URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Septembrie 2021, 15:00

"Este necesară": Ministrul Cseke Attila spune că vaccinarea cu a treia doză anti-Covid va începe din această toamnă (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul interimar al Sănătăţii, orădeanul Cseke Attila, a declarat că în această toamnă românii se vor putea vaccina cu a treia doză de vaccin anti-Covid. Noua etapă va începe cu medici şi personalul din spitale, urmaţi de românii aflaţi la vârsta a treia sau care au afecţiuni cronice.

Cseke a subliniat la Digi24 că a treia doză de vaccin va asigura o protecţie mai mare împotriva coronavirusului.

"O a treia doză asigură un sistem de protecţie în plus, de care au nevoie cei care lucrează în sistemul medical, pentru că au contact cu pacienţii, respectiv pentru cei care au boli asociate şi persoanele în vârstă. Bineînţeles, se va putea vaccina şi oricine altcineva care doreşte acest lucru. Introducerea celei de-a treia doze este necesară", a declarat ministrul.

Întrebat când anume va începe în România administrarea celei de-a treia doze, Cseke Attila a spus că procesul va începe "din această toamnă".

Pe de altă parte, marţi după-amiaza, într-o conferinţă de presă, coordonatorul campaniei de vaccinare în România dr. Valeriu Gheorghiţă a declarat că vaccinarea cu doza a treia ar putea începe chiar de săptămâna viitoare.

"Agenţia Europeană a Medicamentului urmează să se pronunţe pe data de 4 octombrie legat de recomandarea de autorizare a dozei 3. Dar, ţinând cont de transmiterea accelerată a variantei Delta la nivel comunitar, ne propunem să începem chiar de săptămâna viitoare cu doza 3 pentru personalul medical, pentru cei de peste 65 de ani şi cei cu afecţiuni cronice. În această săptămână are loc o întâlnire de lucru unde vor participa experţi şi reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii şi vom decide care va fi strategia pe care o vom urma. Ulterior vor fi extinse aceste recomandări după ce vom avea date de la Agenţia Europeană a Medicamentului" a declarat medicul militar.

Doza 3 se va face la cel puţin 6 luni după încheierea primei scheme de vaccinare, cu un ser de la Pfizer sau Moderna. Românii vor putea primi orice tip de ser din cele două, indiferent de tipul de vaccin administrat anterior, chiar dacă este vorba de AstraZeneca.

Gheorghiţă a precizat că pentru administrarea dozei 3 se doreşte ca programarea să fie făcută prin platforma de vaccinare, care este în curs de optimizare.

În timp ce numărul persoanelor care aleg să se vaccineze împotriva virusului SARS-CoV-2 este tot mai mic, cel al infectărilor creşte alarmant. Marţi, pe teritoriul României un total de 6.789 de români au fost depistaţi cu Covid, dintre care 115 în Bihor.

Şi numărul persoanelor internate în spitalele Covid din România este mare. Din cei 7.884 pacienţi cu Covid internaţi, 990 sunt în stare gravă, în secţiile de Anestezie şi Terapie Intensivă.

La nivel naţional mai sunt doar 19 paturi ATI pentru pacienţii cu Covid-19, notează Spotmedia.ro.

"Avem un plan de rezilienţă, un plan de creştere a numărului de paturi până la 1.518. Aceasta este propunerea spitalelor şi a Direcţiilor de Sănătate Publică. În vârful valului 3 al pandemiei, cel mai mare număr funcţional de paturi la ATI a fost de peste 1.600. De azi, inspectorii sanitari vor fi pe teren şi vor merge în fiecare spital pentru a vedea de câte paturi este nevoie", a spus, marţi, Cseke Attila.

Acesta a mai precizat şi că se aşteaptă ca numărul copiilor care ajung în stare gravă la spital să crească. Luni, dintre cei 7.884 pacienţi cu Covid, 230 erau minori, 20 fiind internaţi la ATI. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Ipocrizie
Doza 3, 4,5 si nu se va termina ,doar bani sa iasa la producatori bine ca sunt prosti se la cumpere!
Postat 21 Septembrie 2021, 21:31 de User anonimizat
Mult succes, Attila.
Etnicii maghiari trebuie să se vaccineze tot la 6 luni. Așa va ajunge UDMR să aibă, la alegerile din 2024, fix 4,99% ca rezultat final electoral.
Postat 21 Septembrie 2021, 20:24 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON