URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Martie 2010, 10:45

Duşmanul din calorifer: orădenii au facturi record la întreţinere

Duşmanul din calorifer: orădenii au facturi record la întreţinere "MILIONARI" ÎN FACTURI. Orădenii au avut surpriza să constate la afişarea cheltuielilor cu utilităţile că, pentru al doilea an consecutiv, luna ianuarie aduce facturi record de la întreţinere
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă până de curând orădenii se mai puteau împrumuta de la prieteni ca să-şi plătească la timp "asociaţia", pe viitor pentru asta vor trebui să-şi scoată credit de la bancă!

Întreţinerea unui amărât de apartament cu două camere a ajuns să coste pe luna ianuarie nu mai puţin de 300 de lei. Culmea, suma creşte dacă locuinţa are şi repartitoare de cost, care ar fi trebuit să ducă la economii...

Orădean, cer insolvenţa...

Încălzirea unui apartament cu două camere a devenit un lux încă din ianuarie, anul trecut, când orădenii s-au trezit cu facturi de încălzire majorate cu peste 20 de procente. Atunci, pentru o asemenea locuinţă proprietarul datora furnizorilor de servicii circa 250 de lei, iar pentru una cu trei camere până la 400 de lei. Facturile de anul trecut sunt însă "parfum" faţă de cele pe ianuarie 2010.

"Pentru un apartament de două camere dintr-un bloc de tip X, în care numai cald nu a fost, am avut întreţinerea 310 de lei. Dacă la asta mai adaug chiria de 150 de euro, echivalentul a circa 600 de lei, pot să spun liniştit că în februarie am lucrat gratis, căci toţi banii mi s-au dus pe facturi", se plânge locatarul unui apartament din Rogerius. Şi la fel ca el sunt mulţi alţi orădeni...

"Căldură" mare! - 06 ile

06 Ile.jpgGigacaloria nu ştie nici de criză, nici de şomaj, nici de rate. Facturile pe luna ianuarie sunt cele mai mari din istoria Electrocentrale Oradea. "Zeci de cetăţeni au sunat zilnic să ne reclame că au prea mult de plătit. Oamenii sunt speriaţi şi nu ştiu de unde vor scoate aceşti bani", spune Cristian Ile (foto), consilier al Compartimentului îndrumare şi control asociaţii de proprietari din cadrul Primăriei.

Pentru faptul că facturile pe ianuarie au fost cu circa 40% mai mari decât cele pe decembrie există mai multe explicaţii. "În primul rând, perioada de facturare a crescut de la circa 20 la 35 de zile, pentru că ultima citire a contoarelor s-a făcut anul trecut, din cauza sărbătorilor, undeva prin 21 decembrie. În al doilea rând, gigacaloria s-a scumpit de la 145 de lei la 169 de lei începând cu 2010 şi, în al treilea rând, frigul din ianuarie a făcut ca numărul de gigacalorii consumate pentru încălzirea unui apartament să fie mult mai mare decât în iernile trecute", explică Ile.

Una peste alta, întreţinerea unui apartament cu două camere, în funcţie şi de consumul de apă, a urcat la 300 de lei, iar pentru unul cu trei camere la 400 de lei. La apartamentele cu repartitoare costurile au fost şi mai mari!

Plăteşti cât consumi!

Elena Jejeran, preşedinta Asociaţiei de Proprietari Progresului 83, spune că diferenţele de plată între cei care dau caloriferul pe minim şi cei care vor să aibă confort termic sunt de circa 200 de lei. Sau chiar mai mult. "Cifrele sunt aproximative, dar la un apartament cu trei camere fără repartitor, deci în care căldura a mers non-stop din plin, proprietarul are de plătit cam 300 de lei, iar la un apartament cu repartitor circa 500".

Motivul e simplu. "Când ai repartitor încălzeşti şi pereţii vecinilor, care îşi închid caloriferul ca să facă economie, iar în acest caz consumi tu mai multe gigacalorii ca să ai, de fapt, aceeaşi temperatură în casă", explică preşedinta.

Jejeran afirmă că, din acest motiv, şase proprietari de apartamente cu trei camere din asociaţia pe care o conduce s-au trezit că au de plătit facturi de 700-800 de lei. "Facturi de-astea nu cred că a avut nimeni, niciodată, în Oradea!".

Atenţie, gaze!

Gerul i-a fript la buzunare, însă, şi pe orădenii care locuiesc la case. "Dacă în decembrie am avut de plătit numai pe gaz cam 450 de lei, în ianuarie costurile au crescut la 600", povesteşte proprietarul unei case din cartierul Ioşia, încălzită de Distrigaz.

06 Dorner.jpgCosturile sunt aproximative. Clienţii Distrigaz îşi încarcă pe o cartelă suma pe care sunt dispuşi să o cheltuie, îşi reglează temperatura din imobil şi plătesc din nou doar când se apropie expirarea creditului sau când se trezesc fără niciun leu în cont! "În noiembrie am încărcat pe cartelă 1.000 de lei şi am dat căldura pe minim, cât să nu îngheţe conductele, pentru că iarna nu stau la casă. La sfârşitul lunii ianuarie nu mai aveam niciun leu în cont", spune proprietara unui imobil din strada Belşugului.

Nici clienţii Gaz Vest din Sântandrei nu stau mai bine. "Spre deosebire de orădeni, care plătesc cât încarcă pe cartelă, noi avem contor şi ne mai putem verifica. La un consum de 341 de metri cubi pe luna noiembrie pentru încălzirea unei case, cu gazul de la bucătărie cu tot, factura a fost de 440 de lei. Dar în ianuarie, când a fost mai frig, am consumat 507 de metri cubi, iar factura a sărit la 670 de lei", povesteşte Peter Dorner (foto), proprietarul unei case din satul Palota.

Facturi non-stop

Dacă pentru a face faţă cheltuielilor cei care locuiesc la casă pot opta pentru limitarea consumului sau pentru adaptarea instalaţiei astfel încât să poată furniza şi încălzire pe combustibil solid, adică pe cărbune, locatarii de la blocuri au şi ei, ca alternativă la închiderea caloriferului, plata în rate a facturii de termoficare. Dar nu profită de ea!

06 Gligor.jpg"În urmă cu patru ani am implementat un model care permite plata liniară a facturii de încălzire încă din timpul verii. Populaţia poate plăti lunar, în avans, o parte din factura medie a lunilor de iarnă, iar la venirea frigului va scoate mai puţin din buzunar", spune Dragoş Gligor (foto), directorul Electrocentrale Oradea.

Deşi sistemul a fost implementat încă din 2006, nicio asociaţie de proprietari nu se foloseşte de el. Niciun administrator nu se leagă la cap să explice orădenilor de ce le-ar fi mai uşor să plătească pentru încălzire încă din luna iulie. În schimb, CET-ul a încheiat convenţii de acest fel cu 37 de consumatori individuali care locuiesc la case şi care nu vor să se trezească în iarnă că nu-şi pot plăti încălzirea.

Indiferent de soluţia aleasă, oamenii vor trebui să găsească din timp soluţii la problema acestor facturi. Nu de alta, dar Guvernul anunţă retragerea subvenţiilor de la stat, fapt ce va duce în ianuarie 2011 la apariţia altor facturi istorice. Iar apartamentele se vor mai dezmorţi atunci doar de la căldura sufletească...


"Socotind că veniturile populaţiei sunt relativ liniare, plata uniformă a încălzirii, în rate, ar putea fi o soluţie pentru că orădenii nu s-ar mai trezi că facturile le-au crescut brusc şi că nu au de unde scoate banii pentru a le achita"

Dragoş Gligor, directorul Electrocentrale


 

MAI SCUMP
15

lei plătesc în plus orădenii pentru fiecare gigacalorie consumată, începând din ianuarie 2010, faţă de decembrie 2009


DATORI VÂNDUŢI
Divizare imposibilă

Costurile de încălzire vor transforma orădenii în datornicii CET-ului. La 31 ianuarie 2010, înainte să apară facturile-record, 261 de asociaţii de proprietari din cele circa 720 existente în oraş aveau deja restanţe către Electrocentrale. Iar numărul lor este de aşteptat să crească. Pentru a reduce ponderea restanţierilor, primarul Ilie Bolojan a recomandat asociaţiilor de proprietari cu sute de apartamente să se fărâmiţeze în asociaţii pe bloc sau chiar pe scară de bloc, deoarece acestea ar fi mai uşor de gestionat.

Administratorii şi preşedinţii de asociaţii spun că iniţiativa este lăudabilă, dar imposibil de aplicat. "Locatarii nu vor să divizeze asociaţia, pentru că ar creşte costurile de administrare. Trebuie achitat cursul de administrator, trebuie plătite salariile administratorului, preşedintelui, casierului şi cenzorului. Nimeni n-o să vrea să facă munca asta pe bani de nimic", zice Eugenia Jejeran, preşedinta Asociaţiei Progresului 83, care acum are 25 de blocuri şi urmează să se împartă, luna aceasta, în cinci asociaţii de câte cinci blocuri fiecare. Mai mici de atât oamenii nu vor în ruptul capului!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
costuri false
Compartimentul indrumare si control asociatii de proprietari ar trebui sa explice asociatiilor de proprietari ca pentru montarea repartitoarelor trebuie respectate anumite conditii cumulative legale, obtinute avize din partea electrocentrale, in caz contrar aparand erori grave de calcul a costurilor de incalzire Hotararea consiliului local Oradea 409/2005 referitoare la repartitoare este un abuz in serviciu. consiliul local nu are competenta legala si stiintifica pentru reglementare in domeniu, inventand chiar si metode de calcul inexistente in literatura tehnica de specialitate mondiala. Hotararea de consiliu a fost data pentru a acoperi practici abuzive si infractionale ale firmelor care monteaza repartitoare
Postat 09 Martie 2010, 09:31 de agentul termic
sa fie desfiintate Asociatiile de Proprietari
Ar trebuie sa fie desfiinzate Asociatiile de Proprietari,Nu fac nimis inafara de a s-i pune niste salarii mari.Am putea sa platim cum platim la Electrica.
Postat 04 Martie 2010, 08:52 de vio
O parere
Sunt de acord ca pentru unii a fost greu cu factura pe luna Ianuarie, dar hai sa nu-i plangem de mila si proprietarei imobilului din strada Belsugului care isi permite sa NU stea la casa in timpul iernii.
Postat 03 Martie 2010, 11:44 de un cetatean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON