URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Noiembrie 2022, 10:54

Emilia Șercan: Ministrul de Interne, Lucian Bode, a plagiat cel puțin 18,5% din lucrarea de doctorat, nu 2,95%, cât susține Universitatea Babeș-Bolyai

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Jurnalista Emilia Șercan a dezvăluit joi rezultatele analizei pe care a făcut-o asupra lucrării de doctorat a ministrului de Interne, PNL-istul Lucian Bode, și a arătat că cel puțin 18,5% din teză este plagiată.

A fentat soft-ul

Potrivit articolului publicat de Șercan pe site-ul PressOne.ro, Bode „a folosit o combinație de tehnici de camuflare a plagiatului menită să fenteze” softul anti-plagiat prin care a trecut lucrarea susținută în anul 2018: „a tradus cuvânt cu cuvânt din engleză pagini întregi din autori pe care nu i-a citat nici în notele de subsol, nici în bibliografie”, a plagiat prin parafrazare, a plagiat prin metoda „copy-paste” și plagiat de tip „sacrificarea pionului”, care înseamnă că autorul lasă senzația că citează indirect, dar de fapt plagiază cuvânt cu cuvânt.

„În urma analizării întregii lucrări, am descoperit text plagiat în nu mai puțin de 65 dintre cele 194 pagini ale tezei, reprezentând 10.139 cuvinte, ceea ce ridică procentul de conținut plagiat la 18,5%. În plus, Lucian Bode a plagiat, fără nicio trimitere la sursa originală, 6 ilustrații dintr-un total de 58, alte 30 fiind citate incorect. Cele 6 ilustrații plagiate ocupă, la rândul lor, 2,7 pagini”, a scris Emilia Șercan.

În plus, jurnalista mai arată că lucrarea este lipsită și de valoare științifică: „Așa cum a arătat profesorul Cristian Preda într-o analiză a conținutului științific al tezei lui Lucian Bode, lucrarea nu are o ipoteză de lucru, nu are un corpus de cercetare clar și nicio metodologie convingătoare. În plus, nu are o parte de cercetare propriu-zisă”. 

Teză „dosită”

Lucian Bode a absolvit Electromecanica în anul 1998 la Universitatea din Oradea, iar doctoratul l-a făcut la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, sub îndrumarea profesorului Adrian Ivan, de origine orădean și devenit, în 2017, rectorul Academiei SRI. 

Ministrul de Interne a susținut teza intitulată „Securitatea energetică și managementul resurse la începutul secolului XXI. România în context european actual” în anul 2018 și a cerut să nu îi fie publicată pe site-ul unde Ministerul Educației publică toate tezele de doctorat susținute din 2016 încoace. Drept urmare, accesul la teză a fost limitat: lucrarea a putut fi consultată doar pe un calculator fără acces la internet, iar fotografierea a fost explicit interzisă.

O nouă verificare

În urma unei plângeri făcute de USR, Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai a analizat teza lui Bode recent și a ajuns la concluzia că a fost plagiată doar în proporție de 2,95%. 

Acum, rectorul Daniel David spune că se va face o nouă analiză a lucrării. „Au apărut suspiciuni noi în spațiul public, comisia de etică probabil se va autosesiza. Dacă nu se va autosesiza, o să cer eu să analizeze. Dar cred că se vor autosesiza, așa cum am spus”, a declarat David pentru g4media.ro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
doctoratul nu e gluma
O lucrare de doctorat inseamna sacrificiu, mult studiu, timp si efort intelectual dar si pecuniar toate acestea pe parcurs a 3 - 5 ani . Nu poti face multi-tasking ca de exemplu: familie, predat la catedra, lucrat in privat, lucrat la stat, etc, dar si studiu doctoral. Sa nu fim naivi ziua are 24 de ore, dar mai si mancam, mai si dormim, ne mai si odihnim. In rest va las pe dumneavoastra sa ganditi.
Postat 24 Noiembrie 2022, 13:28 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON