URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 August 2021, 17:55

Echipa de fotbal FC Bihor renaşte! Primăria Oradea vrea o formaţie de prima ligă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După şase ani de la dispariţie, FC Bihor, clubul de care s-au legat în ultima jumătate de veac speranţele tuturor iubitorilor de fotbal din judeţ, va reveni pe scena sportului. Primăria Oradea a anunţat, joi, că echipa de fotbal a Oradiei va purta numele de FC Bihor, municipalitatea dorind să creeze o formaţie performantă, care să avanseze chiar până în Liga I. 

FC Bihor 1902, denumire înregistrată la OSIM

Clubul Sportiv Municipal (CSM) Oradea a obţinut înregistrarea mărcii FC Bihor 1902 la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM). După cum se arată în proiectul de hotărâre al Consiliului Local Oradea care va fi dezbătut şi votat în şedinţa de luni, 30 august, marca va fi folosită pentru activitatea echipei aflate în prezent în Liga a III-a, şi finanţată de la bugetul local, respectiv CA Oradea.

Vestea, salutată de marea majoritate a iubitorilor de fotbal din judeţ, nu a fost tocmai pe placul celor care au pus bazele proiectului CAO, care îşi doreau continuarea acestuia şi nu schimbarea denumirii în FC Bihor. Astfel, la aflarea veştii, au demisionat pe rând toţi membrii staff-ului administrativ, în frunte cu preşedintele Florin Mal. Au rămas în club doar membrii staff-ului tehnic.

Schimbare treptată

Până la urmă, a apărut o înţelegere amiabilă între cele două părţi (staff administrativ CAO, respectiv Primăria Oradea), astfel încât actuala echipă din Liga a III-a îşi păstrează până la finele sezonului competiţional 2021-2022 denumirea de Club Atletic Oradea (aceasta pentru că, potrivit regulamentelor competiţiilor de fotbal, în acest moment nu se mai poate schimba denumirea), iar echipa a doua a clubului – CAO Primavera, cea din Liga a IV-a, va fi cea care va continua proiectul iniţiat de cei de la CAO şi se va numi în continuare CAO.

Deşi în unele cercuri se ştia de circa o lună de această situaţie, atât conducerea Primăriei, cât şi cei de la CAO au decis să facă publică situaţia abia acum. În acest sens, joi, ambele părţi au trimis comunicate prin care informează opinia publică despre noua situaţie.

FC Bihor, din sezonul 2022-2023

Primarul Oradiei, Florin Birta, a transmis, joi, că tradiţia fotbalului în urbe trebuie pusă în valoare. "Suntem mândri de istoria fotbalistică din Oradea şi Bihor şi credem că merită pusă în valoare şi în anii care urmează, de aceea ne bucurăm să anunţăm că am început demersurile ca din anul competiţional 2022-2023 echipa din Liga a 3-a să continue activitatea sub denumirea de FC Bihor, urmând să fie susţinută de Municipiul Oradea, iar echipa de Liga a 4-a va rămâne sub denumirea de ACS CAO 1910, urmând a fi susţinută financiar de către Asociaţia Oradea Renaştem-Împreună", a precizat, în comunicat, edilul Oradiei. 

În acelaşi document se arată că pentru punerea în practică a noului proiect fotbalistic va fi nevoie de "un efort financiar susţinut, dorindu-se ca echipa oraşului şi judeţului să avanseze spre Liga a 2-a şi Liga 1". Conform unor surse, se doreşte ca în aproximativ şase ani, atunci când şi noul stadion al Oradiei va fi gata, echipa de fotbal a oraşului care se va numi FC Bihor să ajungă în prima ligă şi, chiar mai mult, să aspire la cupele europene.

Reprezentanţii municipalităţii nu precizează însă câţi bani vor fi investiţi din bugetul local ori dacă există şi sponsori privaţi dispuşi să se implice. 

Laurenţiu Danşa, preşedinte

Poziţia de preşedinte al clubului încă denumit CAO, dar care urmează să-şi schimbe numele în FC Bihor, a fost preluată de fostul arbitru orădean Laurenţiu Danşa, în calitate de reprezentant al Primăriei Oradea. 

"Este o onoare pentru mine să duc mai departe acest ambiţios proiect. Le mulţumesc şi-i felicit pe toţi cei care au muncit şi au depus eforturi pentru a aduce fotbalul orădean unde este azi. Obiectivul nostru este acela de a ne clasa în primele 4 echipe din Liga a 3-a, la finalul acestui sezon competiţional, şi de a consolida echipa, astfel încât în sezoanele următoare să facem pasul spre ligile superioare. De asemenea, un rol important va fi acela de a promova tinerii de la grupele de copii şi juniori, precum şi alţi jucători talentaţi de la echipele din judeţ, astfel construind la baza viitorului fotbalului bihorean", a precizat Laurenţiu Danşa, preşedintele ACS CAO 1910 Oradea.

Mulţumiri pentru suporteri

Asociaţia Oradea Renaştem Împreună, reprezentată de iniţiatorii proiectului care a dus la formarea echipei CAO, va rămâne alături de Primărie, ca membru în ACS CAO 1910 Oradea. 

Fostul preşedinte şi iniţiator al proiectului ACS CAO 1910 Oradea, Florin Mal, a transmis pe această temă: "Vă mulţumesc tuturor celor implicaţi, de la suporteri, la finanţatori, sponsori, jucători, antrenori şi voluntari pentru susţinerea arătată proiectului de renaşterea fotbalului bihorean. Vă mulţumim pentru sentimentele şi momentele frumoase trăite împreună".

Marcă nouă

Vechiul FC Bihor a intrat în faliment la începutul anului 2016, după ce Primăria Municipiului Oradea s-a retras din acţionariat în vara lui 2015, iar Consiliul Judeţean Bihor nu a mai putut susţine de unul singur clubul, având în vedere şi datoriile mari care s-au strâns în acel moment.

Noul FC Bihor nu va avea însă nicio legătură cu vechiul FC Bihor, marca înregistrată de Primărie pe 30 iunie 2020 la OSIM fiind una nouă, FC Bihor 1902, pentru a evita posibilele complicaţii. Aşa cum s-a întâmplat cu multe alte cluburi din ţară care au intrat în faliment şi au renăscut cu aceeaşi titulatură (precum Rapid, UTA, FC Argeş, Petrolul Ploieşti sau FC Braşov), şi FC Bihor revine, din sezonul următor, pe firmamentul fotbalului românesc.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
pnl a devenit abrevierea pt. penali?!
Asa pare!
Postat 27 August 2021, 11:46 de pinonel
inca una epocala!
dupa ce n-au facut nimic sa-l salveze, practic ingropandu-l, il resusciteaza. ce s-a intamplat intre timp? au sesizat ca poate constitui un vector de imagine si spargatorii de seminte pot constitui un electorat de nadejde. desigur aici nu e vorba de eficientizare…
Postat 27 August 2021, 08:33 de User anonimizat
Abia aștept să văd fața primarului Birta, când o să i se facă prima poprire pe venituri.
Au mai fost niște "deștepți" ai municipalității, în urmă cu vreo două decenii,care s-au "jucat" cu forbalul local până a venit Curtea de Conturi în verificări. Primar, viceprimar, directori din primărie și consilieri locali, au scos banii din buzunar, de au acoperit prejudiciul constatat. Motivul e simplu. Nu ai voie, ca municipalitate, să sprijini financiar decât sportul de amatori. La profesionism, unde regăsim și fotbalul, e cu totul altceva. Pentru că-i vorba de un sport cu afaceri binecunoscute și cu destul profit pentru unii dintre cei implicați. Din cauza asta a sucombat FC Bihor, pentru că mergea pe pierderi la nivel public, sugând de la tot contribuabilul orădean, iar "patronul de facto" Marius Vizer în ultimii ani, nu a găsit niciun investitor dispus să se implice în achiziția clubului.
Postat 27 August 2021, 08:18 de KP
Stilul Art Nulo
Avea și Bihorul singurul club de fotbal cu palmaresul căruia să se mândreasca, și s-a băgat buldozerul în el. Încă o expropriere în stilul cu care ne-am obișnuit. Circulă vorba în târg că nu ar fi decât pretextul ca la nume nou să vină oameni noi după organigramă nouă. Totul sub asigurarea că, posibil, noul FC Bihor va fi continuatorul vechiului CAO. Așa cum, probabil, actualul PNL e continuatorul PCR.
Postat 26 August 2021, 23:42 de FaBULA
Nu din nou!!!
Au reanimat metoda prin care să sifoneze bani de la buget, "sanchi" pentru fotbal. Vor urma angajări la noua echipă (șefi de club, contabili, băgători de seamă, firme de partid care vor presta servicii pe bani grei).
Postat 26 August 2021, 23:02 de Phoenix
urare
Sper ca echipa sa se nasca moarta si sa nu devina noua gaura neagra de bani publici unde sa intre banii cu milioanele si niciodata, nimeni, sa nu stie in ce buzunare ajung!! Urez caricaturii de echipa Vcebihor numai insuccese si voi desface o sticla de sampanie la fiecare meci pierdut!! La fel urez oricarui antrenor l-ar acea gasca de bajeti in izmene scurte!! La toti: MULT INSUCCES si MULTE GHINIOANE!!! Ne cacam cu spor, pe Vecebihor!!
Postat 26 August 2021, 21:05 de AnaConda
se vede ca Birta nu e Bolojan
si cati bani din impozitele mele vor merge ptr entertainment in groapa fara fund a fotbalului? Vise mari, campioni pe sate si sa joace in cupe europene, CAO 1902 Crisana! Cateva milioane de euro mai incolo, singurul beneficiar e directorul clubului, oricine ar fi ala, fie si Hagi..
Postat 26 August 2021, 20:29 de unu
Ba esti prost? Ba esti nebun? Fotbal bugetar?
Se reinvie tepele la buget cu fotbalul asta. Cu greu s-a reusit sa se scape de cheltuieli aiuristice cu jocul cu lopta de la buget ca un prostalau reintroduce tepele! Eu nu vreu ca banii luati cu japca de la mine sa ajunga la joaca cu lopta! Tichie de margaritar pe capul magarului se vrea aceasta noua gaura la buget! m u e pnl!
Postat 26 August 2021, 18:33 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON