URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 11 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că ucenicul și-a întrecut maestrul! Cine credea că odată cu plecarea lui Ilie Bolojan de la Primăria Oradea se va așterne liniștea peste oraș, că buldozerele nu vor mai trece prin sufragerii, că picamerele vor fi duse la topit și prin urbe vor zburda exclusiv bicicliști și trotinetiști înecați în clorofilă s-au înșelat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Septembrie 2024, 09:31

E vremea TIFF! Ce filme pot fi văzute în proiecțiile de la Oradea, între 27-29 septembrie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În 27-29 septembrie, TIFF Oradea porneşte marile ecrane pentru cea de-a 7-a ediţie. Cele mai recente titluri din cinematografia românească, cine-concerte şi filme multipremiate şi-au făcut intrarea în cel mai consistent program de până acum. 

Printre atracţiile promise orădenilor se numără proiecţia filmului "Anul Nou care n-a fost", producţie care tocmai a cules mai multe premii la Festivalul de Film de la Veneţia, şi o seară învăluită în romantism în Piaţa Unirii, unde va fi proiectat celebrul "Breakfast at Tiffany’s". 

"Foştii soţi", în deschidere

Cinefilii sunt aşteptaţi vineri, 27 septembrie, pe covorul roşu, la gala de deschidere a TIFF Oradea. 

Festivalul va debuta la Teatrul de Stat, de la ora 20, cu momentul "Jazz on the Big Screen", o selecţie de melodii emblematice din filme, pe ritmuri jazz, oferită de Sebastian Burneci Trio. 

TIFF Oradea 2024

Figură reprezentativă a jazz-ului românesc, prim trompetist şi solist al Big Band-ului Radio România şi lider al Bucharest Jazz Orchestra, Sebastian Burneci vine cu o abordare muzicală proaspătă şi creativă, care va transforma melodiile celebre din filme în momente dinamice şi emoţionante pentru cinefili şi pasionaţii de jazz deopotrivă.

Concertul va fi urmat de proiecţia "Foştii soţi" (r. Noah Pritzker) despre trei generaţii de bărbaţi din aceeaşi familie, faţă în faţă cu crizele conjugale. Griffin Dunne, Rosanna Arquette şi Richard Benjamin pun în scenă o poveste amuzantă şi emoţionantă despre iubire, familie şi iertare. 

Cine-concertele TIFF

Lista evenimentelor speciale de la TIFF Oradea va fi completată cu două cine-concerte, care vor readuce pe marele ecran farmecul filmelor mute cu acompaniament live. 

Astfel, în a doua zi a festivalului, la Filarmonica de Stat Oradea, de la ora 18, cinefilii se vor putea bucura de un "dublu deliciu": două comedii spumoase de la începutul secolului 20, "Păpuşa" (Die Puppe) şi "Prinţesa stridiilor" (Die Austernprinzessin), ambele ale regizorului german Ernst Lubitsch. Filmele vor prinde viaţă în acompaniamentul Filarmonicii orădene şi prin vocea sopranei Irina Ionescu, sub bagheta dirijoarei Simona Strugaru. 

"Păpuşa" este o farsă despre un tânăr timid care încearcă să evite o căsătorie aranjată şi ajunge într-o situaţie amuzantă cu o păpuşă mecanică, iar "Prinţesa stridiilor" spune povestea fiicei unui bogat om de afaceri american, care intră într-o încurcătură romantică ce duce la momente pline de umor şi un final neaşteptat.

Un clasic în Piaţa Unirii 

Un alt cine-concert care ajunge la TIFF Oradea este Variety (1925), un thriller captivant despre iubire, trădare şi ambiţie în lumea artiştilor de circ. Filmul va fi proiectat duminică, 29 septembrie, de la ora 20, la Sinagoga Sion şi va beneficia de muzica originală şi acompaniamentul live al trupei Silhiatara (Andrei Cozma - sintetizator şi percuţie, Mihaela Simai - chitară şi voce, Eleonora Roşca - violoncel, Ionuţ Chiş - violă).

Tot duminică, de la aceeaşi oră, în Piaţa Unirii va fi proiectat un film clasic. Dacă anul trecut a fost vorba despre "Casablanca", în acest an orădenii sunt invitaţi la filmul romantic "Breakfast at Tiffany’s" (1961), cu Audrey Hepburn în rolul care a consacrat-o.  

De la Veneţia la Oradea 

În noua ediţie a TIFF Oradea, selecţia de filme româneşti va face deliciul publicului. 

După premiera mondială de la Festivalul de Film de la Veneţia, unde a fost desemnat cel mai bun film al secţiunii Orizzonti şi a câştigat premiul FIPRESCI şi premiul Bisato d’Oro 2024 pentru Cel mai bun scenariu, "Anul Nou care n-a fost" (r. Bogdan Mureşanu) ajunge la TIFF Oradea. Cu umor şi tensiune, filmul îşi concentrează acţiunea într-o singură zi, înaintea Revoluţiei din 1989.

Alte producţii de neratat sunt "Moromeţii 3" (foto), ultimul capitol din trilogia lui Stere Gulea, care îl urmăreşte pe Niculae Moromete, prins între iubiri tumultuoase şi lupte ideologice, şi documentarul "Nasty", despre personalitatea complexă a lui Ilie Năstase şi impactul avut de acesta asupra sportului alb. 

Morometii 3

Un alt film atractiv, mai ales pentru adolescenţi, este "Horia" (r. Ana-Maria Comănescu). Publicul este invitat să pornească într-un road movie palpitant pe o motoretă Mobra, alături de protagonistul din rolul principal. Călătoria lui Horia, un adolescent de 18 ani, îndrăgostit de o fată din celălalt capăt al ţării, este doar un pretext pentru o poveste despre maturizare şi viaţă.

Cea de-a 7-a ediţie a evenimentului cinematografic este co-organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR) şi Visit Oradea.

Programul complet va putea fi consultat pe oradea.tiff.ro.

(advertorial)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5521 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON