URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Octombrie 2022, 10:32

Evacuare masivă, în miezul nopții, la Roșia Montană: A apărut o fisură în barajul unui lac, oamenii au fost nevoiți să plece din casele lor

Evacuare masivă, în miezul nopții, la Roșia Montană: A apărut o fisură în barajul unui lac, oamenii au fost nevoiți să plece din casele lor sursa foto: Alba24.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A fost alertă în Munții Apuseni, în noaptea de sâmbătă spre duminică, după ce peste 80 de persoane au fost nevoite să își părăsească locuințele.

Autoritățile au stabilit că este necesară evacuarea lor preventivă, pentru că în barajul lacului Tăul Mare a fost găsită o fisură, cu un diametru de un metru și cu forma unui con, scrie site-ul local de știri alba24.ro

Breșa respectivă a fost semnalată de un localnic, în jurul orei 16. Trei ore mai târziu, primarul comunei, Eugen Furdui, a dat alarma prin apel la numărul unic 112. Peste 240 de localnici din avalul lacului au primit mesaje Ro-Alert prin care au fost anunțate de nevoia evacuării, iar reprezentanții autorităților au mers din casă în casă, cu același mesaj.

În urma acestui demers, 70 de persoane s-au autoevacuat la rude în localitățile limitrofe, 14 persoane au fost evavuate cu mijloace și în spații asigurate de catre autoritățile locale (orașele Abrud și Cîmpeni) iar restul persoanelor au refuzat evacuarea, scrie Alba24.ro.

Un expert va evalua situația

În același timp, se lucrează la amenajarea unui drum de acces spre baraj, deoarece în prezent zona nu este accesibilă utilajelor mari.

Potrivit directorului SGA Alba, Vlad Sorin, breșa s-a format prin surparea galeriei de fund, care este din zidărie de piatră, barajul datând de mai bine de 100 de ani.

Duminică dimineață, la Roșia Montană a ajuns și secretarul de stat Raed Arafat, iar acolo a fost chemat și un expert care să stabilească ce e de făcut. 

Breșa are forma unui con și o dimensiune la partea superioară (nivelul coronamentului) de circa 1 mp, potrivit sursei citate, iar autoritățile ar putea lua în calcul două posibile soluții: golirea barajului cu ajutorul unor pompe de capacitate mare, venite din alte județe, sau efectuarea unor lucrări de reparație a prăbușirii.

„Mica breșă care s-a format este în partea din aval a barajului, la circa 10 metri de luciul de apă. Înspre luciul de apă nu apărut nicio fisură. Monitorizăm breșa, aceasta nu a suportat nicio modificare. Monitorizăm de asemenea nivelul lacului, care a scăzut la circa 2 centimetri de când îl monitorizăm. Așteptăm expertul să ne dea o soluție tehnică”, a explicat directorul SGA Alba, Vlad Sorin.

Volumul de apă în baraj este de 270.000 mc.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
MARE LUCRU
Nu e mare lucru , golim si barajul acesta ca Batajul Leșu si il lasam asa ca avem altceva mai important de facut , sa mai construim cateva vile de protocol pentru huzurul sefilor de la ape si treaba e rezolvata
Postat 02 Octombrie 2022, 14:02 de Mare_blue17
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON