URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Ianuarie 2017, 12:37

E loc în puşcărie! Penitenciarul Oradea este ocupat în proporţie de numai 90%, având 463 de deţinuţi la 516 paturi

E loc în puşcărie! Penitenciarul Oradea este ocupat în proporţie de numai 90%, având 463 de deţinuţi la 516 paturi NU-I RĂU. Aşa arată la Penitenciarul Oradea o celulă de detenţie cu două paturi din secţia de maximă siguranţă. Unitatea a înlocuit toate articolele de cazarmament şi a cumpărat şi 60 de televizoare moderne
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De aproape două săptămâni, România e pusă pe jar de intenţia Guvernului de a emite două Ordonanţe de Urgenţă care ar scăpa de puşcărie aproximativ 2.500 de deţinuţi condamnaţi la maximum 5 ani de închisoare, ar înjumătăţi pedepsele celor trecuţi de 60 de ani, femeilor însărcinate, persoanelor care au în întreţinere copii mici şi ar dezincrimina, practic, abuzul în funcţie comis de politicieni şi funcţionari ai statului.

Principalul motiv invocat de Ministerul Justiţiei şi de şefii PSD este supraaglomerarea din închisori, ocupate în proporţie de 145%, conform Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. BIHOREANUL a constatat că la Oradea argumentul nu e deloc valid, fiindcă "locatarii" penitenciarului local sunt mai puţini decât locurile disponibile, iar condiţiile mult peste medie.  

Ţinuţi aproape

Situat în buricul târgului, Penitenciarul Oradea are în custodie deţinuţi arestaţi preventiv, condamnaţi la închisoare în regim deschis, închis şi de maximă siguranţă - fiecare regim fiind stabilit în funcţie de tipul infracţiunilor şi anii de puşcărie primiţi - din Bihor, Satu Mare şi Sălaj, arondaţi pe criteriul proximităţii faţă de domiciliu.

Până de curând penitenciarul era suprasolicitat, dar anul trecut numărul deţinuţilor a scăzut semnificativ. În 2012, au fost "cazate" aici 539 persoane, un an mai târziu 555, în 2014 - 570, în 2015 - 575, iar în 2016 - 490. Motivul e simplu: mulţi condamnaţi şi-au ispăşit pedepsele (161 de persoane liberate în 2016), iar nou-intraţii au fost mai puţini.

Puşcărie aerisită

Lucian Țîrțiu, comisar șef, adjunctul Penitenciarului OradeaCa urmare, conducerea penitenciarului a decis să renunţe la al treilea nivel de paturi în secţiile unde mai erau astfel de camere, eliberând mai mult spaţiu pentru deţinuţii rămaşi. În prezent, aşezământul are 516 paturi dispuse conform normelor legale şi 463 de deţinuţi, fiind ocupat, deci, în proporţie de doar 90%.

"Numărul celor care ajung la noi nu poate fi previzionat. Custodiem temporar şi deţinuţii condamnaţi în ţările UE aduşi în ţară prin Borş. Oricum, când ne apropiem de capacitatea maximă cerem Administraţiei Naţionale transferul unora dintre deţinuţi în altă parte, tot în nord-vestul României", spune comisarul-şef Lucian Ţîrţiu (foto), adjunctul unităţii. Dacă cererile trimise de la Oradea au fost aprobate, în alte regiuni metoda nu se poate aplica deoarece multe închisori sunt pline, aşa că s-ar muta aglomeraţia dintr-o parte-n alta.

Condiţii bune

Din cauza condiţiilor proaste din închisori, între 2011 şi 2016 România a fost condamnată de 510 ori de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, despăgubirile datorate deţinuţilor ridicându-se la 3 milioane euro. Şi Penitenciarul Oradea a fost "urecheat" de câteva ori, dar în ultimii ani a îmbunătăţit vizibil condiţiile.

Deţinuţii stau în camere cu 2, 6 şi până la 20 de paturi, în cele din urmă ajungând de regulă cei în regim deschis, care în timpul zilei ies neînsoţiţi din unitate pentru a merge la muncă. Încăperile au fost igienizate, dotate cu termopane, ventilatoare şi televizoare moderne. WC-urile turceşti au fost complet eliminate şi înlocuite cu unele anti-vandalism, iar toate secţiile au fost dotate cu maşini de spălat şi frigidere.

La finele lui 2016, s-a instalat o centrală termică nouă, pe gaz, care asigură necesarul de apă caldă, după o investiţie de aproape 1 milion lei finanţată de ANP. "Deţinuţii au acces zilnic la duşuri cu apă caldă", explică purtătoarea de cuvânt Adina Bîrda.

Cât ne costă?

În 2016, Penitenciarul Oradea a avut un buget de 23 milioane lei, costul mediu de întreţinere a unui puşcăriaş fiind de 746 lei/lună, fără contribuţia la CAS, de 125 lei/lună/persoană. Închisoarea a avut în plus şi venituri proprii din munca pe care deţinuţii sunt încurajaţi s-o presteze întrucât este o "bilă albă" la dosar. Anul trecut, 82 de deţinuţi au lucrat în interiorul şi în afara penitenciarului pentru diverse firme, 40% din încasări revenindu-le lor, iar 60% închisorii, astfel că în bugetul acesteia s-au adunat 1,4 milioane lei, folosiţi la modernizări.

Sigur, nu înseamnă că nu sunt probleme: gardienii şi ofiţerii sunt mai puţini decât ar trebui (87% din necesarul de personal), iar deţinuţii uneori fac năbădăi. În august, ieşit în grup la ecologizarea unor spaţii verzi, unul a plecat pentru a se întâlni la un hotel cu nevasta, iar o lună mai târziu altul a fugit de la un punct de lucru, ambii fiind însă prinşi rapid.

În ultimii ani, în Penitenciarul Oradea s-a înregistrat un singur deces: la începutul iernii, un sătmărean de 28 de ani, arestat pentru uciderea unei bătrâne şi tratat pentru probleme psihice, s-a spânzurat într-o baie din infirmerie. Puţini cred, totuşi, că din cauza condiţiilor din penitenciar...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
pestele de la cap se-mpute
Directorul de penitenciar trebuie schimbat, dar nu pus unul din interior cu aceleasi mentalitati comuniste.Cum dicteaza directorul asa se si intampla.El se ascunde in spatele adjunctilor pentru masurile drastice si ilegale pe care le ia la orice nivel.Nu-si asuma nicio raspundere.Atata timp cat ne vor conduce oameni cu o imoralitate severa lucrurile vor functiona ca atare.Poate ar trebui sa-si pastreze un loc caldut, pe cand se reintoarce din alta postura, de condamnat pentru multe nereguli si abuzuri comise.
Postat 31 Ianuarie 2017, 08:42 de adevarat
Cu televizoru a-ti mintit poporul, nu uitam chestia asta in veac.
Televizoarele puse pe-acolo au rol in reeducare sau ce ? Cu bani din buget is luate, ida ?!
Postat 30 Ianuarie 2017, 17:02 de Iness
Fug de justitie ca dracul de tamaie.
Cred ca niste guvernanti cu ceva scaun la cap ar trebui sa fie preocupati in primul rand de agloeratia,conditiile,dotarile din spitale, scoli,gradinite, crese, camine de batrani...si abia dupa la cele din puscarii. Politicienii nu sunt ingrijorati de sitatia puscariasilor de rand ci de cea a celor din parlament, guvern si in general a politicienilor.
Postat 30 Ianuarie 2017, 17:00 de Ducustrigacucu
Excelent
Vă rog frumos ca măcar o cameră să o rezervați pentru Johannis ca să poată sta relaxat după ce își termină mandatul sau după eventuala suspendare!
Postat 30 Ianuarie 2017, 16:01 de Adrian1965
o veste buna
Ma bucur sa aflu ca sunt locuri. Vor avea unde să vină Bungau, Chipea și Dindelegan! Sedere lunga si confortabilă le doresc!
Postat 30 Ianuarie 2017, 15:56 de andreimagheru
E loc?!
Pfffff...Ne-am linistit, sau sunt linistiti cei obisnuiti cu aceste spatii locative. Asta da veste! Multumim!
Postat 30 Ianuarie 2017, 13:46 de Maricel
Acuratete mai multa
Deci acum,in acest moment, vorbim de un grad de ocupare de 90%, procentul fiind determinat si de eliberarea in 2016 a 161 de persoane. Prin urmare nu este exclus ca tot in 2016, penitenciarul din Oradea sa fi fost aglomerat si chiar supra aglomerat (daca fortam cifrele 463 + 161= 624, adica 120%, la 516 paturi dispuse conform normelor - evident cred ca nu s-a ajuns la asta). Insa cifrele mai spun ceva: in 2012 - au fost 555 detinuti la 516 paturi dispuse conform normelor, in 2014 - 570 si lista poate continua - deci exista o problema clara de spatiu, mai ales ca revenind la acest moment au reusit sa degajeze spatl prin eliminarea unui rand de paturi (nivel de pat nu este acelasi lucru cu extindere spatiu mp per detinut)iar detinutii vor continua sa se judece cu statul la CEDO si vor castiga procese indiferent pe faptul ca nu isi pot ispasi pedeapsa in conditii normale. P.S. Toti care au ajuns in inchisoare sunt vinovati - nu toti care au ajuns in inchisoare sunt vinovati - insa toti isi ispasesc pedeapsa in acelasi spatiu.
Postat 30 Ianuarie 2017, 13:23 de OradeanADN
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON