URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Mai 2022, 13:24

Evreii deportaţi din Oradea, comemoraţi miercuri, la Marşul Memoriei

Evreii deportaţi din Oradea, comemoraţi miercuri, la Marşul Memoriei (Foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru a marca cei 78 de ani de la deportarea evreilor orădeni în lagărele naziste, miercuri, de la ora 14, Muzeul Țării Crișurilor organizează Marșul Memoriei, care va începe de la Memorialul Deportaților, de lângă Sinagoga Ortodoxă din Oradea.

Evenimentul este organizat de MȚC împreună cu Comunitatea Evreilor din Oradea, Consiliul Judeţean Bihor, Primăria Oradea şi Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Bihor.

Participanţii vor parcurge traseul: Memorialul Deportaţilor (strada Mihai Viteazul nr. 6) - Strada Evreilor Deportaţi - Parcul Nicolae Bălcescu - Memorialul Eva Heyman.

"În urmă cu 78 de ani evreii orădeni au fost închişi în ghetou. Plasarea evreilor în ghetou a început la 3 mai 1944. Acest proces s-a încheiat pe 9 mai 1944. Ghetoul a fost instalat în cartierul evreiesc, având drept centru Sinagoga Ortodoxă. Regulamentul de ordine interioară era drastic: «Ghetoul este păzit de jandarmi. Cei ce încearcă să părăsească fără permisiune, în loc interzis sau fără să fie însoţiţi de jandarmi, vor fi împuşcaţi de jandarmi. Legătura cu lumea exterioară este complet întreruptă. ... Fiecare poate locui numai în casa şi camera ce i-a fost repartizată. ... În ghetou trebuie să fie linişte şi în timpul zilei. Sunt interzise strigătele, zgomotul, cântatul, certurile. Între deşteptare şi stingere ghetoul trebuie să fie pustiu şi mut. ... Cine nu respectă ordinele va fi trimis în lagăr de pedeapsă ..»", au transmis organizatorii printr-un comunicat.

Deportarea evreilor orădeni a început pe 25 mai 1944. Aceştia au fost adunaţi în parcul Rhėdey (actual parc Nicolae Bălcescu), iar de acolo, zilnic, câte 2.500 - 3.000 de evrei erau transportați, cu trenuri, în vagoane de animale, în condiții umilitoare, spre lagărele de concentrare.

"Datele deportării din Oradea au fost: 23 mai 1944 (3.110 persoane), 25 mai 1944 (3.148 persoane), 28 mai 1944 (3.227 persoane), 29 mai 1944 (3.166 persoane), 30 mai 1944 (3.187 persoane), 31 mai 1944 (3.073 persoane), 1 iunie 1944 (3.059 persoane), 3 iunie 1944 (2.972 persoane), 5 iunie 1944 (2.527 persoane). Un ultim tren cu evrei din Oradea a trecut prin gara din Košice la 27 iunie 1944 (2.819 persoane)", se mai arată în comunicat.

Printre evreii deportați atunci s-a numărat și micuța Eva Heyman, căreia i s-a ridicat și o statuie în Parcul Bălcescu (foto principală), adolescenta de 13 ani, care a ținut un jurnal în ghetoul din Oradea. Jurnalul său a fost publicat ulterior de mama sa.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
?!
Avem noi baiurile noastre, nu trebuie sa ne .... grija de ce au facut altii! Ce administratie era in Oradea in mai '44? Ungureasca! Cu toate astea n-am auzit o vorba de regret din partea lui orban viktor! Nici pe Kati n-am vazut-o depunand o coroana de flori la vreun monument (e plina Romania de ele!) ridicat in memoria victimelor ungurilor: evrei, romani, etc. Dar pozandu-se langa o borna de hotar vopsita in rosu, alb, verde, am vazut-o! Ok, muntele se numeste Piatra Secuiului. P.S. Se afla in judetul Alba. Muntele. Si piatra. Kati.... cum a venit, asa s-a dus!
Postat 25 Mai 2022, 08:44 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON