URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 23 SEPTEMBRIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Justiția bihoreană a consfințit în primă instanță caracterul de rentieri al angajaților Ansamblului Folcloric Crișana. Aceștia, alături de capra neagră, ursul panda și pensionarii cu pensii speciale, nu pot fi atinși nici măcar cu o floare. Deja mă gândeam să fac o chetă pentru domnul Tepe Lepe, chiar dacă declarația lui de avere are mai multe pagini decât cartea de telefon a Aleșdului.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Deşi practic meseria asta de trei decenii, azi, mâine, nu încetează să mă minuneze un fenomen permanent manifest în politica românească: modul în care se autodevorează coaliţiile de partide ajunse la guvernare, făcându-se cioburi înainte de-a apuca să furnizeze ceva substanţial naivilor de electori. A fost boala CDR-ului, a fost a USL-ului, este a guvernării de azi şi va fi, probabil, şi a celei de mâine...
Zic şi eu
Adrian Cris
Multe măști ce afișau inteligență și onestitate au căzut săptămâna trecută. În timp ce milioane de cetățeni sunt terifiați de scumpirea energiei (care o va agrava pe cea a produselor și serviciilor), într-un context oricum frustrant, creat de o alianță care și-a îngropat toate promisiunile, premierul Florin Cîțu s-a dovedit un brigand de Liga a III-a, autor de mișelii și de prostii impardonabile nu doar de către partenerii din USR-PLUS, ci în mod normal nici de către propriii colegi din PNL.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre intenția municipalității orădene de a reînființa Fotbal Club Bihor, cu intenția de a promova echipa până în prima ligă?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 2 septembrie a.c., Ministerul Justiţiei a lansat în dezbatere publică un amplu proiect de modificare a Codului de procedură penală ce vizează, în esenţă, transpunerea în legislaţie a numeroaselor decizii pronunţate în ultimii ani de către Curtea Constituţională în materia procedurii penale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 August 2021, 10:18

Fabrica inteligentă: Doi tineri din Oradea au inventat un sistem profitabil de monitorizare a producției fabricilor

Fabrica inteligentă: Doi tineri din Oradea au inventat un sistem profitabil de monitorizare a producției fabricilor DIN ORADEA ÎN LUME. În 2016, Octavic a pornit cu un prim sistem de management al producției montat pe câteva linii ale firmei Plexus în Oradea. „Plexus a fost primul nostru client plătitor. Această experiență ne-a ajutat ulterior în abordarea unor companii mari ca Zentiva sau Gideon Richter”, spune co-fondatorul Paul Harfaș
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Imaginați-vă un bord de mașină dotat cu toți senzorii posibili, de la cei care arată gradul de uzură a motorului și încărcarea pe suspensii până la cei care indică durata de viață a planetarelor și nivelul lichidului pentru parbriz. Tot ce trebuie să faci e să urmărești parametrii și mașina te duce la destinație la timp și în siguranță.

Sistemul dezvoltat de orădenii Paul Harfaș și Felix Blaga pune pe roate fabrici întregi din România, Polonia și Danemarca. „Ideea a pornit de la un proiect din 2012, pentru o firmă care voia să știe cât durează producția unei piese. Astăzi sistemul livrează în timp real peste 50 de informații, de la cele privind gradul de încărcare a utilajelor până la durata de viață a componentelor și cauzele rebuturilor”, explică co-fondatorul Octavic, Paul Harfaș.

Băieții din Oradea

Paul HerfasPaul Harfaș (foto) și Felix Blaga, acum în vârstă de 36 de ani, se cunosc din clasa a V-a. „Prima dată ne-am certat, apoi ne-am împrietenit. Avem aceleași valori, dar suntem firi diferite, vedem lucrurile diferit, avem abordări diferite, dar asta este foarte bine pentru firmă”, spune Paul.

Astăzi capi de familie, cei doi au făcut liceul la Emanuil Gojdu și Politehnica din Timișoara. Paul s-a specializat în Electronică industrială, iar Felix a studiat în paralel, pe lângă Automatizări și calculatoare, și Științele economice pe domeniul managementului proceselor de producție.

După absolvire, Paul a lucrat o perioadă în proiectare și producție, iar Felix în industria auto, până când primul a decis să revină acasă, iar al doilea să urmeze un master la Danish Technical University. „Îmi place mai mult firea oamenilor de aici și atmosfera liniștită din Oradea decât agitația orașelor mari”, explică Paul. Felix încă se mai gândește: „Sunt multe lucruri care îmi plac în Danemarca: mediul, infrastructura, faptul că lucrurile funcționează, că oamenii sunt mai relaxați și concentrați pe aspectele pozitive ale vieții, dar poate odată voi reveni în Oradea”.

Distanța nu e o problemă. Paul și Felix lucrează online cu angajații din producție, echipa de vânzări și cu clienții, și se consultă de peste 20 de ori pe zi. Când e neapărată nevoie se întâlnesc personal. „Nu e ca și cum aș fi în capătul lumii. În 2 ore ajung cu avionul din Copenhaga la București, cam cât face și Paul”, râde Felix.

„Am încercat de toate...”

Cei doi prieteni au înființat în vara lui 2016 start-up-ul Octavic, cu nume predestinat. „Mulți, știind că suntem doi asociați, cred că Octavic vine de la Octavian și Victor. De fapt, numele face trimitere la muzică, unde să crești cu o octavă înseamnă să dublezi”, explică Paul. Iar firma lor, astăzi cu 9 angajați și birouri în Oradea și Copenhaga, chiar a avut o creștere „octavică”...

Paul și Felix au avut mai multe încercări în comun. „Am încercat de toate, de la proiectare 3D de proteze dentare, astfel încât să vină perfect pe gingii, până la mentenanță predictivă pentru vapoare, pentru a ști din timp ce piesă și când se va strica”, spune Paul.

Nimic nu a avut însă succesul sistemului digitalizat care transmite în timp real toate datele legate de producție, pe care l-au botezat PET - Production Efficiency Tracker (n.r. – urmăritor al eficienței producției). „Ideea ne-a venit lucrând în producție. Inspectorii de calitate notau pe caiete defectele descoperite, apoi cineva introducea datele într-un Excel, iar până ajungeau la conducere treceau două săptămâni, când era târziu”, povestește Paul.

Totul în timp real!

Felix BlagaPaul și Felix și-au dezvoltat sistemul cu o investiție de 200.000 euro în calculatoare și oameni. Prototipul PET a fost conturat în 2015 și implementat în 2016. „Primul nostru client a fost firma orădeană Plexus, pe urmă am intrat pe zona de farmaceutice, iar astăzi acoperim toate genurile de fabrici, de la cele de pantofi cu utilaje din 1981 la procese complet automatizate pentru producția de medicamente”, explică Felix Blaga (foto). PET este folosit azi în fabricile de medicamente Zentiva, Gedeon Richter și LaborMed, de piese auto precum Eurodies și de materiale de construcții precum Bico Industries.

Pentru controlul complet al producției clientului, angajații Octavic montează pe fiecare utilaj un dispozitiv care, cu un soft dedicat, transmite online toate datele, de la gradul de încărcare a mașinii față de cel normat la opririle cauzate de avarii. „Știi în orice clipă câte piese mai ai de executat din comandă și faptul că timpii morți se datorează, să zicem, în proporție de 5% lipsei de oameni, 10% întârzierii materialelor, 10% rebuturilor, 20% pentru că se lucrează sub viteza normată a mașinii și altele”, spune inginerul. Informațiile sunt transmise automat responsabilului de producție pe laptop sau telefonul mobil, iar dacă acesta nu răspunde, conducerii.

Economii de timp, material și bani...

Fabricile cu sistem PET economisesc timp, materiale și bani. „În doar 9 luni poți să îți crești eficiența cu 8%, ceea ce este mult. Îți îmbunătățești timpul de reacție al celor de la mentenanță, ai o imagine clară a problemelor pentru a te putea concentra pe cele cu impact mare și îți poți planifica producția astfel încât să ai cel mai bun grad de încărcare pe utilaje”, explică Felix.

Implementarea sistemului poate dura de la săptămâni la luni, în funcție de gradul de implicare a beneficiarului, dar mai ales a angajaților acestuia, parte din ei nemulțumiți de accelerarea ritmului de lucru. Costurile investiției, care variază între 2.000 și 7.000 euro pe linia de producție, plus un abonament lunar, depind de complexitatea sistemului, dar se amortizează din creșterea productivității. În plus, clientul își poate genera oricând din sistem rapoartele de care are nevoie, beneficiază de consultanță, de garanția componentelor și de update-uri periodice. Pentru a produce mai mult și mai bine...

„Eficiența va fi norma”

Octavic a intrat pe profit în 2018, în al doilea an de la înființare, pentru a ajunge astăzi la o cifră de afaceri de sute de mii de euro, în creștere cu circa 25% pe an. „Tot mai mulți manageri adoptă PET pentru a face față concurenței”, spune Paul. În România, piața celor 2.000 de companii de producție este în curs de maturizare, dar potențialul oferit de spațiul european este uriaș. „În câțiva ani, acest mod de lucru nu va mai fi o excepție, ci norma”, anticipează Felix.

Cei doi asociați iau în calcul extinderea în Danemarca, România și în una din țările vecine și și-ar dori să atragă o investiție de 600.000 euro pentru a accelera ritmul de dezvoltare. „Un investitor ne-ar putea ajuta să maturizăm mai repede produsul, cu funcționalități inteligente care să ofere sugestii, să aibă capacitatea să se adapteze și altele. Dar nu ținem cu orice preț...”, spune inginerul.

În fond, firma celor doi orădeni s-a dezvoltat „octavic” chiar și în absența unui investitor, evoluând pas cu pas. La fel ca fabricile pentru care oferă servicii...


FINANȚĂRI
Se poate și-n Oradea!

În 4 ani de la înființare, Octavic a reușit să atragă premii și granturi în valoare de peste 140.000 euro în domeniul cercetării și inovării. Spre exemplu, anul trecut a câștigat un grant de 60.000 euro printr-un proiect Horizon 2020 al UE, în parteneriat cu două universități tehnice din Danemarca și Suedia, pentru îmbunătățirea algoritmului de planificare a producției, și derulează un proiect legat de mentenanța predictivă care implică estimări ale apariției unor defecțiuni ale utilajelor.

În paralel, firma pregătește alte două proiecte pentru care vrea să atragă finanțare europeană. „Nu este niciun impediment că funcționăm în Oradea, avem o relație bună cu Universitatea de aici, iar faptul că avem parteneriat în Danemarca ne ajută foarte mult”, spune Paul Harfaș.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
.
Cu tot respectul pentru munca depusa dar sistemele de genul se folosesc in United Kingdom de foarte multi ani de zile (personal de 7 ani am muncit cu asa ceva - live data in productie ca si production manager ) - iar daca datele din traditionalul traker nu pot fi updatate la sfarsitul fiecarui shift - sa arate in real-time unde se afla productia , arata lenesia managerilor sau sefilor de echipa care ar avea rolul sa introduca datele ... Asa ca domnilor stati linistit nu sa inventat apa calda ... Respect pentru initiativa dar nu imi place reclama falsa .
Postat 01 August 2021, 23:34 de Coatings4Life
Munca.
Si astia doi mult au lucrat in viata lor.......
Postat 01 August 2021, 16:10 de Citizen
Nota explicativa
Ca in orice poveste, si in acest caz vorbim de persoane care au acordat un suport incontestabil in acest proiect. Multumim in special lui M. pentru contributia lui, de a initia acesti baieti in business. Pentru echipa noastra esti un model de coleg! Trebuia sa facem remarca, meritele mereu trebuie acordate celor carora li se cuvin. Macar prin aceasta nota explicativa…:)
Postat 01 August 2021, 14:49 de Colegul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2188 RON
  • 1 EUR = 4.9495 RON
  • 1 HUF = 0.0139 RON