URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Iunie 2011, 17:44

Experţi europeni: Administraţia locală trebuie să protejeze şi să valorifice patrimoniul arhitectural al Oradiei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La finele săptămânii trecute, zeci de experţi şi reprezentanţi ai entităţilor cu competenţe în domeniul patrimoniului cultural din România şi din statele Uniunii Europene, inclusiv din partea UNESCO şi ICOMOS (Consiliul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor) au participat la Oradea la conferinţa internaţională "Patrimoniu urban, diversitate culturală şi dezvoltare durabilă".

Printre altele, experţii au dezbătut strategiile de cunoaştere, conservare şi punere în valoare a patrimoniului arhitectural orădean.

Convinşi că patrimoniul arhitectural al Oradiei este un reper al istoriei şi apreciind contribuţia oraşului de pe Crişul Repede la arhitectura europeană, experţii au fost încântaţi de faptul că nici războaiele din secolul XX, nici reconstrucţia postbelică şi nici urbanismul n-a distrus patrimoniul Oradiei.

"Spre satisfacţia experţilor prezenţi, atât structura urbanistică a centrului istoric, cât şi silueta acestuia sunt în mare măsură autentice şi au o bună integritate", se arată într-un comunicat post-eveniment al Primăriei. Potrivit specialiştilor, aceste calităţi trebuie apărate şi valorizate.

Astfel, specialiştii au concluzionat că e necesar un angajament al administraţiei locale în favoarea protejării patrimoniului arhitectural al Oradiei şi a punerii sale în valoare ca un element fundamental al dezvoltării socio-economice a oraşului. Patrimoniul urban trebuie să fie în centrul dezvoltării durabile. Pentru asta, trebuie stabilite clar valorile posibil universale ale oraşului, astfel încât atenţia maximă să se acorde acestora.

Specialiştii cred că nu mai este timp de pierdut, astfel că administraţia locală ar trebui să-şi stabilească obiectivele şi termenele cât mai repede cu putinţă.

Organizată de Primăria Oradea, Ordinul Arhitecţilor Bihor, ICOMOS România şi Asociaţia Synton, conferinţa a avut ca scop definirea bazelor unei abordări profesioniste pentru protejarea eficace şi punerea în valoare socio-economică a patrimoniului cultural multietnic şi multiconfesional al Oradiei.

În cadrul conferinţei, specialiştii au mai prezentat lucrări pe temele Identificarea şi recunoaşterea patrimoniului cultural în contexte urbane multiculturale, Protecţia şi gestiunea patrimoniului urban, Diversitatea culturală şi arhitectura modernă în Europa Centrala şi de Est.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
sa ne lase
sa-i dea Ghilea in judecata daca se mai baga in seama expertii astia!
Postat 17 Iunie 2011, 15:15 de pilif
trist afara
tokes a spus ca udmr a tradat interesele maghiarimii.
Postat 16 Iunie 2011, 20:51 de neapisti distrusu
ihi
stiu eu intodeauna e la fel. soarele straluceste. ploaia cade intruna.
Postat 16 Iunie 2011, 19:50 de neapisti distrusu
Normal
sunt bijuteriile Oradiei chiar daca au proprietari in mod normal trebuiau recuperate si facute doar BIROURI sau saloane de expozitie dar ce sa i faci e GREUUUU, foarte greu! Pentru unii:))
Postat 16 Iunie 2011, 19:27 de anca
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON