URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Mai 2022, 19:41

Eveniment încărcat de emoţie la Muzeul oraşului Oradea. Nu şi-a întâlnit tatăl, dar îi spune povestea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A fost un eveniment încărcat de emoţie, joi seara, la Muzeul oraşului Oradea. Prin poezie, proză şi film a fost spusă povestea lui Toma Arnăuţoiu, fost ofiţer de cavalerie în al Doilea Război Mondial, devenit apoi lider al unui grup de rezistenţă anticomunistă, ce s-a ascuns în munţii Făgăraş. 

Rezistenţa din munţi

Evenimentul a fost organizat la iniţiativa fiicei sale, Ioana-Raluca Voicu-Arnăuţoiu, care a aflat abia la maturitate cine i-au fost părinţii. 

Tatăl ei, Toma Arnăuţoiu, fost ofiţer de cavalerie care a luptat în cel de al Doilea Război Mondial pe frontul de vest (1944-1945), fiind grav rănit în Ungaria, a făcut parte apoi din Regimentul de Gardă Călare al Palatului Regal.

După instaurarea regimului comunist, între 1949-1958 a fost liderul Grupului de rezistenţă de la Nucşoara (jud. Argeş), din sudul Munţilor Făgăraş. Până la urmă, el a fost găsit şi arestat de Securitate, condamnat la moarte şi executat, împreună cu fratele său pe 18 iulie 1959, în închisoarea Jilava. 

Mama Ioanei, Maria Plop, făcea şi ea parte din acelaşi grup de rezistenţă. De altfel, fiica lui Toma Arnăuţoiu s-a născut într-o ascunzătoare, numită "râpele cu brazi", din Munţii Făgăraş. După ce Toma a fost arestat, femeia – care până atunci rezistase 9 ani în ascunzătoare - s-a predat alături de fiica ei, în vârstă de doi ani. Copila i-a fost luată şi dusă la orfelinat, iar femeia condamnată la muncă silnică pe viaţă. Maria Plop s-a stins în 1962 în închisoarea Miercurea Ciuc, fără să cunoască soarta fetiţei sale. 

Aripa din stâncă 

Ioana-Raluca Voicu-Arnăuţoiu a aflat abia după Revoluţie cine i-au fost părinţii. În memoria lor şi a altor persoane din grupul de rezistenţă anticomunistă, Ioana-Raluca Voicu-Arnăuţoiu a iniţiat, în 2021, o serie de evenimente sub denumirea "Centenar Toma Arnăuţoiu (1921-1959)", care a ajuns joi la Oradea. 

La eveniment a fost prezentă Ioana-Raluca Voicu-Arnăuţoiu, precum şi Cristina Chirvasie, scriitoare şi regizoare de teatru, istoricul Gabriel Moisa (decanul Facultăţii de Istorie şi director interimar al Muzeului Ţării Crişurilor), muzeografa Cristina Puşcaş şi alte câteva zeci de curioşi. 

Aceştia au urmărit un film documentar realizat de Cristina Chirvasie despre Toma Arnăuţoiu. 

"Aceşti oameni pe care îi veţi vedea în filmul "Toma Arnăuţoiu, aripa din stâncă" fac parte din istoria poporului român. Este partea din istorie care ne lipseşte, este partea verticală a istoriei, o istorie care se prezintă a fi sinusoidală", a spus, în deschidere, Gabriel Moisa. 

Documentarul poate fi văzut AICI!

Filmul şi recitalul

Documentarul nu spune doar povestea grupului de rezistenţă de la Nucşoara, ci şi subliniază diferite aspecte din viaţa lui Toma Arnăuţoiu, spre exemplu faptul că învăţa bine şi că a studiat limba latină. A fost prezentată o fotografie cu diploma lui de bacalaureat, având doar note de 9 şi 10. 

După difuzarea filmului a urmat un recital de muzică, proză şi poezie din literatura de detenţie, susţinut chiar de Ioana Raluca Voicu-Arnăuţoiu, violonistă apreciată, alături de Cristina Chirvasie (care a recitat). Cei prezenţi au putut simţi cât de emoționate au fost cele două doamne în timpul recitalului. 

În cadrul evenimentului a fost pus spre vânzare al doilea volum din colecţia "Revoluţia Modelelor", intitulat "Omul-Aripă", scris de către Nicolae Margineanu, Ioana Raluca Voicu-Arnăuţoiu, Costion Nicolescu, Raluca Prelipceanu şi Mircea Stanciu, editat de Editura Fundaţiei Culturale Memoria.

Antonia-Alexandra Szabo
studentă

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON