URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 04 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În relația cu administrația centrală, Bihorul și Oradea au avut câteva episoade faste, dar și niște ghinioane teribile. Marea lovitură a fost trecerea a zeci de hectare de teren situat în centrul Oradiei în posesia Consiliului Județean, odată cu marea retragere a armatei la minimum 60 de kilometri de graniță. Dar putem spune că am avut și ghinion pentru că...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului stăbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
14 Martie 2023, 10:00

Echipa de robotică Modus Vivendi promovează educaţia STEAM în şcolile din mediul rural (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Educaţia STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics) este un domeniu fascinant, dar prea puţin integrat în sistemul nostru de învăţământ. Modus Vivendi, echipa de robotică a Colegiului Naţional "Mihai Eminescu", ca promotor al acestui tip de educaţie, îşi doreşte să ofere şi elevilor din şcolile din mediul rural şansa de a descoperi ce înseamnă domenii precum robotica, programarea şi proiectarea 3D.

Proiect iniţiat de Modus Vivendi, "Caravana Modus" se desfăşoară în perioada ianuarie - mai 2023 în cadrul Colegiului Naţional "Mihai Eminescu", Şcoala Gimnazială nr. 2 Livada, Şcoala Gimnazială nr. 1 Husasău de Tinca, Şcoala Gimnazială nr. 2 Talpoş.

Această iniţiativă face parte dintre cele 10 proiecte care au câştigat finanţare prin Fondul Ştiinţescu Oradea, program al Fundaţiei Comunitare Oradea, menit să promoveze ştiinţa în rândul copiilor şi al tinerilor din Bihor.

În cadrul "Caravanei Modus", elevii din şcolile partenere vor participa la ateliere de utilizare a kiturilor de robotică Micro:Bit, de proiectare 3D şi programare.

Ei vor învăţa ce este un kit de robotică, cum poate fi folosit şi programat, dar vor obţine şi abilităţi de proiectare 3D cu ajutorul unei platforme specifice de învăţare, precum şi de utilizare a unei imprimante 3D. Aceste ateliere vor fi susţinute de către elevii mentori, membri ai echipei de robotică Modus Vivendi, precum şi de către profesorii lor coordonatori.

Prin acest proiect, dorim să le oferim elevilor participanţi posibilitatea accederii în ciclul liceal la şcoli care să le ofere o şansă cât mai bună înspre o viitoare orientare în carieră şi obţinerea unui loc de muncă. De asemenea dorim să dotăm şcolile partenere cu kituri de robotică Micro:Bit.

CINE PARTICIPĂ LA PROIECT?

Elevi din clasele V-VIII de la şcolile partenere: Şcoala Gimnazială nr. 2 Livada, Şcoala Gimnazială nr. 1 Husasău de Tinca, Şcoala Gimnazială nr. 2 Talpoş, precum şi membrii şi voluntarii echipei de robotică Modus Vivendi din cadrul Colegiului Naţional "Mihai Eminescu".

Pentru a putea observa parcursul proiectului, echipa de proiect propune o cronică, precum şi fotografii din cadrul atelierelor şi activităţilor incluse în proiect, care se găsesc pe pagina de Facebook RO061 Modus Vivendi.

CINE demarează proiectul?

Coordonatorul proiectului este prof. de informatică Stoian Amelia, iar echipa de implementare este formată din dir. Colegiului Naţional "Mihai Eminescu", prof. dr. Muntean Livia Cătălina, prof. de informatică Nagy István, prof. de informatică Kelemen Erzsébet, contabilul Asociaţiei de Părinţi Eminesciana, doamna Bonaţiu Mihaela, precum şi următorii elevi: Budur Maia, Ciobanu Rianna, Cotrău Darius, Crețu Armand, Derşedan Denisa, Erzse Elisa, Ion George, Marian Vlad, Molnar Ştefania, Simoc David, Stancu Mihai, Şandor Patricia, Ştiube Bogdan. Prin această iniţiativă, echipa de robotică Modus Vivendi îşi consolidează statutul de promotor al educaţiei STEAM, în comunitatea din care face parte şi nu numai, ajutându-i pe elevi să deprindă abilităţi atât de importante în contextul tehnologic actual.

CINE sprijină proiectul?

Proiectul a obţinut o finanţare în valoare de 8190 RON în urma unei aplicaţii înscrise la Fondul Ştiinţescu Oradea, unul dintre programele Fundaţiei Comunitare Oradea, iniţiat de Federaţia Fundaţiile Comunitare din România şi de Romanian-American Foundation, realizat în Bihor cu sprijinul sponsorului principal Accesa.

Contribuie la a face ştiinţa mai atractivă pentru copiii şi tinerii din Bihor şi următoarele companii locale: Cylex, Decitex Oradea, Golde Oradea, Plexus, Sema Express, VPK Packaging Salonta, ADLO, Vulcri, Madrugada, Holcim.

Contact: prof. Amelia Stoian
Echipa Modus Vivendi

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON