URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Evenimente Oradea

Havasi Symphonic Concert Show: Cel mai spectaculos concert de pian din lume ajunge la Oradea (VIDEO)
Evenimente Oradea
După concerte de succes în Bucureşti şi Budapesta, Havasi îşi face debutul în aer liber cu cel mai nou concert simfonic al său, la Oradea, în 21 august de la ora 20.30. Este o ocazie specială de a vedea cel mai spectaculos show de pian din lume, pentru prima dată în aer liber, în inima oraşului Oradea, într-un decor Art Nouveau unic în România.
26 Iulie 2019, 14:17
'Poezia e în Cetate'. Orădenii sunt aşteptaţi la prima ediţie a Citadel Delivery. Află programul!
Timp liber
La finalul săptămânii viitoare, curtea Palatului Princiar din Cetate va găzdui în premieră evenimentul Citadel Delivery, care va cuprinde mai multe momente culturale şi de artă, accentul fiind pus pe implicarea participanţilor în dezbateri dar şi la sesiunile de recitare de poezie de tip "slam poetry". 
16 Iulie 2019, 18:31
#ExperienceRomania: 42 dintre cei mai tari influenceri din lume au venit să promoveze Oradea
Evenimente Oradea
Cel mai mare proiect de promovare a turismului românesc a ajuns la Oradea. 42 dintre cei mai reputați influenceri din lume au ajuns la Oradea, în cadrul proiectului #ExperienceRomania, anunță APTOR.
Festival... din alte timpuri: Cea mai bogată şi spectaculoasă ediţie a Festivalului Medieval ajunge în Cetatea Oradea
Timp liber
Cea mai bogată şi spectaculoasă ediţie a Festivalului Medieval din Oradea se va desfăşura la finalul săptămânii în Cetate. La Oradea vor veni peste 600 de luptători, arcaşi şi domniţe, se vor ţine demonstraţii de lupte crâncene şi turniruri „full contact”, programul fiind completat cu concerte date de Cristi Minculescu, Dan Bittman, Nicu Alifantis şi Subcarpaţi.
04 Iulie 2019, 14:38
Vezi programul Festivalului Medieval de la Oradea!
Evenimente Oradea
Festivalul Medieval se va desfăşura în perioada 4-7 iulie în Cetatea Oradea şi propune o călătorie istorică în epoca medievală, cuprinzând activităţi precum ateliere meşteşugăreşti, demonstraţii de luptă - inclusiv turniruri "full contact", muzică şi dansuri specifice acelei ere, jonglerii cu foc, spectacole de iluzionism şi dresură de animale de pradă. 
02 Iulie 2019, 19:01
Cel mai bogat festival medieval de până acum, la Oradea: 600 de luptători şi domniţe, turniruri 'full contact', Cristi Minculescu, Dan Bittman şi Subcarpaţi (FOTO)
Timp liber
Orădenii sunt invitaţi la finalul săptămânii viitoare să viziteze Cetatea, căci vor avea ce să admire. Ediţia 2019 a Festivalului Medieval va fi cea mai bogată şi spectaculoasă de până acum, adunând la Oradea peste 600 de luptători, cavaleri, arcaşi, călăreţi şi domniţe, inclusiv din trupe recunoscute pe plan european. O parte dintre aceştia vor participa la turniruri "full contact", adică în care adversarii chiar se atacă, astfel de evenimente având loc pentru prima oară în România. Şi oferta muzicală a festivalului este interesantă, căci orădenilor le vor cânta Cristi Minculescu, Dan Bittman, Nicu Alifantis şi Subcarpaţi.
27 Iunie 2019, 14:40
The Color Run se întoarce în Oradea: Se anunță o cursă plină de culoare, sâmbătă, în centrul orașului
Evenimente Oradea
Cursa The Color Run revine în Oradea, de data aceasta cu un nou concept numit „Love Tour”. Evenimentul va avea loc sâmbătă în Piața Unirii, urmând ca alergătorii să parcurgă un traseu de 5 kilometri. La fiecare kilometru, aceștia vor fi „scăldați” în vopsele colorate şi valuri de spumă. Cursa nu este una cronometrată, ci are ca scop voia bună a participanților.
21 Iunie 2019, 14:31
European Music Open s-a încheiat cu o gală de operă cu solişti din Viena, care l-au convins pe tenorul orădean Alexandru Badea să cânte alături de ei (FOTO)
Evenimente Oradea
Ultimul spectacol din cadrul European Music Open, care a avut loc duminică seara, la Teatrul Regina Maria a scos din case circa 500 de orădeni. Filarmonica de Tineret din Viena și soliștii Operei de Stat din Viena au fost cei care i-au încântat pe orădeni cu arii celebre și l-au convins pe directorul artistic al festivalului, tenorul orădean Alexandru Badea, să cânte alături de ei.
17 Iunie 2019, 09:01
Oradea a primit trofeul 'Mărul de Aur' din partea Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism (FOTO) 
Evenimente Oradea
Preşedintele Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism, Tijani Haddad, i-a înmânat, sâmbătă, la Cetate, trofeul "Mărul de Aur" directorului Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune, Mihai Jurca, pentru atractivitatea turistică a Oradiei, devenită o destinaţie de city break pentru români şi nu numai.
Concert Berti Barbera şi Nicu Patoi, sâmbătă, înaintea proiecţiilor pe clădirile din Piaţa Unirii
Evenimente Oradea
Pentru a preţui patrimoniul Art Nouveau, perioada şi persoanele care au contribuit decisiv la construirea realităţii de care ne bucurăm noi azi, în data de 15 iunie începând cu orele 20:30, Visit Oradea va organiza în Piaţa Unirii un concert de blues cu Berti Barbera şi Nicu Patoi, în preambulul proiecţiilor dedicate Zilei Mondiale Art Nouveau. 
13 Iunie 2019, 16:39
Festivalul Medieval Oradea: Se caută producători, comercianţi şi meşteri populari pentru 4 zile de festival nemaivăzut (FOTO)
Evenimente Oradea
În 4-7 iulie, Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune (Visit Oradea), cu sprijinul Primăriei Oradea, al Asociației Deus Vult și al Muzeului orașului Oradea, organizează o nouă ediție a Festivalului Medieval Oradea.
13 Iunie 2019, 11:51
European Music Open a debutat cu o gală de dans modern, în coregrafia lui Edward Clug, un şteian care conduce Baletul din Maribor (VIDEO)
Timp liber
Sala Mare a Teatrului Regina Maria s-a umplut marţi seara de sute de curioşi veniţi să vadă gala de dans modern programată în debutul festivalului anual European Music Open. Spectacolul a fost adus de Baletul Maribor, condus de directorul artistic Edward Clug, coregraf de renume mondial, născut şi crescut în Ştei. Pe scena din Oradea, acesta a spus că este onorat de invitaţie şi că este fascinat de transformarea oraşului.
11 Iunie 2019, 23:32
Oradea primeşte trofeul 'Mărul de Aur' pentru turism
Evenimente Oradea
Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism, FIJET, va decerna oraşului Oradea trofeul "Mărul de Aur". Principalul motiv pentru care Oradea a fost propusă pentru a se alătura galeriei de destinaţii din întreaga lume, premiate cu Mărul de Aur, este atractivitatea sa turistică.
11 Iunie 2019, 16:59
Ploaie de dulciuri și zâmbete, în prima zi a Festivalului Copiilor. Află programul de sâmbătă şi duminică (FOTO)
Evenimente Oradea
Mii de dulciuri au căzut dintr-o pinata colorată, vineri, spre bucuria celor mici, în prima zi a Festivalului Copiilor, organizat şi anul acesta în Cetate. Micuţilor li s-au mai pregătit bazine gonflabile, vizita unor bufonii regali, scenete de teatru, ateliere și spectacole de magie.
31 Mai 2019, 20:10
Festivalul fanteziei: Festivalul Copiilor aduce anul acesta în Cetate bufoni regali, bazine gonflabile, o pinata imensă şi spectacole de magie (FOTO)
Evenimente Oradea
Cel mai spectaculos festival pentru copii din Oradea va avea loc şi anul acesta în perioada 31 mai - 2 iunie în fortăreaţa oraşului, care va fi colorată cu jocuri, tobogane şi personaje interesante. În această ediţie, micuţii se vor întâlni din nou cu Bufonii Regali, care vor aduce cu ei nişte prieteni, numiţi Norişorii Plutitori. De asemenea, organizatorii le-au pregătit şi o pinata uriaşă şi colorată umplută cu dulciuri.
28 Mai 2019, 15:32
7 lucruri pe care poţi să le faci anul acesta la Street FOOD Festival Oradea (VIDEO)
Evenimente Oradea
Street FOOD Festival, festivalul care a adus aromele interesante şi preparatele apetisante aproape de gurmanzi şi pofticioşi a început încă de ieri în Cetatea Oradea. Anul acesta Street FOOD Festival Oradea va fi o ediţie foarte specială, cu multe surprize din partea organizatorilor, aşa că vrem să te ajutăm să fii mai informat odată ce ajungi acolo şi să îţi spunem 7 lucruri pe care poţi să le faci după ce ajunge în Cetatea Oradea.
18 Mai 2019, 15:21
Street Food Festival a adus delicii, muzică şi filme în Cetatea Oradea (FOTO / VIDEO)
Evenimente Oradea
Ediţia a treia a festivalului dedicat mâncărurilor "de stradă" a început, vineri, în Cetatea Oradea, ale cărei curţi s-au umplut de curioşi şi pofticioşi. Din prima seară, la câteva dintre food truck-urile care au poposit în fortăreaţă s-au format cozi serioase. Tot din prima seară, orădenii au avut parte de muzică, inclusiv un concert al formaţiei The Mono Jacks, tot mai populară între amatorii de rock alternativ.
17 Mai 2019, 23:50
S-au pus în vânzare biletele pentru festivalul European Music Open de la Oradea
Evenimente Oradea
Nume sonore ale artei şi culturii româneşti şi internaţionale îşi dau întâlnire la Oradea cu ocazia celei de-a IV-a ediţii a festivalului European Music Open. 6 zile de festival, 9 evenimente majore. Dans, pictură, jazz, teatru, muzică de cameră, operă românească în concert, vocal simfonic, colocviu, gală de operă sunt atracţii ale festivalului care va avea loc în perioada 11 – 16 iunie.
16 Mai 2019, 22:01
Street FOOD Oradea, între 17 şi 19 mai: Călătorie culinară senzațională, în Cetatea Oradea
Evenimente Oradea
Street FOOD Festival, festivalul care a adus aromele interesante și preparatele apetisante aproape de gurmanzi și pofticioși, a început sezonul și anul acesta, iar în acest weekend, între 17-19 mai, festivalul ajunge în Cetatea Oradea.
15 Mai 2019, 20:16
Pregătiri pentru Festivalul Copiilor. Se caută producători şi comercianţi de mâncăruri, dulciuri şi jucării
Evenimente Oradea
Cetatea Oradea va găzdui şi în acest an cel mai mare festival pentru copii din zonă – Festivalul Copiilor Oradea, pe parcursul a 3 zile pline de veselie şi culoare. Programul festivalului va include o multitudine de activităţi şi atracţii pentru copii, spectacole de teatru, jocuri şi jonglerii, baloane, ateliere de creaţie, standuri cu dulciuri şi multe alte surprize.
15 Mai 2019, 13:30
Târgul Gaudeamus la Oradea, un succes. Cele mai vândute cărţi au fost cele din seria Harry Potter (FOTO)
Timp liber
Cea de-a şasea ediţie a Târgului Gaudeamus de la Oradea s-a încheiat duminică, iar reprezentanţii editurilor spun că sunt mai mult decât mulţumiţi, deoarece au vândut mai multe cărţi decât în precedenţii ani. Cele mai râvnite volume au fost cele din seria Harry Potter, în timp ce trofeul pentru cea mai bună editură l-a luat grupul editorial Art.
12 Mai 2019, 16:25
Festin în Cetate: Street Food Festival ajunge din nou la Oradea
Bihoreanul tipărit
După jumătatea lunii mai, Cetatea din Oradea va fi din nou invadată, dar nu de cotropitori, ci de arome. Fortăreaţa va găzdui o nouă ediţie, cea de-a treia consecutivă, a Street Food Festival, eveniment cu 40 de food truck-uri, adică bucătării mobile, cu preparate din cele mai diverse, de la burgeri gătiţi după reţete inedite până la mâncare chinezească şi deserturi italieneşti. În plus, festivalul aduce şi mai multe concerte, între invitaţi numărându-se Robin and the Backstabbers, The Mono Jacks şi Lucia.
12 Mai 2019, 09:50
S-a deschis Târgul Gaudeamus: Cu ce cărţi sunt îmbiaţi orădenii (FOTO)
Știri Oradea
Cea de-a șasea ediție a Târgului Gaudeamus de la Oradea s-a deschis oficial, miercuri, după prânz, la eveniment participând, între alţii, președintele Radio România, Georgică Severin și primarul Ilie Bolojan. La târg, orădenii pot găsi beletristică, cărţi istorice, cărţi pentru copii şi adolescenţi, volume cu sfaturi practice şi reţete, precum şi CD-uri şi vinyl-uri. Multe dintre acestea sunt la reducere.
Se deschide Târgul Gaudeamus de la Oradea. Organizatorii anunţă o ediţie bogată
Evenimente Oradea
Ediţia a şasea a Târgului Gaudeamus de la Oradea va debuta, miercuri, în Piaţa Unirii, unde a fost amenajat un pavilion expoziţional mai mare ca în alţi ani, care va găzdui standuri cu cărţi şi muzică întinse pe 550 mp. Vor fi 60 de expozanţi reuniţi în 50 de standuri.
07 Mai 2019, 18:15
Sărbătoarea artelor: European Music Open aduce la Oradea o pleiadă de personalităţi (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Nu vă faceţi planuri de plecare pentru mijloc de iunie! European Music Open aduce la Oradea o pleiadă de personalităţi, de la Marcel Iureş şi Mircea Cărtărescu la pictorul taiwanez Chen Ching Jung şi coregraful de renume mondial Edward Clug, originar din Beiuş.
21 Aprilie 2019, 14:12
S-a deschis Târgul de Paşti, în Cetate: Ouă gigant, iepuraşi, un labirint verde şi multe bunătăţi (FOTO / VIDEO)
Evenimente Oradea
Târgul de Paşti din Oradea a fost deschis, vineri, în curtea Palatului Princiar din Cetate, decorată cu ouă gigant colorate, un labirint verde pentru copii, ateliere de creaţie şi zone de relaxare. De la târg se pot cumpăra brânzeturi, turtă dulce, ciocolată de casă, uleiuri presate la rece, precum şi ouă încondeiate. Nu lipsesc nici căsuţele cu decoraţiuni de Paşte.
19 Aprilie 2019, 22:00
Începe Târgul de Paşti din Oradea. Află surprizele acestei ediţii!
Evenimente Oradea
A mai rămas doar o zi până vom spune "start" ediţiei cu numărul 3 a Târgului de Paşti Oradea. Ne pregătim aşadar să întâmpinăm Sărbătorile Pascale şi invităm toţi orădenii şi turiştii care ne vizitează în această perioadă, să se bucure împreună cu noi de acest eveniment, dedicat întregii familii.
18 Aprilie 2019, 20:40
Noi modificări în programul de 20 aprilie: Concertul Andra va începe la ora 19
Evenimente Oradea
Primăria Oradea a transmis, joi, că s-au făcut noi modificări în programul manifestărilor de Ziua Eliberării Oradiei. Astfel, concertul Andrei din Piaţa Unirii a mai fost mutat o dată, de data aceasta pentru ora 19, în timp ce retragerea cu torţe a fost programată la ora 20.30. Focurile de artificii sunt plănuite pentru ora 21.10.
18 Aprilie 2019, 19:46
Ediţie spectaculoasă a European Music Open, la Oradea: Între invitaţi, muzicieni din Viena, 'Grigorescu' din Taiwan, Marcel Iureş şi un coregraf de renume mondial născut în... Beiuş
Timp liber
Cea de-a patra ediţie a European Music Open se anunţă spectaculoasă. În premieră naţională, pictorul Chen Ching-Jung, prezentat ca fiind un Grigorescu al Taiwan-ului va expune o selecţie de picturi impresionante, iar pe scenele orădene vor urca orchestra Filarmonicii de Tineret din Viena, solişti de operă din capitala Austriei, precum şi compania de balet a Teatrului Naţional din Maribor, condusă de coregraful Edward Clug, născut în Beiuş. Alţi invitaţi de renume sunt Maia Morgenstern, Marcel Iureş şi Mircea Cărtărescu.
09 Aprilie 2019, 15:15
Cetatea Iepuraşului: Ediţia 2019 a Târgului de Paşti din Oradea se anunţă bogată, cu bunătăţi, meşteşuguri şi activităţi „colorate” pentru copii
Bihoreanul tipărit
În perioada 19-29 aprilie, orădenii sunt chemaţi să descopere obiecte şi produse tradiţionale în cadrul unei noi ediţii a Târgului de Paşti, găzduit de curtea Palatului Princiar din fortăreaţa orădeană. Acolo, vizitatorii vor descoperi decoraţiuni inedite, personaje de poveste, Iepuraşul de Paşti, un labirint gigant şi vor învăţa să încondeieze ouă.
08 Aprilie 2019, 20:56
  1  3  5 6 7  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON