URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Octombrie 2012, 07:36

Fabrica de artă: Studenţii de la Arte îşi fac firmă care va produce materiale publicitare

Fabrica de artă: Studenţii de la Arte îşi fac firmă care va produce materiale publicitare ÎNTRE APARATURĂ ŞI SIMEZE. Pentru început, la firma Facultăţii de Arte se vor vinde materiale publicitare realizate la comandă, dar pe viitor se vor comercializa chiar şi lucrările de artă ale studenţilor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Înainte de a fi aruncaţi de pe băncile facultăţii în "lumea mare", unde trebuie să dea piept cu rânduielile reci ale societăţii de consum şi să-şi găsească un loc de muncă, studenţii Facultăţii de Arte din Oradea vor primi o mână de ajutor.

Ei vor putea lucra la firma pe care o înfiinţează facultatea, Student Art Factory, societate ce îşi propune să realizeze tipărituri publicitare ori mici obiecte de design interior. Studenţii vor putea, astfel, să câştige bani atât din salarii, ca angajaţi, cât şi din onorarii, rărind numărul artiştilor nevoiţi, din sărăcie, să presteze munci străine pregătirii lor...

Comasare cu deficit

Legea Educaţiei Naţionale permite oricărei facultăţi să îşi înfiinţeze o societate comercială, prin care să presteze servicii şi, astfel, să-şi facă bani. Condiţia impusă de lege este ca firma să contribuie într-adevăr la creşterea performanţelor instituţiei şi să nu influenţeze negativ activităţile didactice ori de cercetare. Universitatea din Oradea are, de altfel, din 2011, o societate comercială prin care administrează clinica de stomatologie a Facultăţii de Medicină şi Farmacie.

22 Agneta Marcu.jpgAcum şi Facultatea de Arte vrea să facă pasul. Motivul? În urmă cu un an, fostele facultăţi de Muzică şi Arte Vizuale s-au unit într-una singură şi, deşi Muzica stătea financiar binişor, noua facultate e una săracă, întrucât Artele Vizuale aveau deficit financiar. "Când am devenit decan, am vrut să văd ce am preluat la Arte. Aşa am aflat că secţia are aparate de printat de tot felul, care nu sunt folosite la capacitate", spune decanul Agneta Marcu (foto).

Aparatură degeaba

Departamentul de Arte Vizuale are diferite imprimante, aparate de multiplicare, ba chiar şi un plotter 3D, adică un aparat ce realizează tipărituri de dimensiuni mari, inclusiv în format tridimensional. Toate au fost achiziţionate pe vremea guvernării Călin Popescu Tăriceanu, când universităţile româneşti au primit bani mai mulţi pentru dotări materiale. "Însă unele aparate stau chiar nefolosite...", zice Marcu, dând ca exemplu chiar plotter-ul, cea mai valoroasă sculă, căreia îi lipseşte o piesă pe care nimeni din facultate nu s-a sinchisit să o cumpere, ca să-l pună în funcţiune.

Aşa a luat decăniţa decizia să înfiinţeze o firmă a facultăţii, botezată Student Art Factory, care să producă materiale publicitare, afişe, pliante, cărţi de vizită, dar chiar şi tricouri, steguleţe sau alte mici obiecte de design interior.

22 Raducu Serbanescu.jpgAngajaţi part-time

În prezent, facultatea lucrează la actele privind înfiinţarea societăţii, în care Universitatea va avea 95% din acţiuni iar fostul reprezentant al studenţilor orădeni, Răducu Şerbănescu (foto), 5%. "Universitatea mai e unic acţionar într-o firmă, cea de la Medicină, iar legea interzice să fie unic acţionar în două societăţi", explică Marcu. Şerbănescu va fi şi administratorul noii firme.

La Student Art Factory vor lucra cadre didactice, dar mai cu seamă studenţi. "Part-time, vom oferi loc de muncă pentru studenţii noştri de la Arte, dar şi pentru cei de la Calculatoare ori Ştiinţe Economice". Marcu îşi doreşte să poată angaja cât de mulţi studenţi, ca aceştia să profeseze în domeniul lor încă din facultate. "E trist că avem studenţi artişi care fac pe chelnerii şi barmanii fiindcă au nevoie de bani", spune decăniţa. Tot din banii pe care îi va produce firma facultăţii, profesoara speră să le poată asigura studenţilor artişti materialele necesare.

Doar la comandă

După calculele întemeietorilor, firma facultăţii va deveni profitabilă la un an de la înfiinţare. Asta pentru că, deşi are dotările necesare, firma "consumă" bani pentru înfiinţare, bani pe care facultatea i-a împrumutat de la Departamentul pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului Didactic.

"Pentru început, vom lucra doar pe bază de comandă, pentru că nu ne vom permite să achiţionăm materialele şi să stăm cu marfa pe stoc", zice şi Şerbănescu. Pe viitor, însă, conducerea facultăţii ia în calcul şi ca firma să vândă obiectele de artă făcute de studenţi, asigurându-le astfel prima piaţă de desfacere. Într-o societate care, lovită de criză, numai de artişti nu mai vrea să audă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
bravo anka!
cutremuratoare si pertinente observatii!
Postat 19 Octombrie 2012, 21:33 de uih
la ce taxe sunt !!!
habar au ce i asteapta asta daca pilele vor maslui faptele penale:))))) sapga a+mita !! sunt sute de firme care au lideri infractori si cu studii , specializari ce va face sa credeti ca ei nu pot fi posibili infractori ? o firma inseamna sa cresti un copil :)))) sa raspunzi de el nu sa te joci cu el :)))).Din pacate pentru noi o barfa valoreaza mai mult decat o realitate cutremuratoare nu orice munca inseamna ca esti CINSTIT :))) incerci sa fi cinstit dar nu toti reusesc.
Postat 19 Octombrie 2012, 09:47 de ma faceti sa rad
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON