URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Septembrie 2015, 08:21

Eurostat: Malta, Cehia și România, cea mai mare creștere economică anuală din Uniunea Europeană

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

România este pe podiumul ţărilor europene cu cea mai mare creştere economică, potrivit biroului european de statistică Eurostat.

Ţara noastră ocupă locul al treilea la avansul Produsului Intern Brut în perioada aprilie-iunie 2015, cu un plus de 3,7% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Cel mai semnificativ avans s-a înregistrat în Malta, mai exact 4,8%, iar Cehia a fost pe locul al doilea, cu 4,4%.

Pentru întregul an, BNR, dar şi mulţi economişti, se aşteaptă la o creştere de aproximativ 4 la sută pentru economia României, în vreme ce experţii Comisiei Europene şi cei ai Fondului Monetar văd un avans sub 3 procente.

Şi nu doar economia noastră e pe un trend ascendent. Toată economia europeană creşte peste aşteptări.

Germania, nucleul tare al Uniunii, a înregistrat exporturi record. Semnale foarte bune vin şi din cele mai neaşteptate zone - Grecia, Spania şi Italia, toate cresc peste aşteptările economiştilor însă rămân şi punctele nevralgice ale continentului. Franţa nu se mai mişcă cu viteza melcului; acum, pur şi simplu stă pe loc.

Şi economia Italiei a crescut peste aşteptări. Grecia a avansat cu 0,9 procente în cel de-al doilea trimestru, chiar când se pune problema intrării în faliment.

În Spania îşi revine şi piaţa imobiliară, a cărei prăbuşire în anii crizei riscă să dărâme economia. Preţurile locuinţelor spaniole au urcat în cel mai rapid ritm înregistrat în ultimii opt ani. Spania a fost nevoită să aplice măsuri de austeritate care acum îşi arată efectele.

Economia europeană pare să fie puţin afectată chiar şi de problemele recente de pe burse asiatice. Germania a făcut faţă turbulenţelor din China, ţara unde îşi vinde mare parte din produse. Exporturile germane au atins în luna iulie cel mai ridicat nivel de la reunificarea din 1991 - 103 miliarde de euro.

Grija că exporturile germane vor fi afectate de încetinirea economică a Chinei nu s-a materializat. Golurile au fost acoperite de cererea europeană şi de cea americană, astfel că este o veste bună pentru economia Europei.

A doua economie a Europei, Franţa, încă are probleme. Producţia stagnează, iar analiştii susţin că guvernul de la Paris trebuie să ia măsuri de reformă pentru a accelera.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Refresh
"A doua economie a Europei, Franţa" are probleme aşa de mari încât din 2014 nu mai este a doua, ci a treia economie a Europei: http://knoema.com/nwnfkne/world-gdp-ranking-2015-data-and-charts Cam aceleaşi cifre sunt date şi de Eurostat cu previziuni similare şi pe anul în curs. Puţină documentare întru actualizarea cunoştinţelor nu strică..
Postat 09 Septembrie 2015, 14:49 de VW_Bora
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON