URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Octombrie 2015, 10:19

Elena Udrea poate fi reţinută, dar nu şi arestată

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O situaţie în premieră în Parlament a produs un adevărat haos şi la o decizie unică până acum. După ce au încuviinţat începerea urmăririi penale, deputaţii au decis că Elena Udrea poate fi reţinută, dar nu arestată. Şi asta pentru că, pentru prima oară la în plen, într-un astfel de caz, s-au dat voturi separate: unul pentru reţinere, altul pentru arestare.

S-a stabilit că Elena Udrea poate fi reţinută, dar nu şi arestată preventiv, votul la această solicitare a DNA neîndeplinind condiţiile de majoritate la vot. Astfel, Elena Udrea poate fi urmărită penal şi reţinută în dosarul în care fostul ministru al Dezvoltării este acuzat că şi-a însuşit ilegal o vilă în Eforie Sud, precum şi că ar fi primit o mită de aproape 5 milioane de dolari, pentru a-i asigura omului de afaceri Bogdan Buzăianu desfăşurarea contractelor cu Hidroelectrica.

Cum s-a ajuns în această situaţie? Pentru prima oară în cazul unei cereri de reţinere şi arestare în cazul unui coleg, deputaţii au decis ca în plen voturile să fie date separat: unul pentru reţinere, unul pentru arestare. „Sunt proceduri separate potrivit legii penale”, a explicat, pentru gândul, deputatul PSD, Florin Iordache. Aceeaşi explicaţe o are şi secretarul Camerei Deputaţilor, Niculae Mircovici, care invocă presiunile la care este supus Parlamentul din cauza acestor cereri.

Potrivit acestuia, cererile de reţinere şi arestare ar trebui în cazul foştilor sau actualilor miniştri parlamentar ar trebui trimise abia după ce Parlamentul aprobă începerea urmăririi penale, nu simultan. „Hotărârea ar trebui publicată în Monitorul Oficial şi după aceea să ceară reţinerea şi arestarea. Nu poţi să ceri reţinerea sau arestarea dacă împotriva unei persoane nu s-a început urmărirea penală. În plus sunt măsuri dispuse de instituţii diferite”, a declarat pentru gândul Mircovici. El a spus că activitatea Parlamentului a ajuns să fie luată „în zeflemea şi căzută în ridicol”, chiar dacă la nivelul unde legea trebuie să fie cunoscută , regulile nu se respectă. „Dacă de mine îşi bate joc Ministerul Justiţiei, de ce să fiu eu mai grăbit?”, a spus el, comentând că s-a creat impresia că, dacă nu iei rapid o decizie pe orice cerere a justiţiei, „înseamnă că protejezi pe cineva.

Întrebat de ce s-a decis ca situaţia a fost diferită de această dată, de vreme ce în cazurile precedente care o vizau pe Elena Udrea nu s-a procedat la fel, Mircovici a comentat că „în cazul său au fost lucrurile exagerate”. „S-ar putea ca cineva să creadă că este un joc, să scoată de la informaţii despre fostul preşedinte sau despre alţii. E o stare de anormalitate”, a adăugat el, precizând că nu poate continua „ceva greşit prin repetare” şi că de acum încolo astfel de cereri de reţinere şi arestare trebuie votate separat.

Urmărirea penală a Elenei Udrea a fost aprobată de deputaţi, aceştia votând 193 pentru şi 106 contra, cu 6 voturi anulate. Dintre cei 325 de deputaţi prezenţi, doar 305 au votat.

Rezultatul final al votului Camerei Deputaţilor privind cererea de reţinere a fost de 123 de voturi pentru şi 119 împotrivă. Pe această cerere şi-au exprimat votul 242 de deputaţi.

La cererea de arestare preventivă, au fost prezenţi 242 de deputaţi şi au fost exprimate doar 220 de voturi: 115 pentru şi 105 contra. Acest vot necesita o majoritate care nu a fost îndeplinită.

Elena Udrea a vorbit în faţa Camerei Deputaţilor, spunând că este a treia oară în 8 luni când vine în faţa colegilor ei, puşi să voteze arestarea sa, amintind că există 10 cereri de aviz ale DNA pe numele său. Ea a invocat în discursul său, în mod repetat, „Sistemul” care luptă împotriva ei sau a altora, fără să dea însă detalii despre acest Sistem.

DNA a cerut ministrului Justiţiei să solicite Camerei Deputaţilor încuviinţarea urmăririi penale, a reţinerii şi arestării preventive a deputatului Elena Udrea, într-un nou dosar în care aceasta este acuzată de luare de mită, trafic de influenţă, spălare de bani, instigare la abuz în serviciu şi fals în declaraţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON