URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 August 2015, 14:43

Euro-Reciclarea: În timp ce orădenii trebuie să-şi sorteze deşeurile în doar două fracţii, alţi europeni le strâng în patru pubele separate

Euro-Reciclarea: În timp ce orădenii trebuie să-şi sorteze deşeurile în doar două fracţii, alţi europeni le strâng în patru pubele separate CINE-I MAI TARE? Dacă ar auzi că orădenii primesc la domiciliu pubele şi saci gratis, numai să recicleze, locuitorii din Dampierre-sur-le-Doubs, un orăşel de la graniţa Franţei cu Elveţia, ar fi invidioşi. Ei trebuie să-şi ducă singuri reciclabilele la containerele amplasate lângă marile magazine
Euro-Reciclarea: În timp ce orădenii trebuie să-şi sorteze deşeurile în doar două fracţii, alţi europeni le strâng în patru pubele separate REGULI PENTRU TURIŞTI. În Perugia, oraş din centrul Italiei, turiştii sunt îndemnaţi şi ei să colecteze selectiv. În fiecare cameră de hotel sunt două recipiente, uneori chiar din carton reciclat, în care trebuie să pună separat deşeurile menajere de cele ce pot fi revalorificate
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Când se întorc după un sejur prin străinătate, românii nu mai contenesc să-i laude pe occidentali, să povestească întruna cum acolo totul este frumos şi ordonat iar, în schimb, noi suntem rămaşi în urmă. Secretul? Nu e nicio minune, doar că "dincolo", în Vest, toţi respectă regulile, de la mic la mare.

Aşa stau lucrurile şi cu colectarea deşeurilor, şi acesta e motivul pentru care Germania, de pildă, reciclează 60% din ce aruncă, în timp ce în România abia se recuperează, cu indulgenţă, 5%. Spre lauda noastră, Oradea este din acest punct de vedere peste media naţională, reciclând cam 15% din gunoaiele pe care le produc locuitorii oraşului. Procentajul ar putea fi totuşi mult mai mare, mai ales că sistemul local de colectare selectivă, chiar dacă nu la fel de complex, e la fel de eficient ca acela din oraşele vest-europene.

Modelul nemţesc

Fără doar şi poate, tonul reciclării în Europa îl dă Germania, rigurozitatea care caracterizează poporul german reflectându-se şi în felul în care se adună gunoaiele. În Berlin, de exemplu, locuitorii au acasă câte 4 pubele: gri pentru deşeuri menajere, albastră pentru hârtie, maro pentru resturi vegetale şi galbenă pentru PET-uri, doze de aluminiu, cutii de carton şi alte ambalaje.

Mai mult, berlinezii sunt obligaţi să adune sticlele pe culori şi să le ducă singuri la containerele tip clopot amplasate în oraş. Şi acestea sunt în trei culori: maro sunt pentru sticla maro, albe pentru sticla transparentă şi verde pentru sticla de această culoare. În plus, localnicii au la dispoziţie şi centre de reciclare, unde îşi pot duce singuri deşeurile. Avantajul? Plătesc taxe mai mici de salubritate, plata acestui serviciu făcându-se în funcţie de cantitatea de deşeuri produsă.

Reciclare nordică

Şi în nordul Europei se pune mare preţ pe reciclare. În Stavanger, oraş norvegian de dimensiuni similare Oradiei, localnicii au tot patru tipuri de pubele: verde pentru cartoane şi hârtii, maro pentru resturi vegetale, gri pentru gunoi menajer şi roşu pentru deşeuri periculoase sau electrice. PET-urile, sticlele ori dozele de aluminiu trebuie duse de cetăţeni în punctele de colectare din oraş. Şi le duc, pentru că plătesc serviciul în funcţie de cantitatea aruncată, aşa că au interesul să recicleze cât mai mult.

La vecinii lor danezi, regulile sunt similare. În Aarhus, oraş universitar cu mulţi studenţi români, localnicii au câte trei pubele: una pentru resturi menajere, alta pentru PET-uri şi doze, şi una pentru hârtie. "Sticlele se aruncă în containere anume puse pe străzi", povesteşte Ciprian, un orădean care a studiat acolo. Sancţiunile sunt clare: cine nu respectă regulile colectării selective primeşte amendă şi riscă inclusiv să nu i se mai ridice deşeurile!

Colectare cu efort

Reguli la fel de aspre sunt şi în multe oraşe din Belgia şi Franţa. Pentru unii francezi, reciclarea nu e deloc comodă. În Dampierre-sur-le-Doubs, o mică localitate lângă graniţa cu Elveţia, localnicii plătesc 20 euro drept taxă de salubritate, dar nu au parte decât de patru colectări lunare de deşeuri menajere, iar reciclabilele trebuie să le ducă singuri în containerele puse în parcările magazinelor. "Nu ştiu dacă sunt amenzi dacă nu colectezi. Ştiu doar că toată lumea colectează selectiv, li se pare firesc", spune Bogdan, un orădean stabilit acolo.

Mai spre sudul Europei, în oraşul italian Perugia, şi el comparabil cu Oradea, colectarea selectivă e ceva mai relaxată. Ca la noi, se face în două fracţii: deşeuri menajere şi respectiv reciclabile. Majoritatea locuitorilor respectă regula, fără s-o simtă ca pe o constrângere, ci mai degrabă ca pe o dovadă de normalitate. Tot în două fracţii colectează deşeurile şi vecinii din Debreţin dar, la fel ca noi, nici ei nu se prea pot lăuda cu rezultate.

Morala? Orădenii ar putea nu doar să-i admire şi invidieze pe occidentali, ci să demonstreze că şi ei pot trăi ca-n Occident, cu condiţia să înveţe să respecte regulile...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
@antonbara
Perfect punctat. Cei care nu inteleg necesitatea colectarii selective a deseurilor sunt cei pe care Toparceanu i-a descris generic: " "Cand se ia cate-o masura, Lumea-njura Pe agentul sanitar Si-l intreaba fara noima: Ce-ai cu noi, ma? Pentru ce sa dam cu var?…"
Postat 03 August 2015, 15:27 de User anonimizat
E mai simplu decât pare
Noi colectăm deșeurile selectiv acasă și e chiar simplu. Dacă și fiul de 6 ani înțelege asta ca pe ceva normal și o face cred că și ceilalți orădeni o pot face. În loc de 1 pungă de gunoi, avem 2: una pentru reciclabile și una pentru gunoi menajer. Când le duc jos la container însă am parte de surprize... În containerul de reciclate descopăr gunoi menajer împuțit aruncat peste cartoane și PET-uri. Cu dezgust și dezamăgire îmi pun fiecare pungă cu deșeuri la locul ei firesc dar știu că isprava neghiobilor care nu sunt capabili să diferențieze reciclatele de celelalte deșeuri va distruge mare parte din reciclate și va da bătăi de cap reciclatorilor... Să nu mai vorbesc de faptul că ”țiganii” răscolesc sistematic gunoiul și reciclabilele iar mașina de la Poliția Locală era nu o dată parcată la 3-4 metri de ”locul faptei” fără să intervină. Trebuie să ies eu din bloc și să mă cert cu acei nefericiți?
Postat 03 August 2015, 10:21 de antonbara
monopolul face regula
Atata timp cat o singura firma de salubritate are monopol de ani de zile in Oradea pe aceste servicii, oricat de educati si civilizati ar fi fost oradenii, gunoaiele s-au depozitat dupa regulile si in pubelele puse la dispozitie de operator. Acum ca se pot castiga bani din anumite deseuri si ca unii oradeni se adapteaza mai greu, e partea a doua. Prin 2010 cand RER avea deja monopol cu acte in regula si se lauda e singurul operator autorizat sa recicleze hartie pe Oradea, i-am chemat sa ridice gratis cativa paleti cu hartie pentru reciclat (aprox. 2 tone). Pentru ca atunci se faceau bani din fier vechi, au refuzat sa ridice hartia gratis si au pretins taxa ca pentru gunoi menajer... asa ca hai sictir!
Postat 03 August 2015, 09:59 de User anonimizat
Naturlichul oradean
Da' in Elvetia etc. exista okosag?
Postat 02 August 2015, 15:15 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON