URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Iulie 2021, 16:35

Este oficial: Varianta Delta a coronavirusului a devenit dominantă în Europa

Este oficial: Varianta Delta a coronavirusului a devenit dominantă în Europa (foto: Reuters)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Centrul European pentru Prevenirea şi Combaterea Bolilor (ECDC) a anunţat luni că varianta Delta a virusului SARS-CoV-2 a devenit tulpina dominantă în majoritatea Europei, relatează Hotnews.ro.

Datele raportate către filiala europeană a OMS şi ECDC arată că, între 28 iunie şi 11 iulie, varianta Delta a fost dominantă în majoritatea (19) dintre cele 28 de ţări care au raportat suficiente informaţii privind secvenţierea genetică.

În cele 19 ţări, mai arată Hotnews.ro, proporţia mediană a tuturor secvenţierilor genetice au arătat că procentul variantei Delta în cazurile analizate a fost de 68,3%, depăşind anterioara variantă dominantă, cea Alfa, care acum are o pondere de 22,3%.

Specialiştii ECDC subliniază că, ţinând cont de trendurile actuale, varianta Delta va deveni dominantă la nivel global în următoarele luni şi că a fost identificată deja în aproape toate ţările europene. "Suntem departe de a fi scăpat de pericol ce priveşte pandemia şi, din păcate, vedem în numeroase ţări din regiunea noastră o creştere semnificativă a numărului de cazuri asociate de răspândirea variantei Delta foarte transmisibilă a coronavirusului", a declarat Hans Kluge, directorul biroului european al OMS.

Acesta a atras atenţia şi asupra faptului că multe persoane din Europa sunt în continuare nevaccinate. "În pofida eforturilor enorme ale statelor membre de a vaccina persoane din întreaga regiune, milioane de oameni sunt în continuare nevaccinaţi şi, prin urmare, în riscul de a ajunge în spital. Vestea bună este că datele arată clar că vaccinarea în regim complet reduce semnificativ severitatea bolii şi numărul deceselor", a afirmat el. 

Andrea Ammon, directorul ECDC, a afirmat luni că "trebuie să rămânem în continuare vigilenţi şi să ne folosim de bun simţ pentru a preveni răspândirea virusului. Aceasta înseamnă vaccinarea cu schema completă cât mai repede şi respectarea distanţării fizice, spălatului pe mâini, evitarea spaţiilor aglomerate şi purtarea măştii atunci când este necesar".

Reprezentanţii OM şi ECDC îndeamnă din nou la accelerarea campaniilor de vaccinare pentru toate grupurile eligibile şi creşterea numărului de teste efectuate.

"Cazurile confirmate de COVID-19 au crescut în Europa în fiecare săptămână din ultimele 4. Ratele de infecţie au crescut pentru toate grupele de vârstă însă au făcut-o cel mai rapid în rândul persoanelor de 15-24 de ani unde a fost înregistrată o creştere de 5 ori a cazurilor observate în ultima lună", notează comunicatul remis de ECDC.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Povești cu toxiinfecții alimentare, gastrite și enterocolite obișnuite de vară, de la fructe nespălate și apă băută din surse neverificate.
Secretarul de stat Baciu, cea mai atorizată voce din Ministerul Sânătății, a declarat chiar ieri în mod oficial, că simptomele Delta nu confirmă tot timpul existența Covid modificat, că nu se prezintă ca o formă dominantă de fapt și că, atunci când se identifică, apare la 68% dintre cei vaccinați. La nevaccinați doar 32%. Ați priceput, propagandiștilor? Săptămâna trecută au fost, Conferința județeană a PNL Bihor, 700 de participanți într-un spațiu închis, în condițiile în care e voie să se adune maxim 300 de persoane la interior. Au luat amendă organizatorii? V-ați autosesizat cumva? Sunteți jenanți cu propaganda voastră.
Postat 27 Iulie 2021, 11:13 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON