din Romania, nu prea sunt prezente. Firme care importa alimente, legume, paine alba (produs inghetat, din import), la fel patiserie, etc etc, exista cu duiumul. Seminte de floarea soarelui, si de bostan, aduse din R.Moldova, si cate si mai cate. Noi acum locuim in ''Gradina Maicii Domnului'' ptr ca industrie nu mai exista in mare parte, si inverzim de tot in teritoriu, incet-incet. Stam oarecum bine la capitolul dioxid de carbon ''e'' (CO2e), mai avem de ars niste gunoaie si dupa aceea gata. Si v-am spus povestea asa...
Postat 14 Ianuarie 2023, 14:48 de Maricel
Ce noutate
Zici ca au descoperit America cu Fanta lor. Mi se pare totusi mai grav ca nici macar medicamentele nu sunt la fel de eficiente de la o tara la alta. Nurofen luat din Ungaria nu e acelasi Nurofen din Romania. Nu mai zic de produsele de curatenie cum scrie Morometul, Ariel, Silan, Pur si restul. Ati gasit voi acuma Fanta diluat. Extraordinar. Trebuie sa fii foarte limitat in spatiu si sa nu iesi in lume ca sa nu vezi ca sunt standarde duble, daca nu triple. La fructe, la alimente, la orice. Ce e bun in est se arunca in vest si ce e bun in vest nu ajunge niciodata im Balcani.
Postat 13 Ianuarie 2023, 13:08 de corm16
Asta de mult ...
Asta de mult o spunem în gura mare de mai bine de 7-8 ani, jurnaliștii de abea acum au descoperit porcul îngrășat în ajun, la fel sunt șampoanele, detergenții, lipezitorii și așa mai departe, tot ce intră în România, se rebotează cu aghiasmă și prostie ...
Postat 12 Ianuarie 2023, 23:41 de Morometul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON