URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 11 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce ne-am face fără Bulgaria? Am fi chiar ultimii din Europa. Acum, că s-au dat rezultatele mirifice de la testele PISA, constatăm cu stupoare că elevii noștri sunt la fel de analfabeți funcționali ca acum 20 de ani, chit că între timp am avut un președinte dascăl, care a lansat jenantul program România Educată.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel cum mă uimește agresivitatea multor atei față de creștini, revărsată de pildă față de cei ortodocși de fiecare dată când calendarul arată câte-o Sfântă Paraschivă - când, culmea, cei dintâi îi acuză pe cei din urmă nu doar de înapoiere, ci și de intoleranță! -, nu înțeleg răutatea celor care „colindă” rechizitorii la adresa tuturor autorităților care „sparg bugetele” decorând artere, piețe și clădiri ori organizând târguri de Crăciun.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
24 Noiembrie 2022, 10:54

Emilia Șercan: Ministrul de Interne, Lucian Bode, a plagiat cel puțin 18,5% din lucrarea de doctorat, nu 2,95%, cât susține Universitatea Babeș-Bolyai

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Jurnalista Emilia Șercan a dezvăluit joi rezultatele analizei pe care a făcut-o asupra lucrării de doctorat a ministrului de Interne, PNL-istul Lucian Bode, și a arătat că cel puțin 18,5% din teză este plagiată.

A fentat soft-ul

Potrivit articolului publicat de Șercan pe site-ul PressOne.ro, Bode „a folosit o combinație de tehnici de camuflare a plagiatului menită să fenteze” softul anti-plagiat prin care a trecut lucrarea susținută în anul 2018: „a tradus cuvânt cu cuvânt din engleză pagini întregi din autori pe care nu i-a citat nici în notele de subsol, nici în bibliografie”, a plagiat prin parafrazare, a plagiat prin metoda „copy-paste” și plagiat de tip „sacrificarea pionului”, care înseamnă că autorul lasă senzația că citează indirect, dar de fapt plagiază cuvânt cu cuvânt.

„În urma analizării întregii lucrări, am descoperit text plagiat în nu mai puțin de 65 dintre cele 194 pagini ale tezei, reprezentând 10.139 cuvinte, ceea ce ridică procentul de conținut plagiat la 18,5%. În plus, Lucian Bode a plagiat, fără nicio trimitere la sursa originală, 6 ilustrații dintr-un total de 58, alte 30 fiind citate incorect. Cele 6 ilustrații plagiate ocupă, la rândul lor, 2,7 pagini”, a scris Emilia Șercan.

În plus, jurnalista mai arată că lucrarea este lipsită și de valoare științifică: „Așa cum a arătat profesorul Cristian Preda într-o analiză a conținutului științific al tezei lui Lucian Bode, lucrarea nu are o ipoteză de lucru, nu are un corpus de cercetare clar și nicio metodologie convingătoare. În plus, nu are o parte de cercetare propriu-zisă”. 

Teză „dosită”

Lucian Bode a absolvit Electromecanica în anul 1998 la Universitatea din Oradea, iar doctoratul l-a făcut la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, sub îndrumarea profesorului Adrian Ivan, de origine orădean și devenit, în 2017, rectorul Academiei SRI. 

Ministrul de Interne a susținut teza intitulată „Securitatea energetică și managementul resurse la începutul secolului XXI. România în context european actual” în anul 2018 și a cerut să nu îi fie publicată pe site-ul unde Ministerul Educației publică toate tezele de doctorat susținute din 2016 încoace. Drept urmare, accesul la teză a fost limitat: lucrarea a putut fi consultată doar pe un calculator fără acces la internet, iar fotografierea a fost explicit interzisă.

O nouă verificare

În urma unei plângeri făcute de USR, Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai a analizat teza lui Bode recent și a ajuns la concluzia că a fost plagiată doar în proporție de 2,95%. 

Acum, rectorul Daniel David spune că se va face o nouă analiză a lucrării. „Au apărut suspiciuni noi în spațiul public, comisia de etică probabil se va autosesiza. Dacă nu se va autosesiza, o să cer eu să analizeze. Dar cred că se vor autosesiza, așa cum am spus”, a declarat David pentru g4media.ro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
doctoratul nu e gluma
O lucrare de doctorat inseamna sacrificiu, mult studiu, timp si efort intelectual dar si pecuniar toate acestea pe parcurs a 3 - 5 ani . Nu poti face multi-tasking ca de exemplu: familie, predat la catedra, lucrat in privat, lucrat la stat, etc, dar si studiu doctoral. Sa nu fim naivi ziua are 24 de ore, dar mai si mancam, mai si dormim, ne mai si odihnim. In rest va las pe dumneavoastra sa ganditi.
Postat 24 Noiembrie 2022, 13:28 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6059 RON
  • 1 EUR = 4.9677 RON
  • 1 HUF = 0.013 RON