URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Martie 2023, 10:00

Echipa de robotică Modus Vivendi promovează educaţia STEAM în şcolile din mediul rural (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Educaţia STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics) este un domeniu fascinant, dar prea puţin integrat în sistemul nostru de învăţământ. Modus Vivendi, echipa de robotică a Colegiului Naţional "Mihai Eminescu", ca promotor al acestui tip de educaţie, îşi doreşte să ofere şi elevilor din şcolile din mediul rural şansa de a descoperi ce înseamnă domenii precum robotica, programarea şi proiectarea 3D.

Proiect iniţiat de Modus Vivendi, "Caravana Modus" se desfăşoară în perioada ianuarie - mai 2023 în cadrul Colegiului Naţional "Mihai Eminescu", Şcoala Gimnazială nr. 2 Livada, Şcoala Gimnazială nr. 1 Husasău de Tinca, Şcoala Gimnazială nr. 2 Talpoş.

Această iniţiativă face parte dintre cele 10 proiecte care au câştigat finanţare prin Fondul Ştiinţescu Oradea, program al Fundaţiei Comunitare Oradea, menit să promoveze ştiinţa în rândul copiilor şi al tinerilor din Bihor.

În cadrul "Caravanei Modus", elevii din şcolile partenere vor participa la ateliere de utilizare a kiturilor de robotică Micro:Bit, de proiectare 3D şi programare.

Ei vor învăţa ce este un kit de robotică, cum poate fi folosit şi programat, dar vor obţine şi abilităţi de proiectare 3D cu ajutorul unei platforme specifice de învăţare, precum şi de utilizare a unei imprimante 3D. Aceste ateliere vor fi susţinute de către elevii mentori, membri ai echipei de robotică Modus Vivendi, precum şi de către profesorii lor coordonatori.

Prin acest proiect, dorim să le oferim elevilor participanţi posibilitatea accederii în ciclul liceal la şcoli care să le ofere o şansă cât mai bună înspre o viitoare orientare în carieră şi obţinerea unui loc de muncă. De asemenea dorim să dotăm şcolile partenere cu kituri de robotică Micro:Bit.

CINE PARTICIPĂ LA PROIECT?

Elevi din clasele V-VIII de la şcolile partenere: Şcoala Gimnazială nr. 2 Livada, Şcoala Gimnazială nr. 1 Husasău de Tinca, Şcoala Gimnazială nr. 2 Talpoş, precum şi membrii şi voluntarii echipei de robotică Modus Vivendi din cadrul Colegiului Naţional "Mihai Eminescu".

Pentru a putea observa parcursul proiectului, echipa de proiect propune o cronică, precum şi fotografii din cadrul atelierelor şi activităţilor incluse în proiect, care se găsesc pe pagina de Facebook RO061 Modus Vivendi.

CINE demarează proiectul?

Coordonatorul proiectului este prof. de informatică Stoian Amelia, iar echipa de implementare este formată din dir. Colegiului Naţional "Mihai Eminescu", prof. dr. Muntean Livia Cătălina, prof. de informatică Nagy István, prof. de informatică Kelemen Erzsébet, contabilul Asociaţiei de Părinţi Eminesciana, doamna Bonaţiu Mihaela, precum şi următorii elevi: Budur Maia, Ciobanu Rianna, Cotrău Darius, Crețu Armand, Derşedan Denisa, Erzse Elisa, Ion George, Marian Vlad, Molnar Ştefania, Simoc David, Stancu Mihai, Şandor Patricia, Ştiube Bogdan. Prin această iniţiativă, echipa de robotică Modus Vivendi îşi consolidează statutul de promotor al educaţiei STEAM, în comunitatea din care face parte şi nu numai, ajutându-i pe elevi să deprindă abilităţi atât de importante în contextul tehnologic actual.

CINE sprijină proiectul?

Proiectul a obţinut o finanţare în valoare de 8190 RON în urma unei aplicaţii înscrise la Fondul Ştiinţescu Oradea, unul dintre programele Fundaţiei Comunitare Oradea, iniţiat de Federaţia Fundaţiile Comunitare din România şi de Romanian-American Foundation, realizat în Bihor cu sprijinul sponsorului principal Accesa.

Contribuie la a face ştiinţa mai atractivă pentru copiii şi tinerii din Bihor şi următoarele companii locale: Cylex, Decitex Oradea, Golde Oradea, Plexus, Sema Express, VPK Packaging Salonta, ADLO, Vulcri, Madrugada, Holcim.

Contact: prof. Amelia Stoian
Echipa Modus Vivendi

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON