URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Aprilie 2022, 19:40

Elnök úr, şpaga înapoi! Tribunalul Bihor l-a scăpat de închisoare pe fostul preşedinte CJ, Alexandru Kiss, dar îi confiscă peste 1,1 milioane de euro

Elnök úr, şpaga înapoi! Tribunalul Bihor l-a scăpat de închisoare pe fostul preşedinte CJ, Alexandru Kiss, dar îi confiscă peste 1,1 milioane de euro foto: arhiva
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După 4 luni de deliberări, Tribunalul Bihor a pronunţat, miercuri, verdictul, într-unul dintre cele mai "grele" dosare de corupţie ale DNA Oradea, avându-i ca protagonişti pe fostul preşedinte al CJ Bihor, Alexandru Kiss şi cinci oameni de afaceri, între care şi proprietarul grupului de firme Selina, Beneamin Rus. Toţi împricinaţii au fost achitaţi dar instanţa le-a confiscat toate şpăgile date şi primite, în cazul lui Kiss suma depăşind 1,1 milioane euro.

Concret, potrivit portalului instanţei, fostul preşedinte al CJ Bihor, Alexandru Kiss, a fost achitat pentru acuzaţiile de spălare a banilor, 4 la număr, pe considerentul că faptele nu există, dar şi pentru acuza de abuz în serviciu contra intereselor publice, pentru care a stabilit că fapta nu este prevăzută de legea penală, în timp ce pentru trafic de influență și luare de mită, s-a decis încetarea procesului penal pe motiv de prescriere a răspunderii penale.

Achitări pe bandă

Omul de afaceri Beneamin Rus, patronul grupului de firme Selina, acuzat de două infracţiuni de spălare a banilor, respectiv instigare la abuz în serviciu, a fost achitat pe motiv că faptele nu sunt prevăzute de legea penală.

Bojtor Vilmos Laszlo, afaceristul care a mijlocit şpăgile către Kiss şi partenerul acestuia, patronul Lotus Center, Alexandru Mudura, decedat în timpul procesului, a fost achitat pentru acuzele de spălare a banilor, pe considerentul că fapta nu este prevăzută de legea penală, pentru complicitate la luare de mită s-a decis că fapta nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege. Pentru acuzaţia de trafic de influenţă, instanţa a decis încetarea procesului penal, stabilind că răspunderea penală este prescrisă.

Tot achitaţi au fost şi oamenii de afaceri Miklossy Ferenc senior şi junior (primul proprietar al firmei Keviep, care a construit groapa de deşeuri ecologică a Oradiei, al doilea director la subsidiara din România a acesteia), precum şi Gheorghe Ioan Roatiş, patronul firmei Martex Trans din Oradea, "curea de transmisie" a banilor către tandemul Kiss-Mudura.

Şpăgi confiscate

Pe de altă parte, însă, instanţa a dispus confiscarea de la Alexandru Kiss a şpăgilor încasate, în sumă totală de 1.144.432,63 euro, în timp ce Bojtor va trebui să plătească 903.141,66 euro, reprezentând banii obţinuţi din comiterea faptei de trafic de influenţă.

Fostul preşedinte al CJ Bihor, Alexandru Kiss, va rămâne în continuare cu averea pusă sub sechestru de procurorii DNA, măsură care a fost restrânsă, însă, în limita sumei de 1.144.432,63 euro, în vreme ce pentru Beneamin Rus şi Gheorghe Roatiş, s-a decis revocarea tuturor măsurilor asiguratorii instituite.

Cheltuieli judiciare vor achita, potrivit hotărârii, doar Kiss (15.000 lei) şi Bojtor (10.000 lei), “restul cheltuielilor judiciare rămânân sarcina statului”, se arată în hotărâre.

Hotărârea, pronunţată de judecătoarea Veronica Ioniţă, nu este, încă, definitivă, putând fi atacată, cu apel, care se va judeca la Curtea de Apel Oradea.

Afacerile lui Elnök úr

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris de-a lungul timpului, procesul vizează unul dintre dosarele "grele" ale DNA Oradea. În esenţă, potrivit rechizitoriului, în perioada 2002 - 2003 Alexandru Kiss (fost președinte al CJ Bihor și al UDMR Bihor) şi amicul său Alexandru Mudura (fostul patron al Lotus Center, decedat în 2014) ar fi primit 300.000 euro de la Miklossy Ferenc (patronul firmei ungare Keviep) pentru a aranja ca Primăria Oradea să-i atribuie contractul de construire a haldei ecologice a oraşului.

În 2003-2004, cei doi s-ar fi ales şi cu 100.000 euro de la omul de afaceri Beniamin Rus în schimbul unor contracte pentru lucrări de apă-canalizare în 9 comune, pentru deszăpeziri şi modernizarea DJ 709A Pocola-Şoimi, iar în 2005-2006 patronul grupului Selina le-a dat alţi 700.000 euro pentru a cumpăra sub preţ terenurile fostelor unităţi militare din Calea Aradului şi din strada Universităţii, pe care ulterior a construit cartierul Luceafărul.

De asemenea, Mudura şi Kiss ar fi primit 3,21 milioane euro între anii 2002-2008 fiindcă ar fi impus directorului CET, Dragoş Gligor, aprovizionarea cu cărbune din Ungaria prin firmele lui Gheorghe Roatiş (patronul firmei Martex din Oradea) şi Bojtor Vilmos (cetățean ungar care controla mai multe firme offshore). Concret, Keviep şi Selina negociau achiziţii de utilaje la un anumit preţ, dar le "plimbau" prin firmele offshore pentru ca în final să intre în posesia lor la preţuri umflate artificial. Bojtor retrăgea din conturi diferenţele rezultate şi, după ce îşi reţinea propriile comisioane (3-4%), le remitea lui Mudura şi lui Kiss, în Oradea şi în Budapesta, fapt pe care, de altfel, acesta avea să-l recunoască în faţa judecătorului.

Cei doi ar fi primit astfel peste 4,3 milioane euro, păgubind serios bugetele publice, numai în afacerea Luceafărul CJ Bihor pierzând 6,12 milioane euro fiindcă a vândut Selinei - cu caiete de sarcini la a căror redactare ar fi contribuit însuşi patronul Rus - doar amprentele de sub viitoarele blocuri pe care firma urma să le construiască, nu şi restul parcelelor, rămase fără valoare şi folosite doar pentru alei şi parcări.

Condamnare şi reluare, 

Procesul a început la Tribunalul Bihor unde, în 2018, Kiss a fost condamnat la 8 ani de detenţie, Bojtor a încasat 6 ani de închisoare, iar Beneamin Rus a primit o pedeapsă de 4 ani de detenţie. Pentru fostul proprietar al Lotus Center, Alexander Mudura, instanţa a decis încetarea procesului, pe motiv de deces, în timp ce Miklossy Ferenc senior şi junior şi Gheorghe Roatiş au scăpat pe motive de prescriere. 

Pe lângă pedepse, instanța a stabilit atunci şi confiscarea de la toți inculpații a şpăgilor plătite şi primite, în sumă de 10,5 milioane euro, banii constituind obiect al infracțiunilor de spălare de bani, abuz în serviciu, respectiv luare de mită.

La finalul aceluiași an, 2018, Curtea de Apel Oradea a casat însă sentința Tribunalului, invocând nerespectarea dreptului la apărare a doi dintre inculpați, Beniamin Rus  și Bojtor Vilmos, şi a dispus rejudecarea cauzei la Tribunalul Bihor, unde dosarul a ajuns la judecătoarea Veronica Ioniță care a anulat toate interceptările convorbirilor telefonice compromițătoare pentru inculpați, aplicând decizii ale CCR favorabile acestora şi a dat curs tuturor cererilor de amânare formulate de apărători, tergiversând cauza vreme de încă 3 ani iar pronunţarea sentinţei pe o perioadă de 4 luni, din pe 22 decembrie 2021 şi până pe 20 aprilie, în acest an.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Sala polivalenta
https://www.cni.ro/noutati/comunicate-de-presa/a-fost-prezentat-proiectul-salii-polivalente-de-la-oradea-id-46-cmsid-66 https://www.cni.ro/noutati/comunicate-de-presa/s-a-semnat-contractul-pentru-sala-polivalenta-de-5-000-de-locuri-din-municipiul-constanta-id-45-cmsid-66 Sala din Oradea: aproximativ 75.300.000 de lei Sala din Constanta: 67.913.330,34 lei Cand a fost vorba ca in Oradea se fac proiectul mai ieftin, de aceea arata ca o hala de productie si daca vezi datele pe site-ul CNI, vezi ca ii mai scumpa ca ceea din Constanta care arata mult mai fain. Tot Selina a facut-o ca si subcontractor, plus parcarea langa sala NU e inclusa in pret, primaria a platit separat pentru parcare.
Postat 22 Aprilie 2022, 07:14 de cititor_
Andy81: Ce dovezi vrei?
https://www.oradea.ro/stiri-oradea/s-a-semnat-contractul-de-execu-539-ie-pentru-reabilitarea-bulevardului-nufarul-cantemir Poftim, pagina oficiala a primariei: "iar valoarea contractului este de 50.634.357,12 lei fără TVA.", calculand simplu cu 5lei/euro rezulta peste 10mil euro fara tva, pentru 2.5km (1,5+1km cum scrie si in articol). 10milEuro/2.5km=> 4mil de EURO per km. https://www.economica.net/autostrada-transilvania-contractul-pentru-lotul-biharia-chiribis-se-desface-amiabil-constructor_561643.html Autostrada A3 intre Biharia-Chiribis: 28.55km "Valoarea contractului este de 326,51 de milioane de lei, fără TVA (aproximativ 69 de milioane de euro)." 69milEuro/28.55km=>2.41mil de EURO per km! Sa nu zici ca pe Cantemir-Nufarului au de facut de 2 ori munca mai grea ca pe o autostrada, unde sunt pasaje, mai ales refacut pasaje dupa Bechtel. Cine e prost sa lucreaza la autostrada unde se cere standarde, daca de la prieteni primeste la rand proiecte supraevaluate la infinit?
Postat 22 Aprilie 2022, 07:08 de cititor_
Cititor ... in stele?
E usor sa faci afirmatii din spatele tastaturii, dovezi ai pentru Nufarul Cantemir ? Sunt curios, astept sa le vad
Postat 22 Aprilie 2022, 00:03 de Andy81
FMF Oradea
In constelatia de succesuri (succese) ale orasului de pe cris, nava amiral a dezvoltarii , fieful AVE, se adauga cu justificata mindrie, alaturi de FMF, si Facultatea de Drept Oradea. Mindru ca sunt oradean, era un nickname pe-aci . Cineva s-o informeze si pe Elena Udrea, Tribunalul Bihor o asteapta cu drag. La costuri mult mai mici decit CostaRica sau Grecia...
Postat 21 Aprilie 2022, 09:11 de excalibur
Justiție de Bihor
Acum rămâne in sarcina Curtii de Apel sa gaseasca varianta cum sa nu platească nici cei 2 milioane euro...si cu siguranta o vor găsi...cum sa lasi oamenii astia hărțuiți de DNA fară atatia bani. Spor!
Postat 21 Aprilie 2022, 09:02 de strada
Jenanta justiție bihoreană.
Îl arată pe tâlhar legat și pus la index. Apoi vezi că îl lasă liber, doar cu confiscarea unei părți de 1,1 milioane Euro din averea făcută în toată perioada de tâlhărie în formă continuată. Previzibil, odată cunoscute metehnele magistraților. Ca șef în Consiliul județean Bihor, în toate cele 3 mandate de vicepreședinte și președinte, Kiss Alexandru a păgubit județul cu peste 50 milioane Euro (drumuri, rețele de apă, patrimoniu imobiliar, etc, etc), îmbogățindu-se pe sine dar și pe câțiva apropiați. Așa că, să-l pui la plată cu doar a 50-a parte este o altă tâlhărie. Rapoartele de a dosarul instanței arată clar ce reprezintă cele 50 milioane ... dar magistraților le-a fost lene să vadă tot.
Postat 21 Aprilie 2022, 07:46 de KP
corectie
reabilitarea Cantemir - Nufarului: 10 mil de EURO pt 2.5km, adica 4mil de EURO per kilometru, unde nici sinele de tramvai nu sunt schimbate, numai inierbata, ca sa arata "ca nou", in rest numai 200m de cale schimbata in fata la Electrica in curba, in loc de beton turnat pe trotuar numai nisip cu foarta putina ciment...
Postat 21 Aprilie 2022, 07:42 de cititor_
Si ce e acuma de ce nu se verifica nimeni?
Vorbim in 2022 ce a fost in timpul lui Kiss... Pai, credeti ca acuma Selina nu asa primeste la rand toate proiectele in oras ca da spaga la cine trebuie? Pai "reabilitarea" Cantemir - Nufarului pe 2.5milioane de EURO per kilometru nu credeti ca ii cam mult, mai ales vazand cum se fac lucrariile? la autostrada la care n-au chef sa lucreaza n-au oferit atata per kilometru si acolo sunt standarde, mai ales pasaje care trebuie facut/respectate... Tot asa sala nou de polivalenta Selina a reusit sa le faca cu o intarziere de un an, fara nicio penalizare, bineinteles, si toata lumea plange de sunet, de finisaje... dar nah, iubitorii partidului le place ca "noi macar facem ceva". Sa nu zice nimeni ca daca in 2002 Beni a dat spaga, de atunci nu mai face obiceiul asta in continuare, daca nici pe DNA nu "ii intereseaza" (= a se intelege dupa o spaga nici ei nu zic nimic)
Postat 21 Aprilie 2022, 07:38 de cititor_
banii de seminte
Au recuperat banii de seminte de la talhari. Se vorbeste de zeci de milioane la valoarea din 2005-2006 si recupereaza unul singur la valoarea de azi, adica banii de seminte ca cand merge la meci! Cred ca Baciu a venit cu solutia: ba dau eu un milion sa inchidem circu si gata, iar INjustitia a pus botul!!! Justitia bihoreana arara bugetarii si hotii! Am putea sa o numim linistit INjustitia bihoreana. Problema majora e ca nici la nivel national nu stam mai bine.
Postat 20 Aprilie 2022, 22:33 de scortosul
Mai exista DNA...???
Cred ca trebuie desfintată această institutie cel putin la Bihor... De justiția din Bihor ce sa mai vorbim. Spor la furat din bani publici...aveti modelul.
Postat 20 Aprilie 2022, 22:24 de strada
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON