URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 21 MAI 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă domnul Sîrca aducea ca exemplu un bătrân locuitor din Oncea sau Episcopia, care chiar trudeşte cu mâinile lui livada rămasă din moşi strămoşi, parcă mai înţelegeam demersul. Dar să aduci un coleg cu o pensie ce bate pe la 10 mii de lei, care se plânge că are o jumate de hectar în intravilan şi trebuie să dea două mii de lei pe an impozit, chiar că-mi vine să deschid un cont pentru ajutorarea organelor nedreptăţite!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Deşi practic meseria asta de trei decenii, azi, mâine, nu încetează să mă minuneze un fenomen permanent manifest în politica românească: modul în care se autodevorează coaliţiile de partide ajunse la guvernare, făcându-se cioburi înainte de-a apuca să furnizeze ceva substanţial naivilor de electori. A fost boala CDR-ului, a fost a USL-ului, este a guvernării de azi şi va fi, probabil, şi a celei de mâine...
Zic şi eu
Adrian Cris
Orașul betoanelor, în care bieții cetățeni sunt expropriați mai rău ca în comunism de dragul demolărilor maniacale. Cam ăsta e, de ani buni, narativul opoziției din Oradea, expertă, în lipsă de idei, în a contesta până și proiectele cerute de cetățeni și de evidentă utilitate publică. S-a întâmplat cel mai recent joia trecută, când șeful grupului PSD din Consiliul Local, Adrian Madar, a condamnat planul municipalității de a expropria 3.600 metri pătrați ai unui dezvoltator imobiliar.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre Oradea Arena, prima sală polivalentă a orașului cu peste 5.000 de locuri?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urmă cu câteva săptămâni, scriam că Poliția aplică retroactiv prevederile Ordonanței Guvernului nr. 2/2001 prin care s-a schimbat substanțial regimul reducerii perioadei de suspendare a dreptului de a conduce.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Deşi numărul cazurilor de cancer al stomacului sunt în continuă scădere, totuşi această boală rămâne încă o problemă, studiile epidemiologice sugerând că riscul de a face boala este mai mare la clasele sociale cu nivel socio-economic scăzut.
26 Octombrie 2013, 12:49

Eco Merită! Cea mai mare livadă de mere ecologice din România este la Cheresig (FOTO)

Eco Merită! Cea mai mare livadă de mere ecologice din România este la Cheresig (FOTO) SOI BUN. Pe zeci de şiruri, livada de meri de la Cheresig are opt soiuri de fructe, mai puţin cunoscute consumatorilor de rând, precum Remo, Reglindis, Pinova şi Florina, perfecte pentru o livadă ecologică, întrucât sunt rezistente la boli şi dăunători
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Considerat regele fructelor, mărul e unul din cele mai lăudate poame ale pământului. Vindecător în bolile de stomac, migrene, dureri de ficat şi de splină, este cu atât mai bun dacă n-a fost atins niciodată de chimicale. Logic, în aceste condiţii ar trebui să fie şi mai căutat.

Pe asta şi mizează orădeanul Constantin Demian, administratorul singurei livezi de mere ecologice din Bihor şi cea mai mare din ţară. Zilnic, livada sa din Cheresig scoate la vânzare lăzi uriaşe cu mere "curate" ca-n vremea bunicilor, plus câte o tonă de suc la fel de natural.

Mere cu diplomă

Livada de la Cheresig se întinde pe 20 de hectare şi a fost plantată în 2006 de un bihorean, Teodor Ianc, în parte cu fonduri europene. Anul trecut, afacerea a fost cumpărată de Constantin Demian, patronul unei firme de construcţii, care a obţinut astă-vară, în iulie, certificarea ei ca livadă ecologică. "Demersul de certificare presupune că trei ani de zile se iau continuu probe de sol şi de fructe", explică Demian.

01 demian.jpgActul primit de la Ecoinspect, organismul românesc care verifică agricultorii ecologici, garantează că fiecare măr din livada de la Cheresig este 100% natural, exact ca-n vârf de munte. De altfel, aici se foloseşte ca îngrăşământ doar gunoi de grajd sau dolomită, iar insecticidele sunt acceptate doar dacă au fost făcute din extract de plante. "Avantajul se vede cu ochiul liber: livada e vie, plină de insecte şi de păsări", spune administratorul (foto).

În această toamnă, depozitele frigorifice ale livezii sunt pline-ochi cu fructe. A fost un an îmbelşugat, iar întreprinzătorul se aşteaptă ca la finalul sezonului recolta să se ridice la cel puţin 300 de tone.

Ferit de fermentare

Când a cumpărat livada, Demian a dotat-o şi cu o instalaţie pentru producţia de suc de mere care, la rându-i, este certificată ecologic. Procesul e relativ simplu: merele spălate şi sortate sunt măcinate, iar apoi puse într-o presă unde sunt zdrobite prin presiunea apei. Sucul astfel obţinut ajunge într-un pasteurizator, unde e încălzit la 85 de grade vreme de 10 minute, pentru a fi curăţat de bacterii, iar apoi este introdus în aşa-numitele bag-in-box, nişte pungi speciale dotate cu robinet, care nu permit sucului să intre în contact cu aerul, drept urmare nu are cum să fermenteze. "Nedesfăcut, sucul are o valabilitate de un an. De la desfacere, o lună", explică Demian.

Sucul Merita Bio, care nu vede nici urmă de zahăr, conservanţi, arome ori apă, se găseşte în numeroase magazine din Oradea şi, încet-încet, oamenii îi prind gustul. "Consumatorii încep să se gândească că au nevoie de produse naturale", spune Demian.

Suc româno-polonez

Pe lângă suc, în livada de la Cheresig se vând şi mere în lăzi, însă doar pentru firme. "Pieţarii au cumpărat anul trecut, când le-am livrat noi direct în piaţă. Aici nu vine niciunul să ia. Pe ei îi interesează strict banii, nu ecologia", spune administratorul livezii. Aşa că a şi renunţat să fugă după comercianţii din pieţe şi preferă să vândă doar celor care îi caută anume fructele sănătoase şi naturale.

Culmea este că ajunge să vândă merele eco unor firme din Polonia care le cumpără pentru a face... suc natural. "Eu nu am capacitatea de producţie atât de mare încât să le pot procesa pe toate, aşa că prefer să le vând şi ca atare", zice Demian. Muşterii sunt destui, căci marfă ca a lui nu prea mai are nimeni...


ECO-FERMIERII
Subvenţii sunt, doritori prea puţini

La mare modă în Europa, printre bihoreni agricultura ecologică prinde greu. Asta deşi prin Fondul European de Garantare Agricolă agricultorii eco pot primi subvenţii în perioada de conversie, adică de trecere de la agricultura convenţională la cea ecologică. Anul trecut, 112 fermieri din judeţ au depus cereri pentru a primi asemenea stipendii, însă anul acesta au înaintat hârtiile la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Bihor doar 6.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
D
Poate se documenteaza si ziarul Bihoreanul inainte sa publice titluri gen `Cea mai mare ... ` , exista altele mai mari ... Felicitari domnule Demian pentru realizari 1
Postat 27 Februarie 2014, 13:59 de M
bio?
domnu Sandu, inainte sa afirmi prostii documenteaza-ta; sunt soiuri de mere care nu necesitata tratamente, ele fiind special selectate cand s-a creat plantatia ;sunt 8 soiuri de care n-ai auzit probabil deorace nu sunt mere de consum obisnuite , avantajul fiind ca dau o productie buna si in conditii vitrege de vreme , intradevar un mar precum golden , ionatan, sau idared nu este optinut in livezi intensive fara stropiri, dar cum spuneam exista soiuri rezistente si care se produc fara stropiri, va invitam la Cheresig sa va convingeti de procesul de prouctie;
Postat 11 Ianuarie 2014, 14:37 de meritabio
BIO ???
NU EXISTA MERE BIO !!!!!! CHIAR CREDETI CA TOATA LUMEA ESTE TAMPITA ?????? CATE STROPIRI A FACUT ????? FARA STROPIRI NU EXISTA MERE !!!! DECI ??? CUM ESTE BIO ???
Postat 04 Noiembrie 2013, 11:10 de sandu
Insecte sunt mereu pe mere ca le place sucul vere
Cand musti din mar sare viermele si striga: sunt fluture in eco-liga !
Postat 26 Octombrie 2013, 15:10 de Mereu mere si o bere
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7141 RON
  • 1 EUR = 4.9474 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON